W ostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny
Tradycyjna kuchnia Kasirumianymi ćwiartkami ziemniaków. Roladki z polędwiczek wieprzowych 4 porcje 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 1 garść grzybów suszonych (namoczonych kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia) 1 cebula 2 kopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu
Posadzone i zjedzoneciasno w roladkę (można spiąć wykałaczką). Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę i marchewkę. Zalać gorącą wodą i dusić do miękkości (około 1,5 godz). Gdy mięso jest miękkie to wyciągnąć je na półmisek, a sos zagęścić mąką wymieszaną
Pieguskowa Kuchniasmarujemy je sosem pomidorowym (moim, domowym) ale może być keczup, na to na całej powierzchni schabu układamy cienkie plastry cukinii. Schaby zwijamy jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanym oleju, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek. Składniki: świeży surowy schab , surowy wędzony boczek , świeże śliwki , sól , pieprz , majeranek , cebula , czosnek , tłuszcz do obsmażenia, słodka śmietana do doprawienia sosu. Boczek
Codzienna kuchnia niecodziennasosem czosnkowym. Kiełbaski układam po trzy wzdłuż siebie na każdym z dłuższych boków ciasta, posypuję je potartym serem. Ciasto wraz z kiełbaskami zawijam do środka z dwóch boków, powstaje wałeczek z dwoma kiełbaskami obok siebie. Następnie całość wkładam na chwilkę do zamrażalnika ( aby potem lepiej się kroiło) . W tym czasie nagrzewam piekarnik do 160 stopni. Wyjmuję roladkę
Kuchnia z widokiem na ogródjajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym . Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 ser camembert suszona żurawina sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka myjemy, porcjujemy, rozbijamy na kotlety. Posypujemy z obu stron solą i i pieprzem. 2. Camembert kroimy na plasterki. 3. Na każdym kotlecie kładziemy 2-3 plasterki sera, posypujemy żurawiną i całość zwijamy na roladki
Kuchnia domowa Anijednym wpisie najsmakowitsze propozycje z bloga, które z powodzeniem sprawdzą się podczas wizyty gości Podzieliłam przepisy na kilka kategorii: przekąski, na ciepło, na słodko, sałatki oraz sosy. Mam nadzieję, że znajdziecie coś pysznego dla siebie! Będzie mi bardzo miło, kiedy po skorzystaniu z przepisu, wrócicie na bloga i dacie znać, jak smakowało! Smacznego i dobrej zabawy! Przekąski Koreczki imprezowe Pieczona(...)szczypiorkiem oraz suszonymi pomidorami Na ciepło Pieczone udka z kurczaka Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Grzanki z krewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem
Kuchnia Bazyliiroladkę zawijamy w doprawiony przyprawami papier do pieczenia i spinamy wykałaczką. Mięso układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Wyjmujemy, rozwijamy z papieru i pozwalamy chwilkę mięsu „odpocząć” następnie kroimy w grube plastry, podajemy na mixie sałat, np. rzymskiej z rukolą, pomidorkami i czerwoną cebulą, skropionym sosem winegret
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRoladki te to idealna przekąska, która nadaje się nie tylko na mniejsze, czy większe imprezy. Są szybkie w przygotowaniu, ładnie wyglądają i co najważniejsze - świetnie smakują. W sumie ich smak zależy od składników, z których są zrobione, więc dobre szparagi, ser, szynka to jedyny klucz do sukcesu. U mnie znikają w wersji solo, ale pasują też do lekkiego sosu
Di gotujeprzyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem. Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso oraz pozostałe warzywa przesmarowane (pędzelkiem lub dłońmi) lekko olejem - nie wysuszą się podczas pieczenia. Brytfankę(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez około godzinę do przyrumienienia i miękkości mięsa. Do takiego dania nie potrzeba już wielu dodatków. Można ewentualnie podać sos ziołowy na bazie jogurtu naturalnego. Co myślicie o takich daniach jednogarnkowych
Codzienna kuchnia niecodziennaroladki w jednej linii. Zraziki smażymy na brązowo z obu stron (możemy je usmażyć w dwóch partiach), następnie układamy je ściśle jeden obok drugiego, zalewamy wodą do wysokości zrazików, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 30 minut. 3. Zraziki wyławiamy, a sos
My Culinary Artroladkę zawijam w 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej i spinam wykałaczką. Podsmażam krótko z każdej strony na symbolicznej ilości oliwy z oliwek a następnie zalewam ok 250 ml bulionu i duszę. Jeśli trzeba to dolewam bulionu. Gotowe pokroiłem w różnej wielkości skośne kawałki i podałem. Do reszty wywaru na patelni dolałem resztę bulionu, zagotowałem i przy pomocy mąki zrobiłem pyszny sos
Mechanik w kuchniKurczak w tym sosie smakuje wyśmienicie! Składniki: 4 filety z kurczaka, 4 serki topione, 4 plastry szynki, ½ szklanki bulionu drobiowego, ½ szklanki białego wina, 2 ząbki czosnku, ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mleka, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, bazylia, papryka w proszku, sól, pieprz. Wykonanie: Filety lekko utłuc, oprószyć solą, pieprzem, papryką i posmarować serkiem topionym. Następnie położyć(...)szynkę zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Rozgrzać olej na patelni, zarumienić i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Włożyć pokrojone pomidory, rozgnieciony czosnek i zalać bulionem. Dodać pozostałe serki, wlać wino, przyprawić gałką i gotować następne 10 minut, po czym zaciągnąć mlekiem
Tradycyjna KuchniaPonieważ ostatnio dostałam prezent od Firmy Kamis za udział w konkursie Więc dzis postanowiłam wykorzystać jeden z produktów i przygotować roladki z naleśników. Składniki: ciasto na naleśniki przygotowujemy z przepisu znajdującego się tu Farsz: 350 gram mięsa mielonego 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam Kamis zioła do Spaghetti Bolognese(...)gram szpinaku u mnie mrożony 3 łyzki słonecznika 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kilka plasterków sera żółtego startego lub bardzo drobno pokrojonego Na sos: 2 pomidory bazylia 2 ząbki czosnku Naleśniki wykonujemy również z podanego przepisu Pomidora kroimy w bardzo drobna kostkę wyjmując wcześniej gniazdo nasienne, dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy przyprawę lub swoja mieszankę ziół oraz koncentrat
NaKońcuJęzyka