rogaliki drożdżowe - 915 przepisów (strona:41/61)

Rogale "marcińskie" 252

Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie ..tym razem były to rogale świętomarcińskie ..i nie tylko..ja nie miałam białego maku i nie piekłam prawdziwych rogali świętomarcinskich

Moje domowe kucharzenie
Mięciutkie Rogaliki Drożdżowe Z Marmoladą 264

super mięciutkie i tą miękkość utrzymują bardzo długo, dlatego często lubię je piec :) Składniki na 25-35 rogalików: 300 - 350 gr mąki pszennej 30 gr drożdży świeżych żółtko (białko do posmarowania ) parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 3/4 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/4 szkl cukru + 1 łyżka 50 gr masła lub margaryny marmolada różana bądź pigwowa(...)drożdże wraz z 1 łyżką cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko jajka oraz cukier. Masło roztapiamy i studzimy. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe

Gotowanie...to proste !
CIASTO DROŻDŻOWE- PRZEPIS PODSTAWOWY 375

Dziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto drożdżowe, które zrobicie bez problemu i które nie wymaga zbyt wiele pracy. Z tak przygotowanego ciasta piekę pizzę, drożdżówki, rogaliki co tylko zechcę. Ciasto wychodzi delikatne, jest pyszne i wspaniale pachnie :) Zresztą spróbujcie a przekonacie się sami :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych

Zrób to smacznie
Rogaliki – zawijane szczęście 145

Blueberry Corner by "jagodzianka" Najlepsze drożdżowe ciasteczka. Kruche, delikatnie słodkie, rewelacyjne. Mój średni syn nazwał je „zawijane szczęście”. Każdy kto je te mini-rogaliki, po … Przeczytaj cały artykuł Post Rogaliki – zawijane szczęście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Rogaliki a’la marcińskie 199

W tym roku 11 listopada świętujemy przygotowując rogaliki a’la marcińskie. Dlaczego a’la a nie zwykłe, tradycyjne? Dlatego, że ta wersja jest troszkę

365 dni dookoła kuchni
Rogaliki z ciasta serowo-olejowego 176

Przepis ze starej gazetki. Określone tam zostały jako leciutkie rogaliki i faktycznie takie są. Ciasto robi się szybko i nie wymaga chłodzenia, więc do popołudniowej kawy

Przepisy Mikołaja
Rogaliki drożdżowe 185

     Lubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym

Wrzosowa Polana
Rogale marcińskie 203

czasochłonne, bo "czasochłonne" nie oznacza "trudne". No to do dzieła :) Składniki (na 16 dużych lub 24 mniejsze): Ciasto półfrancuskie drożdżowe: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej, jedno do posmarowania rogalików) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 250 g masła Masa makowa: 350 g białego maku

Domowa Cookierenka Agi
Rogaliki maślane 135

Domowe rogaliki są puszyste i maślane, po prostu przepyszne! Koniecznie musicie kiedyś spróbować upiec, bo wbrew pozorom przygotowuje się je łatwo. Jak każdemu ciastu drożdżowemu, trzeba im poświęcić nieco czasu, ale wierzcie mi, że warto. SKŁADNIKI 250 ml ciepłego mleka 25 g drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)części (na krzyż). Każdą część ciasno zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta i kierując się do jego wierzchołka (wierzchołek trójkąta powinien się znaleźć na spodzie). Zawinięte ciasto uformować w kształt rogalika i ułożyć w dużych odstępach na blaszce posypanej mąką ziemniaczaną. Rogaliki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 15-30 minut do ponownego wyrastania. Piekarnik rozgrzać do temperatury

Passions hobbies life
Rogaliki z kapustą i wędzoną śliwką 158

Półkruche ciasto drożdżowe należy do moich ulubionych baz do słonych, wytrawnych przekąsek. Kapuśniaczki z tego przepisu piekę od lat w formie ślimaczków lub rogalików. Podaje je na święta do barszczu grzybowego lub jako imprezową przekąskę do piwa. Polecam :) ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko farsz

Mienta blog
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 216

Dodać pokruszoną czekoladę i mleko w proszku. Wymieszać. Dodać odsączone rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie opisała to  Reata na blogu Artkulinaria (klik) .  Koniecznie

kawawszklance
Hot dogi 234

Dawno nie robiłam parówek w cieście drożdżowym...i tak oto są a raczej były ..robiłam je w niedzielę..i co prawda zabrakło mi parówek i zrobiłam  8 rogalików.. bez niczego..zjadłam jednego, a resztę oddałam szwagrowi męża..tak jemu posmakowały.. 50 dag mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczka soli 3 łyżki  masła

Moje domowe kucharzenie
Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem 118

Krucho-drożdżowe ciasto z pachnącym pomarańczami twarożkiem, mogą stanowić pyszne śniadanie na słodko, ale świetnie sprawdzą się także na podwieczorki, pikniki na świeżym powietrzu (oczywiście, gdy wyjście z domu będzie już możliwe) lub przekąski na kinder party. ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczce nadzienia i zlepiamy rogi, tworząc rożki. Dodatkowo możemy przycisnąć je widelcem, by się nie rozklejały. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Rogaliki kokosowe z nutą migdałową 153

rogaliki na słodko wypiekane, to pewnie są czymś nadziane, może jednak z samego ciasta są przygotowane, gdzie smaki w sobie ma schowane. Ja do ciasta drożdżowego wiórki kokosowe dodałam, a cukrem migdałowym nutę migdałową uzyskałam. Ciasto ekspresowo wyrobione, trójkąty dzięki formie z tekturki wykrojone, wszystkie równiarko pozwijane i w piekarniku wypiekane. Cukrem pudrem tylko oprószone i ze smakiem(...)trójkątnej tekturki, nożykiem do pizzy, kroimy ciasto. Podstawę trójkątnego ciasta w połowie nacinamy na długości ok 2 cm. Ciasto zwijamy w rulonik zaczynając od najkrótszego boku (naciętej podstawy trójkąta). Rogaliki przekładamy na blachę, końcówką ciasta (szpic trójkąta) od spodu. Piekarnik nastawiamy na 160 °C     i pieczemy ok. 12 – 14 min. Rogaliki pozostawiamy do przestygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem

Moniki Smakołyki
Drożdżowe ciastka z marmoladą 196

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kruche-ciastka-z-powidlami) W planach były standardowo rogaliki, ale postanowiłam wypróbować coś nowego :) Składniki: - 1/4 szklanki ciepłego mleka - 25 g

W kuchni bez szafek