roladki z sosem - 1007 przepisów (strona:49/68)

Chrupiące kopytka z papryką 307

Wspaniały dodatek do obiadu. Ziemniaki inaczej, tak mówiłam w dzieciństwie pomagając Babci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest(...)gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam!   Składniki

Zasmakuj Kuchni
Chrupiące kopytka z papryką 373

Wspaniały dodatek do obiadu. Ziemniaki inaczej, tak mówiłam w dzieciństwie pomagając Babci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami(...)Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji

Zasmakuj Kuchni
Światowy dzień tapas II - poznaj smaki Hiszpanii 171

Sueno Tapas Bar & Restaurant . W zeszłym roku smacznie, ale bez fajerwerków w tym bardzo smaczne bycze kule z boczniakami . Delikatne bycze jądra z bardzo smacznymi boczniakami i sosem z whisky. Warto wspomnieć o restauracji u Rysia , która w tym roku przyłączyła się do obchodów dnia tapas, warto tam wpaść na soloną sieję – delikatna marynowana sieje, marynowane warzywa – rzepa, kalarepka(...)rakowa, puree ziemniaczano szpinakowe... bardzo ciekawa i smaczna kompozycja. Nie można nie wspomnieć o restauracji Odolany , która w zeszłym roku zdobyła serca i podniebienia gości. W tym roku przygotowała roladkę z dorsza i szynki, czy jest to danie na miarę pierwszego miejsca? Oceńcie Państwo sami. Nie pomińcie tylko Bar Szawa , gdzie zjecie najlepsze krokiety tej edycji :) Bardzo jestem ciekawa Państwa

królestwo garów
Kluski śląskie 165

kluski śląskie. Nasza propozycja kluseczek przybrała wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką  z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków(...)przestygnięcia. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku. Bez dziurki się nie liczy, bo sos nie ma się gdzie zatrzymać.  W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wodę solimy i wlewamy kapkę oleju, co by się nic nie kleiło. Do wrzącej wody wrzucamy po kolei kluseczki

Kuchnia smaków
Roladki schabowe z suszonymi śliwkami i boczkiem 374

solą, pieprzem i słodką papryką. Na kawałek mięsa położyć plaster boczku a na nim ułożyć 3 suszone śliwki. Zawinąć w roladkę (dobrze ściskając) i spiąć na końcu wykałaczką. Każdą roladkę owinąć 1 plastrem boczku. Mięso obsmażyć z obu stron na tłuszczu. W połowie smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć, aż cebula mocno się zezłoci. Wówczas dodać pokrojony(...)smażyć. Następnie wlać wodę - około 300 - 350ml, przykryć i gotować całość na małym ogniu przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso (wyciągamy od razu wykałaczki) a sos przecieramy przez sito. Wlewamy go z powrotem do garnka, dodajemy konfiturę i zaciągamy niewielką ilością mąki aby zgęstniał. Przyprawiamy go do smaku (mój był wystarczająco aromatyczny

My simple kitchen
Zrazy z mięsa mielonego. Oszukane zrazy. 1951

Zrazy z mięsa mielonego , czyli tak zwane oszukane zrazy – często goszczą na niedzielnym stole u mojej Mamy z tą różnicą, że ona z reguły podaje

Kulinarne Przeboje
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana z mielonym mięsem i serem. Walentynki moim okiem. 205

zgrillowane plastry bakłażana nakładać po (mniej więcej) łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera i zwijać wzdłuż dłuższego boku. Nie martwić się jeśli będzie wychodziło krzywo czy rozjeżdżało się :) Roladki układać w natłuszczonym lekko naczyniu do zapiekania. Wielbiciele żółtego sera mogą zetrzeć go trochę na samą górę. Tak przygotowanego bakłażana częściowo przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako przystawka na przykład z keczupem czy ostrym pomidorowym sosem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z karkówki z powidłami 148

Paprykę kroimy w cienkie paseczki a cebulę w piórka. Każdy plaster karkówki smarujemy 1 łyżeczką keczupu i 1 łyżeczką powideł. Układamy na wierzch paski papryki i cebuli. Zwijamy w roladki i spinamy za pomocą wykałaczek lub związujemy nitką. Kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Dorzucamy pozostałą cebulę i paprykę i jeszcze chwilę smażymy(...)Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmięknie (około pół godziny). Wyjmujemy mięso i wyciągamy z niego wykałaczki lub odwijamy nitki. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do wywaru mięsnego. Sos powinien nabrać kremowej konsystencji. W razie potrzeby rozrzedzić wodą lub dodatkowo zagęścić mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem

My simple kitchen
Roladki z kurczaka w boczku/ bakłażan perfumowany różą z granatem! 277

sklepach z arabską kuchnią) dało nie smakowite wrażenia smakowe. Jestem z siebie bardzo zadowolona i szczerze Wam polecam ten smak!To do roboty! (tzn. do kuchni);-)SKŁADNIKI:NA ROLADKI:- pierś z kurczaka podwójna- 6 plasterków boczku surowego- tymianek suszony- pieprz różowy- sumak (przyprawa arabska)- 1/2 łyżeczki do kurczakaPiersi nacieramy przyprawami, marynujemy około 30 minut.Owijamy boczkiem i smażymy, posypując tymiankiem(...)boczku). Na złoty i rumiany kolor.NA BAKŁAŻANY:-  bakłażan dość spory- 3 cebule szalotki lub dymka- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżki melasy z granata- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego- woda różana około 1/3 łyżeczki- sól, pieprz kolorowy świeżo zmielonyBakłażany kroimy na półplasterki, cebulkę w prążki. Smażymy w woku ciągle mieszając około 7 minut. Dodajemy pozostałe składniki i przykrywamy

SMYKWKUCHNI
Skarby lasu czyli roladki wołowe z borowikami 164

Sezon grzybowy się zakończył, u nas w tym roku to był praktycznie pierwszy sezon bo zmiana miejsca zamieszkania na sąsiedztwo lasu spowodowała ze maż w końcu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SCHABOWE ROLADY Z SEREM, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 204

mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. Gdy roladki są dobrze obsmażone przekładamy je do garnka, a na olej po ich smażeniu wrzucamy posiekane cebule, liść laurowy i ziele angielskie. Całość smażymy chwilę do zrumienienia, a następnie dorzucamy suszone(...)garnka z roladami. Jeśli płynu jest mało, uzupełniamy go  tak, aby rolady były przykryte. Garnek  przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem

Walijskie Pichcenie
Rolada z piersi z indyka nadziewana jajkiem pieczona z lubczykiem. 199

też tak macie, że lubicie jeść daną potrawę przygotowaną tylko przez, na ten przykład, babcie? Babcia Żony Mej robi przy różnych świątecznych wydarzeniach, jak ona to nazywa, gniazdka, czyli roladki z piersi indyczej, pieczone w pieczarkach i cebuli. Inspirowany tym daniem stworzyłem jedną dużą roladę, którą nadziałem pięcioma jajami, a cebulę i pieczarki wykorzystałem również do nadzienia. Samo mięso piekło(...)cebule drobno posiekane -5 jaj od kur zielononóżek -marchewka i pietruszka obrane i pokrojone w grube plastry -świeży lubczyk -liść laurowy -pierz, sól -por część zielona -masło klarowane -sos sojowy Cebulę wrzucamy na rozgrzane masło. Pieprzymy i solimy, po chwili wrzucamy pieczarki. Smażymy na wysokim ogniu 3-4 minuty. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, redukujemy płyn. Filet kładziemy na foli spożywczej

BaRepas
Roladki schabowe w sosie pieczarkowo koperkowym. 255

paski. Plastry schabu rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Następnie na mięso położyć cebulę, boczek i paprykę. Zawinąć i zabezpieczyć przed rozpadnięciem się wykałaczkami lub specjalnymi nićmi. Każdą roladkę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony do dość mocnego zarumienienia. Zalać bulionem i na małym ogniu dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.  Gdy mięso(...)soli i pieprzu. Mięso wyjąć z naczynia, w którym jest duszone. Do bulionu dodać pieczarki i serki topione. Od czasu do czasu mieszać, do całkowitego roztopienia się serka. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać więcej serków lub zrobić zawiesinę z mąki i wody ( ja zrobiłam zawiesinę). Ja w tym momencie wyjmuję wykałaczki z mięsa, ale nie ma takiej konieczności

W kuchni u Moniki
Zrazy w sosie pomidorowo-pieczarkowym 163

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie po raz kolejny..pieczarki smażone na smalczyku z ziołami dużo zyskały na smaku..a gotowe zrazy były pyszne.. schab, polędwica 50

Moje domowe kucharzenie
Roladki z szynką i serem w sosie paprykowo-cebulowym 471

Obiad, w którym mamy mięso i sos. Mięso jest kruche i soczyste, z serowym środkiem. Sos dzięki papryce i cebuli jest aromatyczny i wyrazisty. 600 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 8 plastrów chudej szynki 8 plastrów sera edamskiego 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki(...)Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy mięso. Gdy lekko się zarumieni dokładamy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną podlewamy całość

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania