razy w miesiącu pojawia się u nas taki obiad i jest on prawie zawsze w niedziele. roladki podaje zazwyczaj z ziemniakami, sosem i kiszonym ogórkiem ;) Składniki dla dwóch osób: 2 duże plastry schabu 3 łyżki pokrojonej w kostkę kiełbaski 1/3 główki cebuli pokrojonej w grubsze piórka ewentualnie parę paseczków sera żółtego łyżeczka musztardy sól, pieprz 1/3 główki cebuli 2 łyżki(...)się zagęścił i był bardzo smaczny) Rolady wraz z sosem gotujemy około 1 i 1/2 godziny. Pod koniec gotowania, dodajemy śmietankę i pozwalamy odparować i zagęścić się sosowi. Gotowe roladki podajemy z kaszą, ryżem, kluskami, lub ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego !!! #myAmbition
Gotowanie...to proste !średnicy ok. 23 cm (lub większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na stolnicy, a następnie rozwałkować na duży prostokąt. Prostokąt wysmarować nadzieniem dyniowym i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na 8 kawałków (u mnie o szerokości ok. 4 cm). Umieścić je w formie wyścielonej papierem- ciasno obok siebie (mnie zmieściło się 7 kawałków, więc
Nastoletnie Wypiekaniemnie :/ Dawno nie było już dnia (poza weekendem oczywiście), że siedziały jednocześnie w domu Zgredko-Gnomy. Zaczęło się jak zwykle od rana, bo przecież... Artykuł Faszerowane roladki z pieczonej papryki pochodzi z serwisu gotować
gotować!hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie - ze sł... Łosoś w maku z ryżem bazyliowym Łosoś w maku? Słyszałam już o tej propozycji nie jeden raz i... Roladki z indyka w sosie serowym Roladki z indyka w sosie serowym to danie, które przyrządzim... Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym Skrzydełka faszerowane z sosem pieczarkowym to świetna propo... Post Polędwiczka
Poezja smakuprosty przepis. Powstała raczej z potrzeby wyczyszczenia lodówki z resztek, pozostałych po innych wypiekach Dlatego nie podam w przepisie dokładnych porcji. I tak mamy tu jabłka, które używałam do rolady a także serek mascarpone który w nadmiarze został mi po muffinach . Oprócz tego biszkopty i odrobina startej czekolady. Wyszło pysznie, ale najważniejsze, że nic się nie zmarnowało Całość zapiekłam(...)piekarniku, w pojedynczych foremkach. Składniki wykorzystane do deseru: – około 10 biszkoptów – 2 kostki startej czekolady – jabłka w galaretce według przepisu na roladę biszkoptową – mascarpone według przepisu na muffiny – odrobina masła do wysmarowania kokilek Masłem smarujemy foremki od wewnątrz. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na dnie każdej kokilki układamy połamane biszkopty. Następnie po łyżce jabłek, znów
Relaxtimesłoiczkach od Małe Szczęścia , więc ponownie udowadniam, że są przeeepyszne. Tym razem sięgnęłam po pastę na bazie pomidorów z nutą bazylii, która wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem, ale w roladkach także jest wyśmienita. Sprawiła, że były one szybkie w przygotowaniu oraz naprawdę zachwycające w smaku! Polecam! 5-6 plastrów schabu sól, pieprz pasta pomidorowa baziółka Panierka: 1 jajko mąka pszenna(...)Każdy plaster schabu należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko) i oprószyć solą z pieprzem. Następnie wszystkie kotlety osobno posmarować pastą i ostrożnie zrolować. Tak przygotowane roladki dokładnie obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. (Powinny być zarumienione
Di gotujeDyniowa rolada z nutą cynamonu i delikatnym kremem na bazie serka – typowy jesienny deser Artykuł Dyniowa rolada z kremem pochodzi z serwisu
NiePieprz.plprzyprawami. Bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a następnie smażymy niezbyt długo na patelni z obu stron, można na grillowej. W każdy plaster zawijamy łyżkę nadzienia i ustawiamy roladki w naczyniu żaroodpornym. Pomidory miksujemy przy pomocy blendera , doprawiamy solą i pieprzem i oblewamy roladki w naczyniu, posypujemy serem i zapiekamy ok 30 min w temp 190 st Podajemy
Gotowanie jest łatweDodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto wyłożyć na stolnicę, powtórnie zagnieść (odgazować) i rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować masę makową pozostawiając wolny rant bez nadzienia dookoła, następnie zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne przecięcie z makiem na wierzch. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, powtórnie odstawić do wyrastania. Warkocz przykryć ściereczką kuchenną(...)wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka. Piec w 180`C około 25 minut studzić na kratce przestudzoną roladę ozdobić lukrem (ksylitol utrzeć z sokiem z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!urozmaicić prostego kotleta, czy to z filetu z kurczaka czy ze schabu, wystarczy dodać do niego trochę warzyw i zwykły, trochę nudny kotlet zmienia swoje oblicze. ROLADKI DROBIOWE NADZIEWANE WARZYWAMI Składniki: 1 filet z kurczaka (można także użyć schabu na 4 porcje) sól, pieprz 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta do panierowania olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia farsz(...)kostkę. Wszystkie składniki podsmażamy na oliwie zaczynając od papryki,a kiedy ta zmięknie dodajemy cukinię i pora. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na kotlety, które zawijamy w roladkę, spinamy ją wykałaczką aby się nie rozpadła, a następnie moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju Wielkopolskim. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki. #OlejKonwenanse
Bon appetit mon amieusmażyć, ugotować czy też udusić. Możemy go też zamknąć w słoiku. Na blogu znajdziecie garść inspiracji: bakłażan zapiekany z serkiem pieczony bakłażan z zata'arem zapiekany bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana z kozim serkiem caponata pasta z bakłażana grillowane bakłażany z fetą tagliatelle z bakłażanem i adżiką ------------------------------------------------------------- Pasta z bakłażana
Kulinarne przygody GatityKochani mięsożercy pyszna karkówka w formie rolady poleca się do obiadu i kanapek. Składniki: - 1 kg karkówki - 4 łyżki pesto z pomidorów, lub sos domowej roboty - 5 plastrów sera żółtego - sól - pieprz - olej 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tniemy nożem wzdłuż tworząc podłużny płat, który oprószamy solą oraz pieprzem ( kliknij tutaj po instrukcję ). Jedną część smarujemy(...)pesto pomidorowym i układamy plastry sera. Zwijamy jak roladę, na końcu wbijamy 4 wykałaczki aby się nie rozwinęła. 2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, czas zapiekania ok. 60-70 minut w 200 C. Mięsa nie przykrywamy z góry, aby miało chrupiącą skórkę. Dobrze jest włączyć termoobieg, a pod koniec dodatkową grzałkę z góry na kilka minut. Pieczemy bez przykrycia. Mięso idealne jako
Apetyczna babeczkaBrakowało czasu, żeby usiąść i powrzucać nowe posty, ale JESTEM. Może uda się nadrobić trochę zaległości ;) Dzisiaj polecam przepyszną roladę szpinakową, nie dość, że zdrowa to na prawdę bardzo smaczna ! Składniki na ciasto: - opakowanie szpinaku mrożonego, - 2 ząbki czosnku, -1 łyżka masła, - 4 jajka, - łyżka mąki, Składniki na farsz: -2 serki typu almette śmietankowe, - ząbek czosnku, lub czosnek w proszku(...)czasie przygotować nadzienie: do miseczki przekładamy serki wciskamy czosnek, można dodać chrzan, wymieszać. Upieczony placek, posmarować równomiernie przygotowanym wcześniej serkiem, następnie ułożyć plasterki łososia i zwinąć w roladę. Zwinąć ściśle w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościwodzie, a następnie przełożyć delikatnie na deskę do krojenia. Na wierzchu każdego płata lasagne rozsmarować 1 łyżkę nadzienia serowego, ułożyć kilka kawałków uprażonego jarmużu i pieczarek. Zwinąć ciasno w roladkę. W małym garnuszku podgrzać śmietankę, dodać serki topione i zagotować. Dorzucić garść tartej mozarelli i wymieszać do połączenia się wszystkich składników w gładki sos. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować lekko masłem(...)ułożyć roladki z lasagne, a wierzch polać sosem serowym i posypać tartym serem mozarella. Ułożyć kawałki tymianku i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Gotowe!. Artykuł Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniakońca arkuszy. Piąty arkusz posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwowo płaty ciasta . Masła i cukru wystarczy na 5 arkuszy ciasta,a nawet zostanie. Zawinąć jak roladę , przenieść na blaszkę do pieczenia. ( u mnie było pieczone na całej blaszce bez dziurek,przeniosłam na blaszkę do pizzy do ostygnięcia) Piec w temperaturze200 ° C w nagrzanym piekarniku przez 25minut a przez następne(...)minut w 180 ° C. Gdy dodamy nadzienie ,pieczemy około 60 minut PODCZAS PIECZENIA SMARUJEMY ROLADĘ POWSTAŁYM SYROPEM 2 -3 RAZY Gdy zarumieni się na złoty kolor,przykryć folią aluminiową spożywczą podczas pieczenia . Ostudzone posypać cukrem pudrem: )) można dać nadzienie z maku,miodu,rodzynkami ,co kto woli
w mojej kuchni