rogaliki drożdżowe - 915 przepisów (strona:51/61)

Pizza wianuszek 93

Święto pizzy zobowiązuje do przygotowania każdego jej wariantu, albo po prostu ulubionego. Domowa pizza jest genialna w smaku. Ja stosuję swój sprawdzony przepis na ciasto, który

MamaOskarka
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 113

Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe       1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki soli Do 1/2  szklanki letniego mleka dodać 2łyzki cukru(...)180st.C przez ok 20-25min. Drożdżówki są przepyszne ale ciasta wyszło dosyć sporo i niestety nie starczyło mi owoców.Udało mi zrobić jedynie 18sztuk,z reszty postanowiłam zrobić rogaliki z nutellą,która pozostała mi gdy robiłam rurki.Rogaliki wyszły  smaczne gdyż ciasto jest rewelacyjne.Można z niego robić słodkie bułeczki,rogaliki,drożdżówki

Niespełnione zdolności kulinarne
rogale doskonale 612

Składniki rogale doskonałe -metodą prób i błędów,wreszcie wyszły takie jak chciałam,,, 7 gr. suchych drożdży ,lub 25 gr. świeżych 500 g. mąki 250 g. masło

w mojej kuchni
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 135

Zbudziłeś się pierwszy. Ubrałeś się bezszelestnie; niczym indiański tropiciel przekradłeś się przez pokoje.  Drzwi wejściowe otwarłeś i zamknąłeś z precyzją zegarmistrza i oto jesteś na

KUCHARNIA
Rogale świętomarcińskie :) 144

Na 11 listopada w Poznaniu od ponad 100 lat wypiekane są rogale świętomarcińskie. Jest to ciasto półfrancuskie przełożone masą makową. W oryginalnym przepisie używa się maku

Zainspirowana w kuchni
Drożdżówki z bananami, kiwi... 125

Proponuję przygotowanie pysznych domowych drożdżówek z owocami i dżemem. Zaczyn: 250 ml ciepłego mleka, 50 g drożdży, łyżka cukru, czubata łyżka mąki...  mieszamy i odstawiamy

chleba naszego
Rogale drożdżowe z jabłkami. 116

ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!! Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru 0,5 łyżeczki soli 2 jajka(...)Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy go w kierunku środka koła, tworząc rogalika.       Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 86

kogo: dla fanów drożdżowych wypieków dla szukających przysmaku dobrego do zabrania ze sobą do pracy czy na wycieczkę dla osób z nietolerancją laktozy Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 3 jajka pół szklanki mleka 100g margaryny łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki cukru + 1łyżka marmolada o dowolnym smaku Składniki na ciasto (wersja bezlaktozowa): 500g mąki pszennej(...)Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować w kształt koła. Pociąć na części (jak pizzę). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę, posmarować rozmąconym białkiem i zawinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Dobrze by wierzchołki trójkątów (rogalików) były zawinięte w dół, by pod wpływem rośnięcia

Mania Wypiekania
České rohlíky - rogaliki po czesku 115

W tamtym miesiącu nie mogłam wziąć udziału w Piekarni Amber więc teraz czem prędzej wyciągałam składniki z szafek aby zdążyć z wypiekiem. Czy lato w tym

Moje Małe Czarowanie
Rogale marcińskie 65

maku niebieskiego . Gorąco polecam! Print Rogale marcińskie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Tradycyjne rogale z bogatym nadzieniem. Pyszne! Course Ciastka Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, mak Prep Time 9 hours Cook Time 20 minutes Total Time 9 hours 20 minutes Servings 24 Calories 395 kcal Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowo-francuskie(...)razy, za każdym razem schładzając przynajmniej 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto chłodzić 5 godzin lub całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed robieniem rogalików. Wykonanie nadzienia Mak i włoskie orzechy wsypać do miski i zalać gorącą woda, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. W maszynce do mięsa zmielić mak razem z włoskimi orzechami

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe rogale z masą piernikowo orzechową na mleczku kokosowym 115

trochę początek szkoły osłodzić 🍭🍬 i czymś smacznym dogodzić. Na humorów 😍 poprawienie, na słodsze z nauką 📑 oswojenie, rogale swoim dzieciom 👧👦 przygotujcie i do szkoły, plecaka 💼zapakujcie.  Rogale ❤ z ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia piernikowo orzechowego. Takie domowe są niepowtarzalne, smaczne, dla małych i dużych smakoszy idealne 👌. Nadzienie jest oryginalne, dzięki piernikom 💙 w smaku genialne. Nie ma co się smucić(...)ciasta, na prostokąty, a te po przekątnej na dwa trójkąty. Rada: ciasto po szerokości na 6 części, a po długości na 3, wielkość prostokąta  ok. 10/15 cm. Wielkość rogalików nie musi być idealna, bo po upieczeniu i tak wszystkie będą jednakowo smakować. Każdy trójkąt, zaczynając od najkrótszego boku, delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Układamy na blasze wyłożonej

Moniki Smakołyki
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 184

Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe, takie jak robimy do słynnych rogali a’la marcińskich i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką aromatycznej czarnej, aromatycznej herbaty  King of Ceylon  Sir William's Stworzyło to duet doskonały. Składniki: Ciasto(...)godziny do lodówki. Nadzienie: Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm dzielimy na trójkąty radełkiem lub nożem zaczynającod węższego boku, smarujemy serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy

Wanilia i Kardamon
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 382

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego

Smakołyki Bereniki
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 171

Małgosia z bloga  Smaki Alzacji  wymyśliła ezoteryczne spotkania przy piekarniku...no , a takie spotkania choć wirtualne ..to fajna zabawa...Małgosia zaproponowała wypiek solanek według

Moje domowe kucharzenie