chwilę popracować. Do dużej miski przesiej mąkę oraz pozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem. CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT , konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się- tak ma być. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. PO OKOŁO GODZINIE ciasto dwukrotnie zwiększy(...)formy na muffiny. Za pomocą rękawa cukierniczego nadziewaj muffiny dżemem, u mnie brzoskwiniowy. MUFFINY ODSTAW NA 15 MINUT DO PONOWNEGO wyrośnięcia. W międzyczasie włącz piekarnik na 190 stopni. POSMARUJ ROGALIKI ROZTRZEPANYM BIAŁKIEM i wstaw do piekarnika na około 25 minut. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolilukrowane, zawierające milion kalorii - jedni uwielbiają, a inni nie rozumieją tego zachwytu. Są także dość pracochłonne w przygotowaniu. Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim, ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów. Nie są to tradycyjne rogale Marcińskie. Są jednak(...)dwie części. Rozwałkować je w kształcie koła, niezbyt grube i nie za cienkie. Podzielić na 8 części (trójkątów). Rozsmarować nadzienie na każdym kawałku ciasta, pozostawiając mały margines. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować jakiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec na złoty
Fabryka pomysłówsobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne rogalki drożdżowe z serem. Rogalki są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Doskonale smakują z kubkiem gorącego kakao. SKŁADNIKI: Ciasto: 400g mąki, 30g drożdży, 200ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 50g masła, szczypta soli, Masa serowa: 200g sera białego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 1 żółtko, 50g masła, Dodatkowo: białko(...)wykładam na stolnicę i dzielę na dwie części. Jedną z części rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy serowej. Ciasto zwijam w rogaliki. Z drugą częścią ciasta robię to samo co z pierwszą. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiDawno nie robiłam rogalików. Mam kilka przepisów i tym razem wybrałam ten. Są to rogaliki na drożdżach, ale nie rosną w cieple tylko w lodówce. Po upieczeniu nie przypominają typowych drożdżowych rogali. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 30 g. drożdży 3 szklanki mąki + trochę mąki do podsypania 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany(...)zaczyn drożdżowy. Wymieszać i wlać letni tłuszcz. Wyrobić na gładkie ciasto. Jak będzie za rzadkie to delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na brzegach wyłożyć nutellę. Następnie od szerszego boku zawijać rogaliki. Gotowe rogale ułożyć
Agusiowe smakołykikawy i nie tylko. Pyszne rogaliki z marmoladą z róży. Łatwe nawet dla tych, którzy nie lubią robić ciasta drożdżowego. Tutaj wszystkie składniki ,łącznie z rozkruszonymi drożdżami łączymy razem. Wypróbujecie- naprawdę warto. SKŁADNIKI 35 dag. masła 60 dag. mąki tortowej 5 dag. drożdży 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo marmolada z róży cukier puder(...)dookoła talerza. Mamy okrąg, który dzielimy na osiem części. Takich kół wyjdzie nam kilka. Na szerszym brzegu nakładamy odrobinę marmolady i zwijamy od szerszej do wąskiej części. Rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem. Pieczemy w 190 stopniach C do zarumienienia ciasta. Po upieczenie rogaliki posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie EwyMamy grudzień. Ten wyczekany, piękny, póki co mało ośnieżony, a już magiczny grudzień! Czas gdy portfel płacze, wystawy kuszą, lista zakupów nie ma końca a w
Wypisz WymalujZłote, delikatne i mięciutkie. Takie są dyniowe rogaliki z miodowym masłem, orzechami włoskimi i żurawiną. Co to jest miodowe masło? To po prostu podgrzane masło razem
Tajemnice Smakukromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm. W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego. Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem. Źródło przepisu: Rogalik blog
Gospodyni MiejskaPrzygotujcie się na falę „ochów i achów”, bo jestem tymi rogalikami po prostu zachwycona. Są pyszne, mięciutkie i zachowują świeżość nawet na drugi dzień
Smaki Na Talerzukształt...Zamieniłam tylko mąkę na orkiszową i zamiast cukru użyłam ksylitolu. Gdyby ktoś miał obawy, że na ksylitolu ciasto drożdżowe nie wyrośnie, to zapewniam, iż jest to nieprawda- sprawdzone po wielokroć... Jak dla mnie są to słodkie rogaliki, dlatego najlepiej smakują same lub z domową konfiturą, moje dziecko twierdzi, że słodkie nie są, tak więc odczucia bywają różne... Troszkę skomplikowane
Smaczne ZdroweDziś podzielę się z Wami rodzinnym przepisem na rogaliki z nutellą, które robi zawsze moja mama, gdy do niej przyjeżdżam. Najlepsze są jeszcze ciepłe z kubkiem
słodki bratekZ tego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki. SKŁADNIKI 300 g mąki pszennej , 15 g drożdży świeżych, 100 ml ciepłej wody, 100 ml
słodki bratekPyszne rogaliki na deser mam dla wszystkich. Szybkie w wykonaniu i nie skomplikowane a smakują wybornie. Piecze się je bardzo szybko w wysokiej temperaturze i dlatego
Moje Małe CzarowanieInspiracja: addio pomidory. SKŁADNIKI: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików 3 łyżki oleju + 2
w mojej kuchniCiasto zrobione z przepisu na rogaliki ..oczywiście zmniejszyłam ilość cukru..bo bułeczki były z dodatkiem pesto no i dałam 1 jajko mniej.. 3 1/2
Moje domowe kucharzenie