boku, na połowie ciasta, wykładamy farsz (pozostawiamy wolne miejsce od krawędzi, +/- 1-2 cm). Drugą połowę smarujemy ketchupem, oprószamy mieloną bazylią (również pozostawiamy wolne miejsce przy krawędzi). Zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki. Każdy plasterek skręcamy, smarujemy masłem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uwagi: Ciasto bardzo dobrze się wałkuje(...)farszu – około 400 g pieczarek i dwie pojedyncze duże piersi kurczaka. Przy składaniu trochę mi ten farsz „uciekał”. Myślę, że lepiej dać go ciut mniej i roladę zwijać „na płasko” – będzie łatwiej skręcić poszczególne bułeczki. W innym wypadku proponuję zostawić plastry i takie wstawić do piekarnika. Źródło
Smaki Na Talerzujeszcze gorący ser i ściągnąć papier. Przygotowane mięso rozłożyć na powierzchni upieczonego sera żółtego, zostawiając ok 2 cm pustego miejsca przy jednej z dłuższych krawędzi. Zwinąć całość w roladę w stronę brzegu bez mięsa. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 45 min. Po upieczeniu chwilę odczekać(...)pokroić na plastry, jeżeli chcemy roladę podać na gorąco. Smacznego :) Przepis ze strony kuchnia mniam dziękuję
Swojskie jedzonkodwie równe części. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy na prostokąty (ok. 30×20 cm). Smarujemy nadzieniem serowym, posypujemy odsączoną i osuszoną żurawiną. Zwijamy w roladę. Każdą roladę przecinamy pośrodku wzdłuż, pozostawiając ok. 3 cm przy jednym końcu nie przecięte. Przeplatamy*. Delikatnie przekładamy do dwóch jednakowych foremek/ keksówek (po ok. 30 cm długie). Pozostawiamy
Domowy Smak JedzeniaŚwięta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Dzisiaj przepis na coś słodkiego, delikatnego i bardzo smacznego. Rolada z mandarynką. Spróbujcie koniecznie. Przy okazji chciałam Was zachęcić do zajrzenia na stronę Ambition ( klik) , gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na świąteczne dania oraz propozycje wyjątkowej zastawy stołowej, która będzie pięknie prezentowała się na świątecznych stołach(...)ROLADA Z MANDARYNKĄ Składniki: ciasto: 4 jajka 110 g cukru pudru 30 ml mleka 30 ml oliwy 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli wypełnienie: 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl wody 6 mandarynek Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i 60 g cukru. Żółtka
Bon appetit mon amiesmarujemy keczupem.Wzdłuż dłuższego boku układamy plastry szynki lub pokrojoną w plastry kiełbaskę.Na wędlinę układamy plastry sera żółtego.Oprószamy delikatnie przyprawą do pizzy i ściśle zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku.Taką roladę kroimy na plastry o szerokości 1,5-2 cm.Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy
Mała w garnku mieszaPyszna,kremowa,delikatna rolada z kokosowym kremem-do tego robi się ją bardzo szybko,i prosto-czego chcieć więcej?....Idealna do kawy i bardzo podzielna-polecam SKŁADNIKI : Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej, czubata szczypta soli Krem kokosowy: 400 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru(...)masa będzie mocno gęsta. Dodajemy przesiany cukier puder, wiórki oraz Malibu. Miksujemy chwilę do połączenia. Większą część masy wykładamy równomiernie na cały biszkopt. Zwijamy od szerszej strony. Koniec rolady powinien być pod spodem. Smarujemy pozostałym kremem i oprószamy wiórkami. Owijamy folią i wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą
Swojskie jedzonkodwie części i rozklepujemy. Posypujemy przyprawami: pieprzem, oregno, do drobiu oraz musztardą. Na doprawionym mięsie układamy ser oraz szynkę. Zawiajmy trzy boki do środka, a następnie zwijamy w roladkę. Jajko roztrzepujemy. Roladki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, przez około 5-6 minut z każdej strony na średnim ogniu
Lena Gotujeprostokąt. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło klarowane rozpuszczmy i mieszamy z konfiturą, startą tonką i cynamonem (lub cukrem i skórką z pomarańczy). Ciasto smarujemy cynamonowym nadzieniem, zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Roladę rozcinamy, wzdłuż na pół. Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec (instrukcja foto tu –>KLIK ). Ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Mienta blogZwyczajna niezwyczajna dynia. Tyle dobrego można z niej zrobić. Dzisiaj propozycja ciasta na zbliżający się weekend. Poniżej znajdziecie przepis na aromatyczną jesienną roladę z ciasta dyniowego i puszystym kremem. ROLADA DYNIOWA Składniki: ciasto: 3 jajka 300 g cukru 2/3 szkl puree z dyni 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2/3 łyżeczki cynamonu
Bon appetit mon amieFrancuskie roladki z pizzy to bardzo prosty pomysł na szybką i pyszną przekąskę. Niby mają typowe nadzienie pizzy, ale jednak wyglądają zupełnie inaczej i ciekawiej Polecam te ślimaki pizzowe na świąteczne ucztowanie albo na szybką i niezbyt skomplikowaną przekąskę dla niespodziewanych gości! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Sos: przecier(...)wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonowa matą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut albo do momentu aż ślimaki pizzowe będą złociście zarumienione. Smacznego! Artykuł Francuskie roladki z pizzy – ślimaki pizzowe pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plPrzepyszne i bajecznie proste roladki z kurczaka. Przepis pochodzi z blogu gotujemy.smaczne-blogowanie.pl Składniki na 2 porcje : pierś z kurczaka (2 filety na 2 osoby ... 1 podwójny filet wystarczy z pewnością na dwie osoby) mozzarella tarta lub w kulce (ok. 70 g na 2 porcje) 6–8 suszonych(...)następnie w folię aluminiową i pieczemy ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach. Ponieważ miałam dość grube filety po zwinięciu roladek spięłam je dodatkowo wykałaczkami. Podałam z puree ziemniaczanym wykonanym zgodnie ze wskazówkami z blogu Just my Delicious (dodałam odrobinę mozarelli i suszonych pomidor
cucinareselerem, a w tym przepisie, także z podsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze lub mielimy w maszynce. Przygotowany farsz rozprowadzamy na cieniutkich naleśnikach, zwijamy w roladki i panierujemy w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano, na dobrze rozgrzanej warstwie oleju lub klarowanego masła. Tak przygotowane krokiety zawsze wychodzą pyszne i bardzo delikatne. W stosunku(...)składników. Nabieramy po pełnej łyżce farszu i rozprowadzamy po całym naleśniku, zachowując 1 cm. rant. Zakładamy do środka dwa przeciwległe boki (na około 2 cm) i zwijamy w roladkę, zaczynając od jednej z niezłożonych części. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli. W drugim talerzu mieszamy bułkę tartą ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Krokiety obtaczamy w jajku
cool and mintytrzech serów – jeśli nie mieszkacie w rejonie gdzie łatwo dostać prawdziwe góralskie oscypki, sprawdzi się sprzedawany w paczkach na grilla serek zakopiański. Jeśli i o niego trudno – poszukajcie wędzonej rolady ustrzyckiej. Mięso przed robieniem klopsa powinno być doprowadzone do temperatury otoczenia – unikniemy wtedy możliwości niedopieczenia klopsa. Przed przystąpieniem do pracy szykujemy wszystkie składniki, rozgrzewamy piekarnik do 180 ⁰C, grzanie góra(...)łata, łopatka, antrykot – stosunek mięsa do tłuszczu 80:20) 30g płatków owsianych błyskawicznych 30g pokruszonych solonych krakersów 2 serki zakopiańskie (oscypki), o wadze ok. 70g albo zamiast nich – ser rolada ustrzycka 20-25g papryczek jalapeño z zalewy 2 pełne łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżki sosu BBQ, kupnego albo takiego, domowego 3 łyżki sosu Worcestershire 1 pełna łyżka
Karo in the Kitchendokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy około 10 części. Każdą część wykładamy na folię spożywczą, formując okrągły kształt i lekko rozklepując. Na środku układamy kostkę sera pleśniowego i zwijamy roladki tak, aby miały kształt kulki, pomagając sobie folią. Następnie zawijamy dokładnie w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min. Na jednym talerzu wysypujemy mąkę, na drugim - rozbełtujemy jajka(...)trzecim - wysypujemy bułkę tartą. Po tym czasie, roladki delikatnie rozwijamy z folii spożywczej, lekko spłaszczamy i obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podjemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami pieczonymi i surówką
Kuchnia MagdaLenySzybka przekąska z ciasta francuskiego, w którym parówki z serem się schowały i w roladki pozawijały. Takie krążki fajnie się odrywa i dzięki temu tych najmłodszych smakoszy zdobywa. Można je z ketchupem lub sosem podawać, na ciepło lub zimno zjadać. Składniki: 1 opakowanie parówek z szynki, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 3 -4 garści(...)nożyka do pizzy przecinamy po długości na 2 równe części. Przy brzegach układamy parówki, a ciasto na ich długość przecinamy po szerokości. Parówki zwijamy z ciastem w roladki, ma być luźno, nie dociskamy. Rolady kroimy (ostrym nożem) na ok. 25 krążków które przekładamy na przygotowaną formę, zachowując odstępy. Rada: krążków może być więcej, w zależności wielkości formy
Moniki Smakołyki