Przepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru(...)nadzienie, np. powidła śliwkowe, nutella, czekolada Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej ścierki i wkładamy do kąpieli wodnej , czyli do dużego garnka z ciepła wodą. Gdy zacznie rosnąć, napęcznieje w szmatce a najlepiej gdy już lekko
Kocham CzekoladęPrzepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru(...)nadzienie, np. powidła śliwkowe, nutella, czekolada Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej ścierki i wkładamy do kąpieli wodnej , czyli do dużego garnka z ciepła wodą. Gdy zacznie rosnąć, napęcznieje w szmatce a najlepiej gdy już lekko
Kocham CzekoladęZapewne zgodzicie się ze mną, że na chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż dobre drożdżowe rogaliki i szklanka ciepłego mleka lub kakao. Tym razem do drożdżowego ciasta dodałam puree z dyni. Rogaliki wyszły rewelacyjne, miękkie, puszyste. Dynia jest praktycznie niewyczuwalna, ale zabarwiła ciasto na żółto. Polecam :) Składniki na około 32 rogaliki: * 500 g mąki pszennej * 1,5 łyżeczki sypkich
Zrób to smacznieDate();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROGALIKI DROŻDŻOWE Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie suchych drożdży - 1 duża kwaśna śmietana 18% - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 szklanki tłuszczu - 2 jajka - marmolada lub inne
Życie zamknięte w smakuDyniowy budyń w delikatnym drożdżowym cieście zawiniętym w rogaliki to mój weekendowy wypiek, myślę, że całkiem udany. Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną ciasto: około 500 g mąki pszennej 50 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru 50 g drożdży 3 jajka szczypta soli nadzienie: starta w łezkę niewielka dynia sok z dużej(...)zagotuj budyń i odstaw do ostudzenia. Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnice. Rozwałkuj podsypując mąką. Pokrój ciasto w trójkaty. Rozłóż na trójkatach ostudzony budyń i zwiń rogaliki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C około
Gotuj Sam!ulepiłam z nich małe kawałki/okruchy). Piec w temp. 180 stopni ok. pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika posmarować brzegi bułeczek wodą. ----------- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Drożdżowe rogaliki z marmoladą Chałka drożdżowa
Weekendy w domu i ogrodziepysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka bułeczka gotowa. Przepis na bułeczki drożdżowe z serem oraz rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi już zamieszczałam, a dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem ROZCZYN
Rozpustne gotowaniewspółlokatorów... Do Legolandu zabrałam oczywiście smakołyki (nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przygotowała). Między myciem okien a podłóg wygospodarowałam chwilę czasu na zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się niesamowicie zdążyłam stęsknić; po drugie - drożdżowe(...)moją Siostrą, będą miały o czym rozmawiać), zjadła cztery. Gwarantuję więc, że nikt się im nie oprze. Polecam Wam ogromnie, szczególnie, że piknikowy sezon powoli się już zaczyna. Rogaliki drożdżowe z rabarbarem Składniki: (na 16 sztuk) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 75 g cukru 250 ml letniego mleka 1 jajko 50 g masła 1/4 łyżeczki soli nadzienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiesięcy, ale w kolejnych postaram się być już systematyczna :D Na początek grudzień: W grudniu odbywałam praktyki zawodowe i przez 3 tygodnie (bo czwarty wziełam wolne ;)) piekłam i gotowałam.... Rogaliki drożdżowe w cukrze. Wyglądają przepysznie, ale nie wiecie ile z nimi roboty! Tutaj przed pieczeniem. A tutaj te same rogaliki, ale upieczone. O, znów rogaliki! :D Tym razem krucho-drożdżowe
breakfast of dreamsRogaliki są bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na majówkowy piknik. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 6 g drożdży instant 65 g masła 100 ml mleka 50 g cukru jajko 100 g marcepanu garść płatków migdałów żółtko 3 łyżki(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Aby rogaliki były równe można wyciąć z ciasta koło za pomocą dużego talerza. Koła podzielić na 8 trójkątów. Marcepan podzielić na mniejsze kawałeczki, układać z szerszej strony trójkątów i zwinąć rogaliki. Rogaliki ułożyć
Smakołyki Asiznów naszła mnie ochota na drożdżowe rogaliki, tym razem w wersji ze szpinakiem - rewelacyjne w smaku, lekko wilgotne, jeśli lubicie szpinak będziecie zachwyceni. W każdym razie polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 3 jaja 12 dag cukru ( 1/2 szkl) 100 g masła 50 g świeżych drożdży. szczypta soli drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, zalać(...)małym ogniu do całkowitego odparowania wody cały czas mieszając , doprawić do smaku. Partię ciasta drożdżowego wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić w szerokie pasy, potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować szpinakiem i zwijać w wałeczki kształtując rogaliki. Posmarować rozmąconym jajkiem, chwilę zostawić na blaszce by podrosły i piec
Z Marcepanemlodówce miałam drożdże, które trzeba było szybko wykorzystać. I upiekłam puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne rogaliki z serem. Ja jestem wielką fanką ciasta drożdżowego. Zawsze je robię ręcznie, bo po pierwsze nie mam takiego miksera do wyrabiania, a po drugie to taka przyjemna czynność. Potem ten zapach pieczonego ciasta, który rozchodzi się po całym domu. A na koniec najprzyjemniejsza chwila(...)mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut. Rogaliki powinny być rumiane. Po wyjęciu lekko przestudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. Rogaliki drożdżowe z serem
O kuchni z uczuciemJakimś cudem udało mi się nareszcie wziąć udział w Wypiekaniu Na Śniadanie , a załapałam się na pyszne rogaliki drożdżowe :) Składniki na 12-16 rogalików 1/2 kostki margaryny/masła roztop. i ostudzonego 4 dag drożdży 1/4 szkl mleka 6 łyżeczek cukru 2 1/2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli czekolada bądź marmolada do nadziewania, a u mnie nawet i wiśnie
Gotowanie...to proste !naładowanymi do pełna! Wiem, że wielu z Was korzystało z przepisów zamieszczonych na Nastoletnich... mam nadzieję, że wszystko wyszło tak, jak powinno?! Dzisiaj coś drobnego w postaci krucho- drożdżowych rogalików nadzianych kajmakiem i orzechami. Polecam! Składniki: (na ok. 20-25 sztuk) Ciasto krucho-drożdżowe: 100 g zimnego masła 1 szkl mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka(...)Masa kajmakowo-orzechowa: 140 g masy kajmakowej z puszki 50 g posiekanych orzechów włoskich/ ziemnych Dodatkowo: kilka łyżek masy kajmakowej z puszki do wysmarowania rogalików kilka łyżek posiekanych orzechów do dekoracji Przygotowanie: Ciasto krucho-drożdżowe: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować, aż mikser odmówi posłuszeństwa. Wtedy zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę jogurtu lub dosypać mąki
Nastoletnie Wypiekanie