Rolada sprawdza się jako danie główne, które można podawać z ziemniakami lub innymi dodatkami jak również jako dodatek do pieczywa, na zimno Składniki 1 kg łopatki 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 1 kromka chleba 1 kostka rosołowa olej sól, pieprz,tymianek, do smaku Łopatkę rozkroić … Czytaj dalej Rolada
gotuj ze mnąSzczerze powiem Wam że planowałem zrobić roladki z cukinii, ale za grubo pokroiłem cukinie i po grillowaniu nie chciała się zwijać hehehe ale szybko wybrnąłem z opresji - wszak obiecałem żonie fit kolacje więc nie mogłem jej zawieść :) I takim oto sposobem na szybko wyczarowałem takie oto mini zapiekanki z cukinii. Samo przygotowanie 15 min plus czas zapieczenia i mamy smaczną(...)pomidorowego 150g sera pleśniowy po 1 łyżeczce oregano, bazylii, majeranku i czosnku granulowanego sól, pieprz Cukinie pokroiłem w podłużne plastry (z dwóch cukinii 12 szt) z myślą o roladkach :) i opiekłem z obu stron na grillu elektrycznym - jeśli nie macie proponuje przesmażyć je chwilkę na patelni aby zmiękły - a następnie odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Przecier pomidorowy mieszamy
Smacznie Pysznie Kaloryczniemąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki. 5. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć truskawki
Szalona Kuchnia Ewelinyswoich gości. Zapraszam! PRZEKĄSKI: *** Camembert smażony w panierce z płatków kukurydzianych PRZEPIS TUTAJ *** Rollsy z tortilli z łososiem PRZEPIS TUTAJ *** Rollsy z tortilli z szynką PRZEPIS TUTAJ *** Roladki z szynki z sosem chrzanowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery PRZEPIS TUTAJ *** Imprezowe mini pizzerinki – szybkie i pyszne PRZEPIS TUTAJ *** Mięsno-warzywne kulki iw cieście PRZEPIS TUTAJ *** Ogórkowe roladki
Blog z Apetytemmój najlepszy przepis na biszkopt do każdej rolady na słodko. Rolada biszkoptowa wychodzi niebiańsko puszysta, mięciutka i delikatna. Biszkopt smakuje cudownie! Sama jestem zachwycona smakiem i strukturą. Jeśli zaś szukacie biszkoptu pod perfekcyjny tort, to zerknijcie na mój przepis na uniwersalny biszkopt do tortów - jest świetny
AniaGotuje.plKolejny mój eksperyment w kuchni. Tym razem zrobiłam roladki z przewagą warzyw, są smaczne i chrupiące. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Cukinia 20 dag Szynka parmeńska 10 dag Papryka czerwona świeża ½ szt. Szczypiorek ½ pęczka Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem, utłuc dosyć cienko i odstawić na chwilę. Paprykę, cukinię, szynkę(...)pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na oleju, Po czym ostudzić, nadziewać przygotowane kotlety, posypać posiekanym szczypiorkiem, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Smażyć na rozgranym oleju z każdej strony na złoty kolor i podawać do obiadu, najlepiej smakują z frytkami
Tradycyjna Kuchniamąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki. 5. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar
Szalona Kuchnia EwelinySerek, jedno jajko na twardo drobno pokrojone, chrzan oraz śmietanę łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku. Smarujemy każdy plaster szynki i zwijamy w rulon. Półmisek wykładamy sałatą, układamy roladki i dekorujemy pozostałym jajkiem i pomidorem. Możemy do dekoracji użyć także innych „składników”- groszek, kukurydza czy gotowana marchewka. Gorący rosół łączymy z żelatyną, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Zimny(...)płynny rosół powoli wylewamy na roladki po czym wstawiamy do lodówki, by wszystko mogło odpowiednio stężeć
Kuchnia w czekoladziepieprz Groszek blanszować przez 5 minut. odcedzić i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka rozbić na cienko. Nałożyć puree z groszku i na to pokrojony w paski pomidor. Zwijamy. Roladki obwijamy dodatkowo folią aluminiową. Pieczemy pół godzin w 180 st. Przygotowujemy sos: czekoladę rozpuszczamy. dodajemy wiśniówkę, skondensowane mleko, chili oraz szczyptę soli i wymieszać aż wszystko się połączy. Roladki odwijamy
Kuchnia w oparachRoladki rybne – z sandacza to mój najnowszy, genialny przepis z rybą w roli głównej. W ten sposób przygotowane danie na obiad jest nie tylko zdrowe, ale i kolorowe, przez co zachęca do jedzenia już na pierwszy rzut oka 😉 Generalnie – w rybach kuleję(...)Artykuł Roladki rybne – z sandacza pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikŚwietny pomysł na schab aby trochę inaczej go podać. Roladki bardzo dobre są na ciepło, wtedy można podać jako drugie danie, albo na zimno wtedy będzie to pyszna przystawka. Czyli 2 w 1 🙂 Zapraszam do przepisu. Składniki 6-7 kotletów schabowych rozbitych dość cienko MARYNATA 1-2 kopiaste spore łyżki jogurtu naturalnego(1/3 szklanki) 1 łyżka … Czytaj dalej Roladki
gotuj ze mnąPieczona rolada z chudego boczku o cebulowo-czosnkowym aromacie , doskonale doprawiona , idealna na zimno jako wędlina na kanapki, prosto i smacznie :) Polecam! Składniki: 2 kg cienkiego chudego boczku w płacie 2 małe cebule ½ główki czosnku Sól himalajska do smaku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Sposób wykonania: Boczek opłukać pod zimną wodą(...)natrzeć solą , pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Cebulę i czosnek obrać , cebulę pokroić w cienkie piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Czosnek rozetrzeć na mięsie, posypać cebulą, zawinąć formując ciasno roladę, Owinąć sznurkiem, posypać resztą przypraw ułożyć na brytfance , marynować całą noc w lodówce. Następne dnia, wyjąć z lodówki, ogrzać do temp pokojowej, piec pod przykryciem około 2 godziny w temp
Wanilia i KardamonSuper smaczne roladki na obiad. Właśnie mój tato robił je na świąteczny obiad, wyszły super. Składniki: Udziec z indyka 80 dag Boczek wędzony Morele suszone Cytryna 1 szt. Sól i pieprz do smaku Bułka tarta do panierki Jajko 2 szt. Curry 1 łyżeczka Olej do smażenia Wykonanie: Udziec opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Następnie pokropić sokiem z cytryny, posypać(...)solą i pieprzem do smaku. Rozbić tłuczkiem, na każdym kotlecie położyć plasterek boczku i kilka wcześniej namoczonych moreli. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami, maczać w rozmąconym jajku, panierować w bułce tartej wymieszanej z curry. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto
Tradycyjna Kuchniaworeczka, związujemy szczelnie. Wkładamy do gorącej wody. Obracamy aby równomiernie zmiękł. Gdy będzie miękki wyciągamy. Rozwałkowujemy na prostokąt. Rozsmarowujemy masę serową, pozostawiając ok. 1,5 cm. Zwijamy ciasno jak roladę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki, aby zastygło. Przed podaniem kroimy w plastry
Domowy Smak Jedzeniadłuższy niż płat śledziowy. Na rozwałkowanym cieście układać płaty śledziowe, robiąc pomiędzy nimi prawie centymetrowe przerwy i pozostawiając margines z jednej strony. Zwilżyć margines wodą i zwijać ciasto jak roladę. Dobrze dokleić brzegi ciasta. Ostrym nożem pokroić roladę na kawałki szerokości płatów śledziowych. Tak przygotowane bułeczki ułożyć na blasze. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia
Weekendy w domu i ogrodzie