rogaliki drożdżowe - 914 przepisów (strona:2/61)

Rogaliki drożdżowe z konfiturą 216

Drożdżowe rogaliki idealne do kawy czy tez mocno rozgrzewającej herbatki w takie dni jak dzisiejszy gdzie za oknem mrózzzzz... Składniki: około 30 rogalików 450 gram maki pszennej 50 gram mąki pełnoziarnistej 100 gram cukru 250 ml. śmietanki 36% 40 gram drożdży 2 żółtka  1 jajko 60 gram płynnego masła konfitura owocowa, budyń lub czekolada jako nadzienie cukier puder

NaKońcuJęzyka
Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym 150

razów tzn. rogalików ;)  Początkowo miałam ściśle trzymać się  zapożyczonego przepisu  i zrobić rogaliki z dżemem. Ale moja daleko posunięta ostatnio fantazja kulinarna podsunęła mi pomysł na Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym Dziś nietypowo zaczynamy od końca... Budyń kokosowy: 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka masła wiórki kokosowe Mleko podzieliłam na 2 części(...)ciasta zgodnie z przepisem podwinęłam pod spód. Pominęłam motyw z  roztrzepanym jajkiem i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika (170 st. z termoobiegiem) na 15 min.  Wyszły małe karykaturki rogalików :D :D :D  Do ideału daleko, ale jak na pierwszy raz i tak nie jest źle. Po 1. n adzienie było zbyt miękkie i rogaliki przy zwijaniu spłaszczały się

bastalena
Kruche rogaliki drożdżowe 119

Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe rogaliki 2 89

Rogaliki robiła moja mama, są pyszne , mięciutkie i takie jakie powinny być. Ze słodkim orzechowym nadzieniem rozpływają się wręcz w ustach :)   Składniki: 1/2 kg mąki

charlotte gotuje
Rogaliki drożdżowe z masą krówkową 140

Pierwszy dzień w Norwegii i myślałam, że zamarznę, zdecydowanie polska jesień rozpieściła mnie wysokimi temperaturami. Dzisiaj mimo, że słonecznie to temperatura sięga jedynie 5 stopni i

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 108

moje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej

Pasja Smaku
Drożdżowe rogaliki z masą krówkową 187

letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą(...)oprószonej mąką stolnicy wałkować ciasto, nadając mu kształt koła. Rozwałkowane ciasto przekroić na 8 trójkątów. U podstawy trójkąta układać po nie całej łyżeczce masy krówkowej. Zwijać trójkąt w rogalik. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie rogalki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15 minut

kolorowotorcikowo
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem. 93

Fot. © olhaafanasieva - Fotolia.com Składniki : 1 kg mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 2 całe jajka 10 dkg świeżych drożdży 7 łyżeczek cukru 15 dkg margaryny

Przepisy i porady kulinarne
Rogaliki drożdżowe z wiśniami 88

Tak długo za mną chodziły, że nie przeszkodziła mi nawet późna pora wieczorna, a za zapachem zbiegła się rodzinka i wcinaliśmy je jeszcze ciepłe. R ogaliki

Delicious Titbits
Drożdżowe rogaliki z malinami 71

Rogaliki przygotowałam na okoliczność organizowanego przeze mnie grilla dla znajomych - jako deser po tłustych kiełbasach. Zrobiłam je z podwójnej porcji, dużo i malutkich - z moich obliczeń

Magda Kucharzy
Rogaliki drożdżowe z konfitura lawendową 83

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Apetyczna babeczka
Rogaliki drożdżowe z powidłami sliwkowymi 347

Padło hasło - zjadłbym rogalików, wiec dwa dni później wzięłam się w garść, podwinęłam rękawy i zaczęłam pichcić te małe cudeńka :) Składniki: - 500 g mąki - 2 jajka

Malinowo w kuchni
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 133

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak

Słodkości i nie tylko
Topione rogaliki drożdżowe Siostry Anieli 187

Nigdy w życiu nie wiedziałabym, że istnieje ktoś taki jak Siostra Aniela, gdyby nie moja Babcia. Babcia upodobała sobie ten przepis na rogaliki i katuje częstuje

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
181. Rogaliki drożdżowe wg. Kuchni Polskiej 97

Rogaliki według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie pulchne, nigdy nie zawiodłam się na tej recepturze. Jeżeli tylko będziemy mieli świeże drożdże to sukces murowany.  Na

Jadło i czytadło