rogaliki drożdżowe - 915 przepisów (strona:46/61)

Maślane rogaliki 99

piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli(...)być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej

moj przepis na
Maślane rogaliki 157

piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli(...)być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej

moj przepis na
Drożdżowe rogaliki z czekoladą 278

Pogoda za oknem nijaka, wczoraj cały dzień deszcz padał aż się człowiekowi nic robić nie chciało... By troszkę sobie i Wam również rozchmurzyć ten ponury czas

Kuchnia w czekoladzie
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 141

świeżych drożdży lub 14 g sypkich (1łyżka) ·             2  jajka (1 do posmarowania rogalików) ·          łyżeczka ekstraktu z wanilii ·          3 łyżki cukru ·          szczypta soli Na lukier(...)resztą składników ( oprócz masła – dodajemy tylko 2 łyżki wcześniej roztopione ) i dodajemy gotowy zaczyn (lub suche drożdże – wsypujemy od razu). Na tym filmie można zobaczyć jak przygotować zaczyn drożdżowy. Trzeba pamiętać, żeby składniki na zaczyn odjąć z przepisu. Najłatwiej przygotować wszystkie składniki wcześniej i z nich wziąć ilość potrzebą do zaczynu. Dobrze zagniatamy ciasto, do połączenia składników

Bazując na smaku
Rogaliki krucho drożdżowe 84

Po dłużej przerwie, w końcu jakiś czas temu odważyliśmy się odwiedzić moich Rodziców. Nie dość, że czekał na nas pyszny rosół z domowym makaronem, to Mamcia

Kuchnia w czekoladzie
Strucla z rabarbarem i amarantusem 119

pizzy i moich podróżnych rogalików z marmoladą z pigwowców ;) Struclę przygotowywałam dla moich Koleżanek i Kolegów z pracy. Miała być jedna z rabarbarem, ale przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z  brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle

Weekendy w domu i ogrodzie
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 533

Jeżeli została nam niewykorzystana wcześniej masa makowa... albo lubimy ciasteczka z dużą ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne

Świat Ciasta
Wytrawne rogaliki 80

Składniki: 35 dkg mąki 15 dkg masła 2 dkg drożdży 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru nadzienie: 3 parówki 1 cebula sól, pieprz

czarrna od kuchni
Drożdżówki z dżemem 139

Kto powiedział , że np.śniadanie trzeba podać na tacy? a może być i na blaszce...a jakie zdziwienie potem ha ha..cała [ prawie cała]blaszka bułeczek

Moje domowe kucharzenie
Kruszonka – tradycyjna, kokosowa i migdałowa 70

drożdżowymi. Nie wyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo Kruszonkę można przygotować z białym cukrem, brązowym lub cukrem pudrem. W zależności czy lubimy jak „chrzęści” w zębach czy nie… Dziś przedstawię Wam dwa trzy rodzaje kruszonki, tradycyjną oraz z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów. Polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom! Kruszonka Składniki

Zasmakuj Kuchni
Rogaliki śniadaniowe. 93

Pyszne ,domowe ,z najprostszych składników. Nadal pracuję nad techniką zwijania,ale tak piękne jak u niektórych dziewczyn na innych blogach nigdy mi nie wyszły .Ważne ,że

Ladylaura.
Rogaliki drożdżowe z jabłkami 134

rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, smarujemy 1/3 masła, składamy w kopertę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy w koło, kroimy na 6 trójkątów. Na każdym umieszczamy plasterek jabłka, zwijamy w rogalik. Układamy

Gotowanie moimi oczami
ROGALIKI DROŻDŻOWE (TOPIONE) 133

ciasto drożdżowego, chyba nie trzeba nikogo namawiać :) Wszyscy wiedzą, że najlepiej smakuje jeszcze ciepłe w towarzystwie szklanki mleka. Może niektórzy z Was, nie mają odwagi się za nie własnoręcznie zabrać, bo niby jest trudne do wykonania, ale... nic bardziej mylnego. Też tak myślałam, lecz się przełamałam i teraz, kombinuję z nim na różne sposoby. Dziś zapraszam na pyszne, rogaliki

Kuchnia w opałach
Powidła jabłkowe 85

drożdżowego ciasta z nadzieniem. Nadzienie bywało różne, słodkie i słone, a wśród najpopularniejszych były pirożki z kapustą, z jajkiem i z powidłami jabłkowymi... Przypomniałam o nich dziś, gdy smażyłam powidła o pięknym bursztynowym kolorze, a zapach jabłek unosił się po całym mieszkaniu. O ile nie zostaną zjedzone z naleśnikami (jak zapowiedział już mąż), będą do nadziewania pączków lub rogalików. Cały

Obiad gotowy
Kokosowe rogaliki 137

drożdżowy makowiec mamy i piernik staropolski, który wychodzi spod moich rąk. Za to jest cała fura ciasteczek:) Serio, serio:) Przynajmniej pięć różnych rodzai tych małych słodkości musi się znaleźć w puszkach przed świętami. Oprócz tych tradycyjnych, które pojawiają się za każdym razem, co roku wybieramy jakiś nowy przepis ( no przecież nudą nie może wiać;)). W tym roku wybraliśmy kokosowe rogaliki

My simple kitchen