składniki na ok. 36 szt.: 500 g mąki 40 g drożdży 120 ml letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru 200 g masła 1 szczypta soli
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g mąki 50 g drożdży 2 jajka 200 g masła lub margaryny 60 ml mleka 2 i 1/2 łyżki cukru 2 i 1/2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaCorner by "jagodzianka" Lubię łatwe przepisy. Takie, przy których się nie napracuję, a efekt i smak będzie wyśmienity. Te rogaliki właśnie takie są: … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowe, lekkie rogaliki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerRogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak
Różne smaki w kuchniMąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie
MiksturownikRogaliki dwukolorowe.. dwusmakowe ..p okryte lukrem utrzymują dłużej świeżość .Lukier nadaje także rogalikom słodyczy..Pomysł na takie rogaliki znaleziony dawno temu [ oj 2 lata prawie hihi] u Mikołaja , a zrobiłam je dopiero teraz..Ja zrobiłam z mniejszej ilości składników, ale podaję tak jak znalazłam. Składniki : około 1 kg mąki Na zaczyn : 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru(...)dodać : 3 łyżki kakao i tyle mąki, aby otrzymać zwarte, plastyczne ciasto drożdżowe. Ciasta odstawić do wyrośnięcia. Każdą część podzielić na 4 kulki i rozwałkować osobno na koła o grubości około 3 - 4 mm. Na ciemne koła nakładać jasne, jeszcze raz lekko rozwałkować. Wyciąć trójkąty, zwinąć rogaliki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku
Moje domowe kucharzenieskładniki: 380 g mąki 1 jajko 150 serka, zmielonego 200 g margaryny, schłodzonej 16 g cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g drożdży 80 g mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka cukru 2 żółtka
Domowy Smak JedzeniaRogaliki krucho-drożdżowe z serem to świetna alternatywa dla rogali z klasycznego ciasta drożdżowego. Tuż po upieczeniu smakują podobnie jak drożdżowe, następnego dnia przypominają bardziej ciasto kruche. Robi się je błyskawicznie, gdyż nie wymagają wyrastania i dłużej zachowują świeżość. Z poniższego przepisu przygotujecie 25-30 rogalików . Rogaliki krucho-drożdżowe z serem Składniki: CIASTO 500g mąki pszennej + do podsypywania 160g
Smakołyki BerenikiRogaliki , pycha.U mnie z twarogiem ,ale oczywiście nadzienie może być dowolne. 560 g mąki 300 ml mleka 80 g masła 20 g drożdży świeżych
Moje domowe kucharzeniePrzyznam szczerze ,że mimo iż uwielbiam rogaliki krucho-drożdżowe robiłam je samodzielnie pierwszy raz. Zawsze zwalałam winę na to, że dużo przy nich pracy, a przecież można ułatwić sobie życie i kupić je w cukierni. Oczywiście można, ale o wiele lepiej smakują te, które wyjdą spod naszej ręki. Kto ma ochotę na rog alika z marmoladą? ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE
Bon appetit mon amiesłabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami(...)dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej 1 kostka zimnego masła 5 dkg świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli
Cynamonowe szczęścieCytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rogaliki Jadzi autorki przepisu Przepis dostałam od Jadziu G.-Dziekuje Jadziu Składniki 3 szklanki m ą ki tortowej 1 szklanka m ą ki krupczatki + m ą
mojej kuchni