Dwa dni temu Jola z bloga Nasze życie od kuchni klik opublikowała wpis z przepysznie wyglądającymi rogalikami. swój post zaczęła bardzo zachęcająco: „Upiekłam wczoraj rogaliki
Pieguskowa Kuchniasię boją pracy z drożdżowymi? Używam drożdży instant i nie mam bólu głowy, że mi się zaczyn pogniewa, bo delikatnemu księciuniu nie będzie pasowała temperatura otoczenia. Rogaliki z marmoladą kocham najbardziej. Najprostsze ciasto drożdżowe i marmolada, ewentualnie kruszonka i można wcinać. Nawet bez kawki. Rogaliki są proste, jedyna upierdliwość, to zwijanie rogalików. Jeśli cierpniecie na samą myśl, że rogaliki należy
ladykitchenwystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. Ciasto 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 4. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier. 5. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto(...)talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części. Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa
Gotowanie...to proste !Proste i szybkie rogaliki z ciasta krucho – drożdżowego, zawinięte z nutellą. Ciasta się nie wyrabia, nie odstawia do wyrośnięcia, więc jak na ciasto z dodatkiem drożdży robi się je błyskawicznie. Jest miękkie i lekko sypkie, jak ciasto kruche, słodyczy głównie nadaje mu krem czekoladowy. 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 4 żółtka 200 g śmietany 18% 50 g drożdży(...)świeżych 1/4 szklanki cukru 100 g masła około 1/2 szklanki kremu czekoladowego np nutelli 1 żółtko do smarowania rogalików Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć, aż staną się płynne. Wlać do przesianej mąki, dodając sól, rozmącone żółtka, śmietanę i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać zagniatając jednolite ciasto, ale nie trzeba długo wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia. Jedynie można je odłożyć
https:KKuchniaMniamNiema jak domowe rogaliki, dziś z dodatkiem marmolady wieloowocowej. Zdecydowany smak mojego dzieciństwa, uwielbiam rogaliki kruche jak i drożdżowe... SKŁADNIKI: 3,5 szkl mąki 3 łyżki cukru 250g masła 220g śmietany 18% albo 24% 300g marmolady wieloowocowej WYKONANIE: 1. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, masło. śmietanę. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników. 2. Ciasto owijamy w folię spożywczą, umieszczamy(...)ciasto delikatnie stwardnieje, wyciągamy z zamrażarki, dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na cienkie,okrągłe placki, podzielić na 8 trójkątów, na każdy kawałek kładziemy około pół łyżeczki marmolady, zwijamy w rogalika. 4. Rogaliki układamy na blaszce, wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp 170* około 30 minut. 5. Studzimy i posypać cukrem pudrem. Widzieliście rewelacyjną paterę na zdjęciu firmy SAGAFORM
Dziś Ja gotujePulchne i miękkie drożdżowe rogale nadziane dżemem i konfiturą z letnich zapasów. Mniammm.... Składniki: 60-70 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 6 dag drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki. 3. Wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. 4. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut
Apetyczna babeczkaPo baaaardzo długiej przerwie wracam z nowymi wpisami. Nie wiem jeszcze, jak często będą się pojawiać, ani ile ich będzie, ale będą. Trochę o wypiekach, trochę
brunetkawkuchniWczoraj upiekłam przepyszne rogale na dzisiejsze, niedzielne i leniwe śniadanie. Wyszły wspaniałe! Chrupiąca skórka i mięciutkie jak puch wnętrze. Po prostu doskonałe. Nawet na drugi dzień
Smakołyki AsiPóki trwa mój ulubiony sezon na warzywa i owoce, staram się wykorzystać go w pełni. Dlatego też każdy dzień targowy to kilogramy warzyw i owoców dowiezionych
Jacob Tastesskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g drożdży 200 ml mleka 70 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki
Domowy Smak Jedzeniasię mokry. Idealnie smakuje ze świeżo zrobionym domowym masłem . :) Smacznego Uwagi Przepisy, które polecam : Przepis na pyszny chleb z dodatkiem mąki krupczatki i ziarnami. Bułki pszenne Bułki drożdżowe z kruszonką Pyszne rogaliki śniadaniowe Artykuł Chleb pszenny na drożdżach pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecampodkarpackich domach. Z jednej strony ciasto jest delikatne i ma przyjemny, drożdżowy zapach, z drugiej jest lekko kruche, dzięki czemu dłużej pozostaje świeże. Z ciasta krucho-drożdżowego zwykle piecze się rogaliki, ciastka posypane grubym cukrem, lub przełożone marmoladą. Przepis, który dzisiaj prezentuję, to małe ciasteczka z marmoladą, posypane cukrem pudrem. Dodatek śmietany sprawia, że ciasto jest tu wyjątkowo delikatne
Trzeci talerzPyszne, małe drożdżówki z marmoladą, które świetnie nadadzą się na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę na wycieczkę. Puree z dyni nadaje grzebyczkom pięknego żółtego koloru. Polecam
Smakołyki AsiTym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Już to pewnie pewnie nie raz i nie dwa pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe i wszelkie bułeczki, rogaliki itp. Nie ważne czy samo, z dżemem, z owocami czy z czymś tam innym. Tym razem chciało mi się czegoś prostego i szybkiego, co będę mogła zabrać ze sobą do porannej kawy w pracy i nie będzie paskudną kupczą bułą. Pomieszałam
Cynamonowe szczęście