rogaliki drożdżowe - 915 przepisów (strona:23/61)

Drożdzowe roglaiki. 214

Rogaliki, które rozpuszczają się w ustach.  Delikatne i bardzo puszyste z ulubionym nadzieniem.  Podane na mojej ulubionej porcelanie Bogucice Antonio. 550 g mąki pszennej

Malinowe Pocałunki
Rogaliki śniadaniowe. 194

Rogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla  bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i

Rozpustne gotowanie
Rogaliki wodne z różą 165

Przepis na te rogaliki znalazłam w starym domowym przepiśniku. Bardzo zaintrygowało mnie "moczenie" ciasta w zimnej wodzie w której to ciasto wyrasta. Ja dzisiaj zaproponowałam te

Krakowskie smaki Ani
Rogaliki krucho - drożdżowe 270

Czas nadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej

Na słodko lub wytrawnie
Rogaliki Z Białym Makiem I Lukrem Pomarańczowym 165

Mięciutkie i słodkie rogaliki z białym makiem, idealnie wpasują się na podwieczorek lub do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Są mięciutkie i po prostu pyszne i znikają w oka mgnieniu ;) Składniki na 25-35 rogalików: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1 żółtko kl L parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 1/2 szklanki letniego(...)wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. Ciasto 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 4. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier. 5. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto

Gotowanie...to proste !
Rogaliki z serem i jagodami 178

Rogaliki z serem i jagodami Puszyste i mięciutkie rogaliki wypełnione serkiem i jagodami. Mega smaczne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!    

Blog z Apetytem
Kruche rogaliki drożdżowe 181

Objedzeni świątecznymi wypiekami odmówimy kawałka ciężkiego tortu, ale na herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się miejsce. Bardzo lubię ten dzisiejszy przepis, wywodzący się prawdopodobnie z kuchni austriackiej. Rogalikidrożdżowe, ale robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w lodówce

dolcevitainmykitchen
Rogaliki z twarogiem 177

może być wedle własnego gustu.Przepis na rogaliki pochodzi stąd .U mnie rogaliki bez czarnuszki, bo wg mnie jakoś ona nie pasowała do takich rogalików, ale to oczywiście moja opinia i każdy robi tak jak lubi.Do ciasta drożdżowego dałam ciut więcej cukru i do twarogu dodałam także zwykły cukier bo sam cukier waniliowy to wg mnie za mało

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą. 177

rogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie. Do nadzienia użyłam marmolady twardej wieloowocowej, którą otrzymałam w ramach  współpracy od  JAMAR . Marmolada spełniła moje oczekiwania, idealnie twarda, więc dobrze się(...)ciasto i nie wypływała podczas pieczenia, odpowiada mi również jej smak i zapach. Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolona i bardzo ją polecam. A teraz zapraszam na pyszne rogaliki. Smacznego:) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki tortowej 5 dag świeżych drożdży 12,5 dag masła lub margaryny 4 łyżki cukru pół szklanki śmietany 12 % 1 cukier waniliowy 1 jajko pół małej

Izabelawkuchni
PĄCZKI IDEALNE 203

nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju.  A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: *  GOFRY Z OWOCAMI *  IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI *  FAWORKI DROŻDŻOWE *  FAWORKI JAK U BABCI *  RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM *  SEROWE MINI PĄCZUSIE *  ROGALIKI Z DŻEMEM

Z Majeczką w kuchni
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 202

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem

Kuchnia MagdaLeny
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 215

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem

Kuchnia MagdaLeny
Rogaliki drożdżowo-francuskie 207

Przy niedzieli zaszalałam i rano upiekłam rogaliki..chyba pyszne wyszły, nie wiem, bo nie próbowałam..mąż mówił, że tylko mało słodkie, więc można dać więcej cukru

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z twarogiem i rodzynkami 214

Pomału staram się wstawiać zaległe przepisy..te rogaliki robiłam dość dawno temu..nie miałam jeszcze rogalomanii ,Rogaliki mogą być z dowolnym nadzieniem. u mnie twaróg z

Moje domowe kucharzenie
Półfrancuskie rogale drożdżowe z cynamonem 209

Proste ,szybkie i bardzo smaczne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Spora ilość masła ale smak jest rewelacyjny a zapach cynamonu w całym domu bezcenny :) Rogaliki są bardzo delikatne i nie za słodkie ,idealne do kawy jak i na śniadanie . Z podanej porcji wychodzi 16 dużych  rogali ale można zrobić mniejsze jak ktoś woli wtedy wyjdzie więcej . Składniki

Wypieki Rene