roladki - 9750 przepisów (strona:355/650)

Szarlotka królewska z bitą śmietaną i tartą czekoladą 91

lubicie tego typu ciasta/ ciasta z jabłkami, to poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji  ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam : Dwukolorowe ciasto z jabłkami   Rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami   Ciasto jogurtowe z jabłkami i winogronami   Ciasto amerykańskie zwane salceson.   Makowiec z jabłkami na herbatnikach. Szybki makowiec japoński.   Szarlotka zawsze udana

Kuchnia z widokiem na ogród
Wegański makowiec 115

Ponadto mak, jako roślina zawierająca w makówce tysiące nasion, stanowił też symbol płodności - ponoć tarcie maku miało zapewnić pannom szybkie zamążpójście. Tradycyjny makowiec większości z nas kojarzy się z roladą z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym. Ja postanowiłam zrobić wersję uproszczoną - bez ciasta 😉 Wegański makowiec - przepis Do przygotowania makowca będziesz potrzebować: 200g mielonego maku, 100g nieobłuszczonego sezamu, szklankę mleczka kokosowego

Z notatnika dietetyka
Piernikowe drożdżówki z nadzieniem migdałowym / Gingerbread buns with almond filling 94

nadzienie migdałowe wymieszaj miksrem na gładką pastę. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj prostokąt długości około 50 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj nadzienie. Zwiń ciasto w roladę, składając je trzykrotnie. Powinien wyjść Ci wałek długości 50 cm. o szerokości 10-11 cm. Teraz pokrój zwinięte ciasto na 7 kawałków o szerokości 7 cm. Każdy kawałek przetnij nożem

Delicious Place
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 113

najczęściej ze wszystkich wypieków. Najbardziej lubiłam placek ze śliwkami i kruszonką i rogaliki z powidłami śliwkowymi. No i makowiec na Święta Bożego Narodzenia – nie ma Gwiazdki bez pysznej rolady drożdżowej z samodzielnie ukręconym makiem . Drożdżówki z makiem Moje pierwsze ciasto drożdżowe Gdy sama zaczęłam swoją przygodę z wypiekami, było dla mnie oczywiste, że na pierwszy ogień pójdzie właśnie ciasto

Na-talerzu.pl
Klopsiki w sosie pietruszkowym 70

koperkiem – przepis na szybki obiad Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad Skrzydełka na ryżu – szybki i prosty przepis na obiad Soczyste kotlety mielone – sprawdzony przepis Roladki z mięsa mielonego w sosie Artykuł Klopsiki w sosie pietruszkowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Kulebiak z kapustą, gryczaną kaszą i grzybami 86

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładam na stolnicę, odrywam kawałek wielkości moreli. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, wykładam farsz. Zostawiam z każdego boku po 2 cm wolnego ciasta. Zwijam w roladę od krótszego boku. Końce sklejam, spód też. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Kulebiak smaruję rozbełtanym jajkiem. Odłożone ciasto rozwałkowuję i wycinam an pomocą foremek do ciastek gwiazdki, choinki. Przyklejam

wesoła kuchnia
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 107

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać

Izabelawkuchni
Ekspresowy makowiec zwijany na biszkopcie 164

deskę do krojenia), nakrywam górę drugiem papierem i drugą deseczką. Odwracam i zdejmuję papier na którym piekło się ciasto. Makowiec zwijam od dłuższego boku, makiem do środka, tak przygotowaną roladę odstawiam do wystudzenia. Makowiec przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem. Ja udekorowałam makowiec lukrem. Do miseczki daję wodę, sok z cytryny, kilka łyżek cukru pudru

Uwaga Babcia Gotuje
Drobiowe kąski z ananasem 69

fot.4)  i układać na patelni. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor  (fot.5) . Zdjąć z patelni. Usunąć wykałaczki.  Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (z termoobiegiem). Roladki drobiowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ułożyć niewielki kawałek sera, tak żeby pokrywał wierzch  (fot.6) . Wstawić do piekarnika i zapiekać tylko do momentu roztopienia

Świat Domowej Kuchni
Czekoladowa strucla – drożdżówka z czekoladą 71

Wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 3-5 mm. Rozsmarowujemy nadzienie i posypujemy czekoladą (czekoladę można też dodać do nadzienia, ale będzie trudniej je wtedy rozsmarować). Zwijamy jak roladę. Wałek ciasta przecinamy ostrym nożem wzdłuż na pół, zostawiając nieprzeciętą końcówkę (jak na zdjęciu niżej). Dwie części ciasta zaplatamy naprzemiennie. Wkładamy do formy wyłożonej papierem (można także piec bez formy

Poezja smaku
Drożdżówki z domową masą makową 78

dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy i żurawiną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy masą makową. Zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki o grubości około 5-6. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem

Mienta blog
Drożdżówka z Budyniem i Jabłkiem 79

cienki placek o wielkości blachy. Ciasto umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe ciasto rozwałkować na spory prostokąt. Na cieście rozsmarować nadzienie. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na 11 części. Nadziane kawałki umieścić na cieście znajdującym się w blaszce. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie

Przepiski.pl
Legumina makowa, makowiec 68

leguminę makową jako danie na Wigilię Bożego Narodzenia. Poleca do wyboru jedno z trzech dań: kluski ze śliwkami, pierożki kruche i właśnie leguminę makową. Legumina makowa, podobnie jak klasyczna rolada makowa, makowiec jest z ciasta drożdżowego. Do przygotowania ciasta użyłam suche drożdże. Ciasto : 250 g mąki pszennej (u mnie tortowa), 120 g masła, 3 żółtka, 1 jajko, 120 g cukru

królestwo garów
Kartoflaniki – grzybowe paszteciki 79

mąki, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Na folii spożywczej z połowy ciasta tworzymy placek. Następnie na krawędzi układamy cienką porcję nadzienia i podnosząc folię zwijamy „roladkę”. 3. Kroimy na 6 – 7 cm kawałki i smażymy z jednej i drugiej strony na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano. Na koniec osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy z ulubioną surówką

Kuchnia Na Wypasie
Szynka z indyka z majerankiem 64

pysznych, parzonych wędlin domowym sposobem. Jest prosty w obsłudze i pozwala na przygotowanie do 1,5 kg wyrobu mięsnego. Dzięki pojemnej komorze przygotujemy w nim boczek, szynkę lub aromatyczne rolady. To specjalne naczynie służy do przyrządzania soczystych mięs obiadowych oraz różnego typu wędlin i potraw wegetariańskich - zdrowych i pozbawionych dodatków chemicznych. Produkt nadaje się do każdego typu kuchenek.   Mocne

Kulinarne przygody Gatity