Kozi ser w migdałach 166amatorów koziego sera, to przekąska idealna <3 Składniki 2 roladki z sera koziego 2 jajka 2 łyżki mąki 100 g płatków migdałowych 3/4 szklanki dżemu z czerwonej porzeczki 4 łyżki białego wina szczypta cukru 3 łyżki klarowanego masła 5 łyżek oliwy owoc granatu Przygotowanie Ser pokroiłem na porcje. Oprószyłem mąką, panierowałem w jajkach i płatkach(...)migdałowych. Na patelni rozgrzałem masło razem z oliwą. Smażyłem ser na średnim ogniu z każdej strony. Sos : dżem przetarłem przez sitko, połączyłem z winem i cukrem. Zagotowałem. Serek polałem ciepłym sosem, posypałem pestkami granatu
R'n'G Kitchen
Chrupiące kopytka z papryką 354Wspaniały dodatek do obiadu. Ziemniaki inaczej, tak mówiłam w dzieciństwie pomagając Babci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest(...)gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki
Zasmakuj Kuchni
Światowy dzień tapas II - poznaj smaki Hiszpanii 211Sueno Tapas Bar & Restaurant . W zeszłym roku smacznie, ale bez fajerwerków w tym bardzo smaczne bycze kule z boczniakami . Delikatne bycze jądra z bardzo smacznymi boczniakami i sosem z whisky. Warto wspomnieć o restauracji u Rysia , która w tym roku przyłączyła się do obchodów dnia tapas, warto tam wpaść na soloną sieję – delikatna marynowana sieje, marynowane warzywa – rzepa, kalarepka(...)rakowa, puree ziemniaczano szpinakowe... bardzo ciekawa i smaczna kompozycja. Nie można nie wspomnieć o restauracji Odolany , która w zeszłym roku zdobyła serca i podniebienia gości. W tym roku przygotowała roladkę z dorsza i szynki, czy jest to danie na miarę pierwszego miejsca? Oceńcie Państwo sami. Nie pomińcie tylko Bar Szawa , gdzie zjecie najlepsze krokiety tej edycji :) Bardzo jestem ciekawa Państwa
królestwo garów
Kluski śląskie 209kluski śląskie. Nasza propozycja kluseczek przybrała wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków(...)przestygnięcia. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku. Bez dziurki się nie liczy, bo sos nie ma się gdzie zatrzymać. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wodę solimy i wlewamy kapkę oleju, co by się nic nie kleiło. Do wrzącej wody wrzucamy po kolei kluseczki
Kuchnia smaków
Roladki schabowe z suszonymi śliwkami i boczkiem 419solą, pieprzem i słodką papryką. Na kawałek mięsa położyć plaster boczku a na nim ułożyć 3 suszone śliwki. Zawinąć w roladkę (dobrze ściskając) i spiąć na końcu wykałaczką. Każdą roladkę owinąć 1 plastrem boczku. Mięso obsmażyć z obu stron na tłuszczu. W połowie smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć, aż cebula mocno się zezłoci. Wówczas dodać pokrojony(...)smażyć. Następnie wlać wodę - około 300 - 350ml, przykryć i gotować całość na małym ogniu przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso (wyciągamy od razu wykałaczki) a sos przecieramy przez sito. Wlewamy go z powrotem do garnka, dodajemy konfiturę i zaciągamy niewielką ilością mąki aby zgęstniał. Przyprawiamy go do smaku (mój był wystarczająco aromatyczny
My simple kitchen
Zrazy z mięsa mielonego. Oszukane zrazy. 2012Zrazy z mięsa mielonego , czyli tak zwane oszukane zrazy – często goszczą na niedzielnym stole u mojej Mamy z tą różnicą, że ona z reguły podaje
Kulinarne Przeboje
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana z mielonym mięsem i serem. Walentynki moim okiem. 239zgrillowane plastry bakłażana nakładać po (mniej więcej) łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera i zwijać wzdłuż dłuższego boku. Nie martwić się jeśli będzie wychodziło krzywo czy rozjeżdżało się :) Roladki układać w natłuszczonym lekko naczyniu do zapiekania. Wielbiciele żółtego sera mogą zetrzeć go trochę na samą górę. Tak przygotowanego bakłażana częściowo przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako przystawka na przykład z keczupem czy ostrym pomidorowym sosem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z karkówki z powidłami 205Paprykę kroimy w cienkie paseczki a cebulę w piórka. Każdy plaster karkówki smarujemy 1 łyżeczką keczupu i 1 łyżeczką powideł. Układamy na wierzch paski papryki i cebuli. Zwijamy w roladki i spinamy za pomocą wykałaczek lub związujemy nitką. Kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Dorzucamy pozostałą cebulę i paprykę i jeszcze chwilę smażymy(...)Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmięknie (około pół godziny). Wyjmujemy mięso i wyciągamy z niego wykałaczki lub odwijamy nitki. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do wywaru mięsnego. Sos powinien nabrać kremowej konsystencji. W razie potrzeby rozrzedzić wodą lub dodatkowo zagęścić mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem
My simple kitchen
Roladki z kurczaka w boczku/ bakłażan perfumowany różą z granatem! 328sklepach z arabską kuchnią) dało nie smakowite wrażenia smakowe. Jestem z siebie bardzo zadowolona i szczerze Wam polecam ten smak!To do roboty! (tzn. do kuchni);-)SKŁADNIKI:NA ROLADKI:- pierś z kurczaka podwójna- 6 plasterków boczku surowego- tymianek suszony- pieprz różowy- sumak (przyprawa arabska)- 1/2 łyżeczki do kurczakaPiersi nacieramy przyprawami, marynujemy około 30 minut.Owijamy boczkiem i smażymy, posypując tymiankiem(...)boczku). Na złoty i rumiany kolor.NA BAKŁAŻANY:- bakłażan dość spory- 3 cebule szalotki lub dymka- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżki melasy z granata- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego- woda różana około 1/3 łyżeczki- sól, pieprz kolorowy świeżo zmielonyBakłażany kroimy na półplasterki, cebulkę w prążki. Smażymy w woku ciągle mieszając około 7 minut. Dodajemy pozostałe składniki i przykrywamy
SMYKWKUCHNI
Skarby lasu czyli roladki wołowe z borowikami 239Sezon grzybowy się zakończył, u nas w tym roku to był praktycznie pierwszy sezon bo zmiana miejsca zamieszkania na sąsiedztwo lasu spowodowała ze maż w końcu
Bernika - moj kulinarny pamietnik
SCHABOWE ROLADY Z SEREM, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 252mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. Gdy roladki są dobrze obsmażone przekładamy je do garnka, a na olej po ich smażeniu wrzucamy posiekane cebule, liść laurowy i ziele angielskie. Całość smażymy chwilę do zrumienienia, a następnie dorzucamy suszone(...)garnka z roladami. Jeśli płynu jest mało, uzupełniamy go tak, aby rolady były przykryte. Garnek przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem
Walijskie Pichcenie
Rolada z piersi z indyka nadziewana jajkiem pieczona z lubczykiem. 251też tak macie, że lubicie jeść daną potrawę przygotowaną tylko przez, na ten przykład, babcie? Babcia Żony Mej robi przy różnych świątecznych wydarzeniach, jak ona to nazywa, gniazdka, czyli roladki z piersi indyczej, pieczone w pieczarkach i cebuli. Inspirowany tym daniem stworzyłem jedną dużą roladę, którą nadziałem pięcioma jajami, a cebulę i pieczarki wykorzystałem również do nadzienia. Samo mięso piekło(...)cebule drobno posiekane -5 jaj od kur zielononóżek -marchewka i pietruszka obrane i pokrojone w grube plastry -świeży lubczyk -liść laurowy -pierz, sól -por część zielona -masło klarowane -sos sojowy Cebulę wrzucamy na rozgrzane masło. Pieprzymy i solimy, po chwili wrzucamy pieczarki. Smażymy na wysokim ogniu 3-4 minuty. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, redukujemy płyn. Filet kładziemy na foli spożywczej
BaRepas
Roladki schabowe w sosie pieczarkowo koperkowym. 349paski. Plastry schabu rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Następnie na mięso położyć cebulę, boczek i paprykę. Zawinąć i zabezpieczyć przed rozpadnięciem się wykałaczkami lub specjalnymi nićmi. Każdą roladkę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony do dość mocnego zarumienienia. Zalać bulionem i na małym ogniu dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso(...)soli i pieprzu. Mięso wyjąć z naczynia, w którym jest duszone. Do bulionu dodać pieczarki i serki topione. Od czasu do czasu mieszać, do całkowitego roztopienia się serka. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać więcej serków lub zrobić zawiesinę z mąki i wody ( ja zrobiłam zawiesinę). Ja w tym momencie wyjmuję wykałaczki z mięsa, ale nie ma takiej konieczności
W kuchni u Moniki
Zrazy w sosie pomidorowo-pieczarkowym 217Smakowita Pajda zaskoczyła mnie po raz kolejny..pieczarki smażone na smalczyku z ziołami dużo zyskały na smaku..a gotowe zrazy były pyszne.. schab, polędwica 50
Moje domowe kucharzenie
Roladki z szynką i serem w sosie paprykowo-cebulowym 517Obiad, w którym mamy mięso i sos. Mięso jest kruche i soczyste, z serowym środkiem. Sos dzięki papryce i cebuli jest aromatyczny i wyrazisty. 600 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 8 plastrów chudej szynki 8 plastrów sera edamskiego 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki(...)Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy mięso. Gdy lekko się zarumieni dokładamy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną podlewamy całość
VioletoweKucharzenie