rogaliki drożdżowe - 915 przepisów (strona:32/61)

Rogaliki z marmoladą 191

Rogaliki z marmoladą to kruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć. Od wielu lat piecze je moja teściowa, a ja zjadam wszystkie nie zostawiając mężowi nic, a nic. Myślę, że przypadną do gustu także Mikołajowi, jeśli położymy kilka na stole z kubkiem mleka… Kruche

Poezja smaku
Rogale drożdżowe z sezamem 141

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam sezam, rogaliki z sezamem wyszły znakomite. Pyszne rogaliki z sezamem do kawki Rogale drożdżowe z sezamem SKŁADNIKI: ROZCZYN: drożdży - 4 dag ciepłe mleko mąka - 4 łyżeczki cukier - 2 łyżeczki CIASTO: żółtka jaj - 2 szt cukier - 10 dag mąka -50 dag sól tłuszcz - 10 dag mleko

Kuchnia Danusi
Rogaliki topione z marmoladą i dynią 156

Uwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą 142

Błyskawiczne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, które nie musi wyrastać przed pieczeniem. Ja użyłam do swoich nadzienia czekoladowego ale pyszne będą również z marmoladą lub ulubioną konfiturą.     Składniki na 24 sztuki: 60 dkg mąki pszennej 25 dkg zimnego masła lub margaryny do pieczenia 3  łyżki cukru 50 g drożdży świeżych szczypta soli duże jajko 4 łyżki gęstej(...)kwaśnej śmietany Nadzienie czekoladowe: 18g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30% oraz 1 rozbełtane jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem 1.Przygotowanie nadzienia: Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamana na kawałki czekoladę. Mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia. 2. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Blaszki ( 2 lub 3) wyłożyć papierem do pieczenia

Maślane ciasteczko
Drożdżowe ślimaczki z makiem 125

świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego przepisu i wyszły idealne, a zawsze bałam się drożdżowego ciasta, bo uważałam i zresztą dalej uważam, że jest ono bardzo trudne. Przepis dostałam od Reginki, z którą kiedyś pracowałam, a była ona mistrzynią właśnie(...)tego przepisu wychodzi dość dużo drożdżówek, ale znikają również w mgnieniu oka. Polecam więc nie zmieniać proporcji, tylko ewentualnie poeksperymentować z innymi kształtami – rogalikami czy bułeczkami. Składniki: Ciasto drożdżowe • 1 kg mąki pszennej • 1/2 litra mleka • 200 g drożdży • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa makowa

To co kocham
Rogaliki krucho - drożdżowe 112

Przepis na rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z pewnością zadowoli niejedno podniebienie :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 250 g masła - 50 g drożdży - 3 łyżki cukru - 12 łyżek mleka - 1 jajko - 2 żółtka - ulubiona marmolada oraz - 1 białko - gruby cukier Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy w letnim mleku z dodatkiem cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia(...)żółtka, wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia a następnie rozwałkowujemy, wycinamy trójkąty. Każdy smarujemy ulubiona marmoladą, zwijamy na kształt rogalika. Wierzch każdego rogalika smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Rogaliki pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Źródło inspiracji: Wypieki Siostry Marii z drobnymi poprawkami

Zainspirowana w kuchni
Piernikowe rogaliki z makiem. 157

Święta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego

Radość kipiąca uśmiechem.
Mini rogaliki z marmoladą 217

rogalomania poszła w ruch.. przyszykowałam ciasto drożdżowe..ciasto pięknie wyrosło...i na początek mini rogaliki..takie na jeden ...no może ..dwa lub trzy kęsy..ciasto rozwałkowałam , przełożyłam na rogalomanię..praktycznie jeden ruch wałkiem i już mamy gotowe wycięte ciasto na 16 małych rogalików..teraz tylko łyżeczka w dłoń..i zabieramy się do nadziewania..taką łyżeczką idealnie odmierza się ilość

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki babci Marysi 157

Rogaliki "topione", to połączenie ciasta drożdżowego bowiem posługujemy się rozczynem, ale technika wykonania, zagniatania, to nic innego jak ciasta kruchego, ale właśnie to połączenie i leżakowanie w zimnej wodzie daje wspaniały efekt; nadzienie można zastosować rozmaite, np. serowe, makowe, z owoców sezonowych, smakują wyśmienicie, są warte polecenia! Składniki: 70 gram drożdży 2 jajka 1 kostka masła 0,5 kg mąki(...)kwadrat. Cisto kroimy na mniejsze kwadraciki w jeden róg kładziemy odrobinę powideł następnie zwijamy cisto i formujemy w rogala kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia następnie każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem.. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C rogaliki pieczemy ok 10 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem

kgwjanczewo
Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą. 147

zrobiłam rogaliki :) Cieszę się, bo wyszły pyszne. Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :) W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (7g.) 200 g. masła, lub margaryny 1 jajko ( żółtko i białko osobno(...)Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8, wtedy rogaliki będą większe. Na każdym trójkącie, przy szerszym brzegu, ułożyć kostkę czekolady. Zawinąć w rogalik. Gotowe rogaliki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Do odłożonego wcześniej białka, dodać 3 łyżki

Agusiowe smakołyki
Ciasto makowa Bonanza 171

Oczywiście nigdzie nie jest powiedziane, iż poza świętami nie możemy tych ciast upiec Mak tak naprawdę używam tylko do ciast. Nie robię z niego innych dań. Bułki drożdżowe z makiem, mazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku. Nie chciałam aby ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam zatem na połączenie owoców i jogurtu z biszkoptem

mecooks
BARDZO GĘSTY DŻEM Z JABŁEK 138

właśnie takim słodkim dodatkiem. Może nie było to zbyt zdrowe, ale też nie jedliśmy tego często. Należy pamiętać, że mówimy o czasach sprzed nutelli ;). Dżemem można nadziać rogaliki maślane lub krucho-drożdżowe . Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 211

zrobić to w sposób jak najbardziej równomierny należy na natłuszczonej olejem stolnicy rozwałkować równomiernie lukier na grubość ok 1-1,5cm - przypomina mi to trochę rozwałkowanie drożdżowego ciasta np. na  kruche rogaliki - ponieważ musimy uzyskać podobną  grubość i objętość. Kolejno rozwałkowany lukier nakładamy na tort - wewnętrzną stroną obydwu dłoni nasmarowanych delikatnie olejem przenosimy na tort, kolejno rozwałkowujemy górną

Symfonia Smaków
Chrupiące, maślane i rumiane croissanty. 132

Pierwszy raz piekłam takie rogaliki i na pewno nie ostatni, chociaż pracy przy nich dużo to warto je przygotować. Wyszły mi niezwykle chrupiące i rumiane, może

Izabelawkuchni
Rogale śniadaniowe 175

Zawieruszony przepis...te rogaliki piekłam chyba z miesiąc temu...bo mam zdjęcie rogalika razem z syropem z mniszka. Mam sporo takich przepisów...no i może pomału

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania