rodzaju Melanogrammus . W języku angielskim znany jako „haddock”. Jest cenioną rybą w krajach anglosaskich. Charakteryzuje ją bardzo kruche i delikatne mięso. Plamiak bardzo dobrze komponuje się w sosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka(...)wykorzystałam rozcięte woreczki do mrożonek, na których układałam szynkę), zawiązujemy końcówki (jak cukierki) i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy rozpakowane roladki. Skrapiamy lekko olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 30 minut. Co jakiś czas obracamy je, aby równomiernie się upiekły. Wyjmujemy rybę i kroimy ukośnie
mojewypiekiinietylkoodsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki Domowa sałatka jarzynowa (tradycyjna sałatka warzywna) Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką Lekka(...)ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką Pieczone ziemniaki z kiełbasą - danie z piekarnika Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą Leczo z cukinią i kiełbasą Krokiety z serem i pieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie w 20 minut Szybkie i łatwe wypieki Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie Czekoladowiec z bananami
Słodkie okruszkiZrazy wołowe z boczkiem Zrazy wołowe z boczkiem Składniki na zrazy wołowe z boczkiem dla 4 os: 1,2 kg wołowiny bez kości 30 dkg boczku
Anielskie SmakiPrzepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Już tak dawno
Buniabaje w kuchnigłównej mierze zużyłam ten ketchup. Dotychczas do sosu pomidorowego dodawałam koncentrat pomidorowy przesmażony na maśle z dodatkiem cukru - ostatnio do gołąbków zastąpiłam go tymże sosem jabłkowo-pomidorowym i smak sosu pomidorowego wyszedł genialny! MUSZTARDA OSTRA BIO Musztarda ostra BIO Primavika - można pomyśleć - musztarda jak musztarda. Ketchup przynajmniej był bez cukru, a musztarda? Co w niej może być niezwykłego? Otóż(...)głównie jako dodatek do mięs - na zdjęciu powyżej plastry schabu posmarowane zostałymusztardą, a później zapieczone - dzięki temu miały wspaniały smak, a w środku dodatkowo zachowały soczystość. Przepis na roladki dostepny tutaj . Na moim blogu znajdują się również recenzje innych produktów Primaviki: Paprykarz z kaszą jaglaną Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Masło orzechowe bez soli i cukru Pasztet pomidorowy
Kto ugości moich gości?piniowych 2 łyżki bardzo drobnych tureckich rodzynek (kuş üzümü) 1 łyżka mięty 1 łyżka soli 1 łyżka czarnego pieprzu ½ łyżki cynamonu 3 razy pół szklanki wrzącej wody ½ cytryny Składniki (sos) ½ cytryny 5 łyżek oliwy Przygotowanie Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku, wsypać orzechy. Mieszając od czasu do czasu, zrumienić je. Wyjąć(...)góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle. Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka. Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Kiedy woda wyparuje, dolać znowu pół szklanki. Powtórzyć czynność jeszcze
Tureckie PrzepisyOstatnio naszła mnie ochota na rolady wieprzowe, chciałam by były kruche i rozpadające się. Przyznam się że wieprzowe czy wołowe roladki są u nas rzadkością i przygotowuję je sporadycznie. Tym razem naszło mnie by skryć w nich poza klasyką czosnek, który idealnie skomponował się z całością jesiennego obiadu. Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem Składniki(...)nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny. Z rolad odlewamy powstały wywar, zagotowujemy. W 100 ml zimnej wody rozrabiamy mąkę, wlewamy na gotujący wywar i zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku. Do sosu przekładamy rolady, podgrzewamy 5 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipasztecików nie może się obejść żadne przyjęcie, u nas są po prostu obowiązkowe. Jadamy je na ciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki(...)solą, pieprzem i czosnkiem. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 4 cm. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i położyć kawałek kabanosa. Zwijać jak roladki i układać na blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec w 200*C okolo 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWymyśliłam je ostatnio,pyszne i niesamowicie aromatyczne,pachnie nimi cały dom,można je jeść z lekkim jogurtowym sosem tzatziki lub aromatyczną oliwą,można ich nie zakręcać i wtedy łatwo je przekroimy na kanapkę-mniam.... Składniki: 500g mąki pszennej(ja użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny) 3 łyżki oleju rzepakowego(ja użyłam olej Polski) łyżeczka soli, łyżeczka cukru 40 g drożdży(...)potem przecinam na pół i tak mam dwa duże prostokąty,które smaruje oliwą ze słoiczka z pomidorami (żeby dodać jeszcze aromatu) posypuję pomidorkami i czosnkiem i zwijam w długą roladkę każda kroję na 4 części (więc w sumie będzie 8 bułeczek) każdą część rozcinam wzdłuż ale nie do końca i zawijam dookoła na końcu sklejam ; układam na papierze
Swojskie jedzonkoSylwester już za parę dni i jeśli przygotowujemy przyjęcie w domu to warto poszukać sprawdzonych pomysłów na szybkie i smaczne przystawki. Poniżej znajdziecie kilka przydatnych linków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kaszanką i figami. W tym rozdziale także znajdują się Pierogi po Bosacku , czyli popisowa przystawka Kasi, która gości na okładce książki. Nowa wersja tego klasycznego dania zachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku(...)tylko dobrze wygląda, ale prawdopodobnie obłędnie smakuje. Oprócz niego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree
Mr. TasteOkazało się, że przegapiłam wstawienie tego przepisu na blog ( spisywałam przepis i robiłam zdjęcia) chyba jeszcze przed powstaniem bloga). Szkoda mi go pominąć. A jako, że
Buniabaje w kuchnikolorach mocnej czerwieni została okrzyknięta przez moją rodzinę niekwestionowaną królową świątecznych słodkości. Po niej na drugim miejscu torcik Cappuccino, trzecie to makowiec z kruchymi roladkami (jeszcze nieobecny na blogu). Za nimi ścigają się: piernik z orzechami, keks, ciasteczka francuskie i pierniczki. Składniki: • 4 białka • 250 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)pestki. • Śmietanę ubić z cukrem pudrem. przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na bezę. • Udekorować bezę truskawkami, malinami i posypać pestkami granatu. • Bezę polać sosem malinowym. • Pozostały sos wykorzystać do polania pokrojonej już bezy na talerzu. Inspiracja przepisem znalezionym na Pintereście
To co kochamjarmużu i brokułach, które mają bardzo dużo witamin. Zupę krem z brokuł robiłam już jakiś czas temu. Przepis znajdziecie (TU) O właściwościach odżywczych jarmużu pisałam przy okazji postu roladek z tym warzywem. Przepis znajdziecie (TU) Dziś postanowiłam połączyć oba te warzywa. Składniki: dwa małe brokuły parę liści jarmużu 2 marchewki pietruszka kawałek pora skrzydło z indyka cebula(...)pokroiłam na małe kawałeczki. Podpiekłam na suchej patelni. Posypałam ziołami prowansalskimi,granulowanym czosnkiem z odrobiną soli. Polałam niewielką ilością oliwy z oliwek. Smacznego! Zapraszam na MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM
potrawyregionalnepleśniowy, czy mozzarella, doskonały też do sałatek jest ser kozi! Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale warto spróbować! Polecam np. sałatkę z truskawkami: Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico , albo sałatkę z winogronami Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami . Do sałatek pasują też świeże figi. Świeże figi ostatnio pojawiły się w wielu sklepach, są bardzo tanie w zależności(...)też oliwę, do której wcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie chili z młynka. Wykorzystałam też własnoręcznie pieczone pomidory . Na blogu jest już kilka przepisów z figami: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Świeże figi z szynką westfalską składniki na 1 porcję: • garść świeżych listków szpinaku • 1 figa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię