rogaliki drożdżowe - 915 przepisów (strona:39/61)

ROGALIKI Z NUTELLĄ 197

Dziś podzielę się z Wami rodzinnym przepisem na rogaliki z nutellą, które robi zawsze moja mama, gdy do niej przyjeżdżam. Najlepsze są jeszcze ciepłe z kubkiem

słodki bratek
ROGALIKI NA MAŚLANCE 657

Z tego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki.     SKŁADNIKI 300 g mąki pszennej , 15 g drożdży świeżych, 100 ml ciepłej wody, 100 ml

słodki bratek
Karlsbadzkie rogaliki 191

Pyszne rogaliki na deser mam dla wszystkich. Szybkie w wykonaniu i nie skomplikowane a smakują wybornie. Piecze się je bardzo szybko w wysokiej temperaturze i dlatego

Moje Małe Czarowanie
rogaliki 188

Inspiracja: addio pomidory. SKŁADNIKI: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików 3 łyżki oleju + 2

w mojej kuchni
Zawijańce drożdżowe z pesto 191

Ciasto zrobione z przepisu na rogaliki ..oczywiście zmniejszyłam ilość cukru..bo bułeczki były  z dodatkiem pesto no i dałam 1 jajko mniej.. 3 1/2

Moje domowe kucharzenie
rogaliki drożdżowe z masą makową 168

bardzo często, jemy je na śniadanie, kolację, podwieczorek, mąż zabiera je do pracy. A najbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową. Składniki: 500-550 g mąki 100 g cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 100 g masła(...)rozczyn drożdżowy, wlać mleko, wsypać sól i zacząć wyrabiać (ja wyrabiam mikserem). Podczas wyrabiania dodać jajko a następnie masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, na każdy nakładać po łyżce masy makowej i zwijać formując rogaliki. Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Maślane rogaliki z makiem 228

W weekend wspólnie z  Małgosią  i innymi dziewczynami w cyklu  Wypiekanie na śniadanie  piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został

Kulinarne przygody Gatity
Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant) 196

Były już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły

Di gotuje
Drożdżowe kwiatuszki 223

już na blogu [ tutaj i tutaj ], ale teraz robiłam je z innego ciasta i dodatkowo niektóre posypałam sezamem i ciut makiem.Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu znalezionego  tutaj  i zrobiłam z połowy porcji, zrobiłam także kilka rogalików. 800 g mąki 400 ml mleka 7 g drożdży instant[  20 g świeżych] 2 łyżki cukru  1 łyżeczka soli

Moje domowe kucharzenie
Najlepsze pomysły na majówkę 255

lodówce aż do podania. Do dekoracji możemy wybrać dowolne owoce – borówki, maliny czy truskawki :) Jeśli jak ja, jesteście fanami ciasta drożdżowego poniżej kilka propozycji :) Babeczki truskawkowe to całkiem świeży przepis, w wersji czekoladowej pyszne będą rogaliki , a dla miłośników cynamonu – bułeczki . Dobrym pomysłem zawsze są ciasteczka – tak do pochrupania :) Większość z nich można przygotować wcześniej i przechowywać

Ciastkozercy
Rogale śniadaniowe 316

świątecznych słodkich wypiekach warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem.   Rogale śniadaniowe Składniki: 450g mąki pszennej 15g drożdży(...)ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na dość cienki placek (około 0,5cm) i wykroić trójkąty (u mnie wysokość 30cm, szerokość podstawy 15cm), zwijać ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki - rogale ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na 20-30 minut - wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem - piec w 175-180 stopniach

Smakołyki Bereniki
Krucho -drożdżowe pierożki z marmoladą 239

Zrobiłam krucho-drożdżowe pierożki z marmoladą, na potrzeby Dnia Babci w domu. Zrobiłam pierożki...żeby nie robić...rogalików ! Składniki: – 250 g masła – 3 szklanki mąki pszennej typ 500 http://mlyn-kopytowa.pl/ – 60 g drożdży świeżych – 1 łyżka cukru pudru – 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%) – 8 g cukru waniliowego Nadzienie: – dowolna marmolada lub powidła Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży

Z Kuchni Do Kuchni
rogaliki z nadzieniem makowym 356

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 – 3 żółtka 50 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać

Domowy Smak Jedzenia
Rogale drożdżowe z makiem 208

świętego Marcina nie robiłam rogali Jego imienia, ale te drożdżowe też bardzo nam smakowały i przepis jest jak najbardziej godny polecenia. Zresztą Mama i ja uwielbiamy ciasto drożdżowe, a skoro to my w domu gotujemy, mamy prawo wybierać...zatem zapraszamy. Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdzy 200 g masła  150 ml kwaśnej śmietany 3 żółtka  1/3 szklanki(...)zagnieść ciasto. Podzielić na trzy częśći. Z każdej rozwałkować prostokąt ( podsypując delikatnie mąką) i podzielić na trójkąty. Na 2/3 długosci każdego trójkąta po środku ułożyć masę makową i zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić rogaliki do wyrośniecia na 15 -20 minut. Wyrosnięte rogale posmarować po wierzchu żółtkiem połączonym z mlekiem.  Piekarnik z termoobiegiem nagrzać

Gosia gotuje
Rogale drożdżowe 226

Uwielbiam domowe wypieki, a zwłaszcza drożdżowe. Bułki, drożdżówki, rogale to coś, co lubię najbardziej. Ostatnio 'zaprzyjaźniłam się' z drożdżami, więc staram się je piec częściej. Dzisiaj upiekłam zwykłe, śniadaniowe rogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą

tost z dżemem