roladki - 9750 przepisów (strona:257/650)

Drożdżowe ślimaki z serem i jeżynami oraz "Siostry" 146

ciasto na prostokąt o grubości ok. pół centymetra. Ciasto posmarować ricottą i wysypać jeżynami, zostawiając ok. 3 cm górnego marginesu. Ten pusty margines posmarować odrobiną wody. Zwinąć całość w roladę i ułożyć na sklejeniu. Skleić obie końcówki po bokach. Roladę pokroić ostrym nożem na bułeczki grubości ok. 2 cm. Bułeczki odkładać na wcześniej przygotowane blachy. Posypać je odrobiną cukru (farsz

Weekendy w domu i ogrodzie
roladki z indyka 125

Przygotowałam roladki z indyka z nadzieniem z boczku oraz sera żółtego.Miła odskocznia od wszech obecnych roladek z drobiu.Można ją podawać z ziemniakami ,ryżem lub kaszą .Jest łatwa i szybka w wykonaniu. składniki: 5 plastrów z podudzia z indyka 5 plastrów cienkiego wędzonego boczku 5 plasterków szynki przyprawa gyros pieprz świeżo zmielony ,sól jajko oraz bułka

Ugotujmy Coś
Drożdżowe rolady z borówkami amerykańskimi 111

Blueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowe rolady z borówkami amerykańskimi to prostsza wersja jagodzianek. Do ciasta wybrałam borówki amerykańskie, bo ich cena była połowę niższa … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowe rolady z borówkami amerykańskimi pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
rolada malinowa 170

Ostatnio z Mamą uwielbiamy piec rolady. Są delikatniejsze i szybko się robią. Piekarnik działa dosłownie kilka minut a mamy ciasto, które zadowoli każde podniebienie. Tym razem Mama przyszła do mnie z przepisem wyciętym z gazety. Wszystkie składniki w domu były, więc zajęłyśmy się tym od razu. Przepis w trakcie lekko modyfikowany, ponieważ masa nie była taka jakiej się spodziewałyśmy ;-) Mała(...)właśnie nie wyszło ;)  trochę malin pozostawić do dekoracji- resztę dorzucić do masy serowej i delikatnie wymieszać wystudzony biszkopt rozwinąć posmarować kremem pozostawiając wolne brzegi i zrolować roladę włożyć do lodówki na min godzinę posypać cukrem pudrem i malinami do dekoracji  Smacznego

Gotowanie z pasją
ZRAZY WOŁOWE 129

udało mi się zrealizować moje noworoczne postanowienie. Zapraszam Was tym postem na danie typowe dla kuchni polskiej. Zrazy wołowe to danie uwielbiane przez wszystkich moich domowników. Te pyszne roladki wbrew pozorom są bardzo proste do przygotowania. Przy okazji chciałabym pochwalić się moim pierwszym „dzieckiem” na Youtube. Mam nadzieję, że króciutki filmik zachęci Was do zmierzenia się(...)woreczek foliowy wówczas mięso nie będzie się rwało). Posolić i popieprzyć oraz posmarować musztardą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kawałku marchewki, boczku, cebuli i ogórka. Zwinąć ciasno w roladkę (można spiąć wykałaczką). Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę

Pieguskowa Kuchnia
ROLOWANA LAZANIA ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I KARCZOCHAMI 115

Doprawić do smaku cukrem, ew. solą i zblendować na gładki sos. Na każdy kawałek makaronu nałożyć po sporej łyżce nadzienia, posypać tartą mozzarellą i odrobiną sosu pomidorowego. Zawinąć w roladki. Około 1 szkl sosu pomidorowego odłożyć na bok, a resztę wylać na dno naczynia do zapiekania, wysmarowanego masłem. Na sosie ułożyć roladki (łączeniem do dołu), polać odłożonym sosem i posypać

Pieguskowa Kuchnia
OBŁĘDNE, DROŻDŻOWE CIASTO CYNAMONOWE 183

cynamonem. Formę do pieczenia wyłóżcie papierem. Wyrośnięte ciasto połóżcie na podsypanym mąką blacie i rozwałkujcie na prostokąt. Równomiernie rozłóżcie na nim nadzienie i zrolujcie wzdłuż dłuższego boku w roladę. Roladę połóżcie w przygotowanej formie do pieczenia. Ostrym nożem przetnijcie wzdłuż jej środek do grubości mniej więcej 3/4. Nasze ciasto otworzy się jak książka. Odstawcie je na około 30-40 minut

OliveandThyme
Rozeta z cynamonowej rolady 152

pozostałą mąką zagnieść ciasto.Zagniatać je dotąd ,aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować nadzienie rolady. Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę.Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x80 cm i 1 cm grubości.Ciasto posmarować wystudzonym masłem,wierzch posypać mieszanką przygotowaną z cukrów i cynamonu,zwinąć(...)dłuższej strony w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 4 cm.Tortownicę  o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem.Kawałki ciasta ułożyć obok siebie,stroną przeciętą,na dnie tortownicy i pod przykryciem ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na około 30-40 minut.Wystudzone ciasto polać lukrem. Nadzienie: 40 g płynnego masła

Anielskie wypieki
SEROWIEC ZAWIJANY Z WIŚNIAMI 125

olej - ciasto wyrobić jak na kruche,konsystencja powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich rozwałkować jak na roladę. Odsączyć wiśnie. Odlany syrop uzupełnić wodą do 1/2 litra.Na rozcieńczonym syropie ugotować budyń,na końcu dodać odsączone wiśnie i wymieszać. Wierzch każdego rozwałkowanego ciasta posmarować budyniem wiśniowym po całości bądź(...)wyłożyć tylko po jednej stronie. Każdy placek zwinąć w roladę i wyłożyć do keksówki bądź ułożyć na blasze. Wszystkie składniki na posypkę wymieszać i podsmażyć na patelni na lekko złoty kolor. Wierzch  ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać uprażoną posypką. Piec w piekarniku przez ok 45-50 min w 180st.C. Tutaj mój przepis na najlepsze wiśnie w słoiku

Niespełnione zdolności kulinarne
Rolada kakaowa z malinami 107

soczki, więc pozostałości można śmiało wykorzystać do deserów. Zwłaszcza takich, gdzie roboty znowu wiele nie ma, a smak pozostaje w pamięci na długo.  Zabieramy się za pieczenie! Najpierw rolada, później krem, a na końcu polewa- choć sam cukier puder w zupełności wystarczy ;) Kto robi ze mną?  Składniki na biszkopt (blaszka z wyposażenia piekarnika): 4 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki(...)ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i zmiksowane maliny. Mieszamy do połączenia składników i wykładamy na biszkopt. Rolujemy i schładzamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy roladę, a następnie posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto drożdżowe z serem 471

części, nadzienie również podzielić na pół. --> Każdą połowę ciasta rozwałkować na prostokąt około 30 x 20 cm. Rozsmarować na nim porcję nadzienia twarogowego i zwinąć na kształt rolady, lekko ją spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą, zlepić końcówki. Umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną i pozostawić w cieple

Marta Gotuje
Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami 131

tylko porzeczki się trochę przebijają to efekt smakowy jest naprawdę wow! Smaki doskonale się komponują , jest pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę,  spróbujcie ją upiec!  Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży(...)jednolitej konsystencji. Wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, smarować nadzieniem z serka, zostawiając po 2 cm od brzegów, posypać startym marcepanem oraz porzeczkami, zawinąć roladę, okręcić w papier pergaminowy, ułożyć na jednej blaszce  obok siebie, zostawić na 15-20 minut aby podrosło, piec w temp 170*c przez 25-30  minut. Po upieczeniu

Wanilia i Kardamon
Drożdżówki dyniowe Cinnamon Rolls 140

kształt prostokąta o wymiarach 40 x 25 cm. Następnie smarujemy ciasto roztopionym masłem i wykładamy równomiernie nadzienie. Tak przygotowane ciasto zwijamy na kształt długiej rolady. Ostrym nożem kroimy ‘roladę’ na 12 plastrów o grubości ok 3,5 cm każdy. Rolki umieszczamy w formie o wymiarach 33x22cm . Przykrywamy ręcznikiem

Słodki Pomysł
WIENIEC DROŻDŻOWY Z WIŚNIAMI 117

wodnej, na koniec dodać 1 łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na owalny placek. Ciasto posmarować 3/4 roztopioną czekoladą i rozłożyć wiśnie. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć na blachę forując wieniec. Nożem zrobić nacięcia na całej roladzie. Na koniec wierzch ciasta delikatnie posmarować białkiem i obficie posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Mini pizzerinki 245

POTRAFIĄCYCH UPIEC TRADYCYJNĄ PIZZĘ: Wykonujemy wszystko tak samo jak przy robieniu zwykłej pizzy- rozwałkowując jedynie ciasto w kwadrat, następnie po dodaniu sosu i farszu zwijamy je w podłużną roladkę, którą następnie dzielimy w poprzek za pomocą ostrego noża na 12-14 równych części szerokości ok. 2cm każda, następnie kładziemy wszystkie na blachę i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach(...)własnych upodobań- np. podsmażone pieczarki, cebulę, szynkę czy salami (najlepiej posiekane) itp, posypujemy wszystko tartym żółtym serem. 3. Zaczynając od brzegu, zawijamy ciasto wraz z farszem w podłużną roladkę. 4. Kroimy tak powstały podłużny wałek w poprzek na 12- 14 równych części, szerokości ok. 2cm każda (ostrym nożem, maczając go w zimnej wodzie) 5. Kładziemy powstałe pizzerinki płasko na blaszce

Aromatyczne Podróże