Marmolada wieloowocowa, długo u mnie, w lodówce leżała, aż na swoje zastosowanie w końcu się doczekała. Trochę czasu dzisiaj wygospodarowałam i za pieczenie drożdżowych rogalików się zabrałam. Mleko z masłem i z cukrem podgrzałam, do drożdży dodałam, z mąką wymieszałam i chwilę na wyrośniecie poczekałam. Następnie jajko i pozostałą mąkę dodałam
Moniki SmakołykiPUMPKIN CHEESECAKE SERNIK Z DYNIĄ I CYNAMONEM! DYNIOWE LATTE! PUMPKIN COFFEE! TARTA Z DYNI NA SPODZIE Z CIASTECZEK! PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Z DYNI I MASŁA ORZECHOWEGO. DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z DYNIĄ I MALINAMI. DROŻDŻÓWKI Z LUKREM! PLACUSZKI Z DYNI Z PIEKARNIKA ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI PODANA Z JARMUŻEM AMUR
SMYKWKUCHNIWczoraj brak czasu, niestety nie zdążyłam z wpisem :-(. Dziś nadrabiam :-). Moi panowie na weekendzie mieli fazę na makaron, w sumie to dobrze, bo w sobotę zabrałam się za rogaliki drożdżowe (przepis niebawem) i zeszło sporo czasu, a dania z makaronem robi się szybko, więc dla mnie super. Tym razem kurczak, miałam w lodówce kilka szparag i pomidorków, znalazłam też oliwki
kruche babeczkiniej nabierają one wspaniałego żółtego koloru. Pączki nadziałam pyszną marmoladą wieloowocową od Jamar . Doskonale nadaje się do wszelkich słodkich wypieków. Nie tylko do pączków ale również do ciast kruchych, drożdżowych, rogalików i wielu, wielu innych. Warto mieć pudełeczko w lodówce aby dodać ją choćby do śniadaniowych tostów. Pączki: 600 g mąki pszennej op. drożdży instant (7g) 4 łyżki domowego cukru
Smakołyki Asisatysfakcję. Pisząc swój pierwszy post nie liczyłam na sukces a jednak się udało. Z dnia na dzień jest coraz więcej odsłon bloga. Dokładnie rok temu opublikowałam pierwszy post ROGALIKI DROŻDŻOWE , natomiast najwięcej odsłon mają NALEŚNIKI BUDYNIOWE . Do tej pory ukazało się 200 postów oraz uzyskałam łącznie prawie 620 000 wyświetleń. Chciałam podziękować wszystkim i każdemu z osobna
Zrób to smaczniePrzepis na drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Smakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania
Bulliochodziłam z rodzeństwem do wujostwa, sąsiadów i śpiewaliśmy „Dobry dzień, szczodry dzień”, a oni nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam
To co kochamMoje kolejne podejście do nowego piekarnika. Tym razem przetestowałam go na drożdżowych rogalikach i po raz kolejny doszłam do wniosku, że chyba z nowym piekarnikiem raczej się nie zaprzyjaźnię. Za mocno przypieka od góry, przez co posmarowane jajkiem rogaliki zrobiły się aż nadto „przyrumienione”, zdecydowanie wolę mniej przypieczone drożdżówki. Mimo to rogaliki wyszły przepyszne, delikatne, puszyste, lekkie, cudownie żółte
Kuchenne zapiski Edytyłatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam rogaliki drożdżowe na maśle. Produkty : 8 żółtek, 1 szklanka cukru, 2 kostki masła, 10 dag drożdży, 1 kg mąki, pół litra mleka, marmolada lub inne nadzienie. szczypta soli. Sposób przygotowania
Pysznosci Babci Basiblasze wyłożonej papierem. Pozostawić je na ok. kwadrans do lekkiego wyrośnięcia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone ciastka wykładać na kratkę. ----- Podobne: Drożdżowe rogaliki z marmoladą Serowe wiatraczki ze śliwką Poskręcane drożdżówki z nadzieniem Dziś kontynuacja trylogii "Szukaj mnie wśród lawendy" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . W tomie drugim Autorka skupiła się na historii drugiej
Weekendy w domu i ogrodzieCoś słodkiego do kawki... Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem truskawkowym. Składniki: *0,5-0,6kg mąki *50g drożdży świeżych *1 jajko *6 łyżek cukru *szczypta soli *1szkl. mleka *2-3 łyżki wody *3 łyżki roztopionego masła. Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu
Zrób to smaczniepieczenia. Piekłam je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu można opruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również: ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM
potrawyregionalnePyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki nadziane marmoladą. Idealne na śniadanie, przekąskę, podwieczorek czy dodatek do kawy. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale kolejnego dnia są nadal pyszne i mięciutkie. Ja je uwielbiam;-) Ciasto nie jest bardzo słodkie ponieważ przepis zawiera mało cukru więc po upieczeniu polecam je polukrować lub obtaczać w cukrze pudrze. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mąki
Passion of CookingDzisiaj zapraszam na drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze są jeszcze ciepłe z lekko płynną mleczną czekoladą. Składniki: 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 całe jajka 2 żółtka 10 dag cukru 8 łyżek masła sól mleczna czekolada Drożdże mieszamy z łyżką mąki i 4 łyżkami mleka (zaczyn powinien
Pyszności SłodkościDzisiaj pokazuję i polecam Wam rogaliki drożdżowe , które wczoraj mnie trochę zdenerwowały. Przepis właściwie banalny i nic nie zapowiadało problemów a jednak... Już podczas zagniatania ciasta miałam złe przeczucia. W przepisie było napisane żeby nie wsypywać od razu całej mąki więc tak też zrobiłam. Odłożyłam na bok 1/4 przewidzianej porcji a mimo to ciasto wyszło zwarte. Po wyrobieniu było gładkie
Smaczna Pyza