pyszny rosół - 500 przepisów (strona:9/34)

Zupa- krem szparagowo- pieczarkowy 135

pierwszy jadłam szparagi i stwierdzam, że w takim wydaniu mi smakowały, w innych będę jeszcze próbować. Póki co częstujcie się pyszną zupką i mówcie czy Wam smakuje?! Składniki: Dla 4 osób: 2 litry delikatnego rosołu drobiowego 1 pęczek białych szparag 10 średniej wielkości pieczarek 2 ziemniaki 1 średnia cebula biała 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku pęczek pietruszki

Kuchnia w czekoladzie
Zupa pomidorowa 233

brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na wycieczkę, czy spacer. Nasze faworyty to tradycyjne zupy kuchni polskiej takie jak rosół, krupnik, grochówka, czy właśnie zupa pomidorowa. Prosta do wykonania, a przy tym jaka pyszna!Potrawa wolna od glutenu.Czas przygotowania: około 2hIlość porcji: 6Składniki:Porcja rosołowaWłoszczyznaCebulaSól, pieprzSłoiczek przecieru pomidorowego½ szklanki ryżuPorcje rosołową dokładnie myjemy i wkładamy do dużego

Kolizje Smaków
POTRAWKA Z KURCZAKA 217

Moja rodzina raczej nie przepada za gotowanym mięskiem, chyba że jest to potrawka z kurczaka z pysznym śmietanowym sosikiem, marchewką i koperkiem ...To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę.Składniki:500ml rosołu/bulionu1 podwójna ugotowana pierś2 duże marchewki1 pietruszka1/4 dużego selera2 łyżki masła2 łyżki mąki3/4 szklanki mlekapieprz

Walijskie Pichcenie
Francuski krem z pora 162

długiej zimie w końcu nastała piękna wiosna;) Wtedy też nasze posiłki stają się lekkie, kolorowe i takie wiosenne... Dzisiaj polecam Wam pyszną zupkę-krem z pora i ziemniaków z dodatkiem chrupiących grzanek... Składniki:1l rosołu, 30og pora,500g ugotowanego mięsa z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 łyżki masła lub margaryny, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta gałki

Z miłości do słodkości
Krem z pora i sałaty 177

własnego ogródka, do tego serek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut.  Jest pyszna! Podana w bulionówce   Bogucice    MIRANDA Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze 2 młode ziemniaki 1 mała cebula 1 mała główka sałaty lodowej 1 litr rosołu 1 duży ząbek czosnku 2 czubate łyżki masła 2 serki topione po 100 g użyłam(...)sałatę i ziemniaki, dusimy 5 minut, solimy do smaku, po czym wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną. Podajemy posypaną np natką pietruszki. Smacznego;-) Ps.Zapraszam do krainy pysznych serów Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach gdzie znajdziecie szeroki asortyment serów typu holenderskiego

Wanilia i Kardamon
Kluski śląskie z mięsem 197

ugotowaniu rosołu zostaje wam mięso. Jeśli nie macie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką. My lubimy je jeść z dodatkiem maślanki lub kefiru. Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Farsz: 300 g mięsa gotowanego  4-5 łyżek  bulionu Kluski śląskie: 900 g ziemniaków

Ala piecze i gotuje
Zupa serowa z chipsami bekonowymi i grzankami 341

chipsami  z bekonu i grzankami. Przygotowanie całości to kilkanaście minut, a efekt zawsze smaczny. Do przygotowania można wykorzystać pozostały z obiadu rosół, który idealnie się nadaje i dzięki temu nie zmarnuje. Czasami z zamiarem gotowania tej pysznej zupki przygotowuję większą ilość bulionu i serwuję zupę najbliższym na kolację, gdyż to nie tylko propozycja obiadowa.  Zupa serowa z chipsami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych 387

prawdziwków i podgrzybków. Zupa z suszonych podgrzybków. Zupa grzybowa (z czosnkiem niedźwiedzim) Zupa a la flaczki Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca, jest idealna dla amatorów grzybów. 250 g borowików ceglastoporych 600 ml rosołu 1 łyżka masła 1 cebula 50 ml śmietany 30 % sól i pieprz w młynku natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby myjemy i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU 243

Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso , proponuję zrobić z niego pyszne mielone. Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze.Składniki:drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy)2 jajka1 cebulałyżka musztardysól, pieprzprzyprawa do kurczakakoperekoliwa do smażeniamasło sklarowanebułka tartaWykonanie:Mięso obieramy

Walijskie Pichcenie
Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose 132

pojedyncze niteczki. Przecinamy w poprzek na pół. Tą samą operacje powtarzamy z każdym paluszkiem, aż zaczną przypominać krojony, drobny makaron do rosołu. Wszystko razem mieszamy, zalewamy sosem. Chłodzimy razem minimum 3-4 godziny aż smaki się połączą. Pyszna jest jedzona sama, z pszenną bułką czy ciemnym, słodowym pieczywem. Ta sałatka zostaje zawsze gwiazdą imprezy – od razu mówię, na prywatkę zróbcie

Karo in the Kitchen
Pasztet z kurczaka 187

pasztet pojawi się zapewne później. Dzisiaj wędruje przepis na pasztet z kurczaka. Jest on bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny. Składniki: 2 kurczaki 2 marchewki 1 pietruszka Ziele angielski, liść laurowy Sól, pieprz Przyprawa do rosołu Ostra suszona papryka Gałka muszkatołowa Wykonanie: Pokrojone, umyte kurczaki, gotujemy w osolonej wodzie. Po zszumowaniu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obrane warzywa

Smaki Ewy
Pieczeń rzymska 1002

samą surówką lub sałatą. Ja jednak upiekłam pieczeń z ziemniakami bo moje dzieci je uwielbiają a duet ten w połączeniu z pyszną surówką smakuje rewelacyjnie.   Składniki: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 80 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu (może być z koncentratu) 2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy tłuszcz do wysmarowania

Gorący kąsek
WSPÓLNE GOTOWANIE z blogerką W KRAINIE SMAKU. 168

chrupiącej skórce  i miękkim miąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis znajdziecie tu ----> Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron  z pastąz włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy.   MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ Z WŁOSZCZYZNY marchew, seler i pietruszka

W kuchni Karmel-itki
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 274

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów... Na aromatycznym rosole drobiowym. Z pomidorów podsmażanych na maśle. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem lub ryżem. Oprószona natką pietruszki. Pyszna, domowa, pachnąca! Składniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała(...)garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, obrane marchewki, seler, pietruszkę, por, gałązkę lubczyku, łyżkę vegety i gotować na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny. Rosół powinien jedynie delikatnie bulgotać. Po tym czasie rosół przecedzić przez sito. Marchewki ugotowane i wyjęte z przecedzonego rosołu pokroić w plastry (resztę włoszczyzny wywalić lub wykorzystać do innych potraw). Pomidory

Gospodyni Miejska
Zaczynamy Nowy Rok ! Rosół z kaczki 173

Nowy Rok zaczynamy wspaniałym rosołem z kaczki. Jest zupełnie inny w smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler  * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól * natka pietruszki(...)mąka pszenna  * jajko * ciepła woda * sól Przygotowanie :Mięso umyć i zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości razem z przyprawami. Wyciągnąć mięso z rosołu. Przygotować lane ciasto. Wlewać na gotujący rosół. Zagotować. Podawać z natką pietruszki

Magiczne Życie Marty
Krokiety z mięsem i pietruszką 188

Bardzo często gotuję rosół lub zupy na bazie rosołu i równie często zostaje mi mięso z rosołu. Jak już wcześniej pisałam nie lubię wyrzucać jedzenia, ale jakoś nigdy nikomu nie chce się wyjadać takiego mięsa. Wpadłam na pomysł, żeby je jakoś spożytkować. Uwielbiamy naleśniki, krokiety i tym podobne twory kuchenne, więc wykorzystałam rosołowe mięsko do krokietów. Na początku podchodziłam ostrożnie(...)zaczęłam smażyć naleśniki, to wszyscy chcieli je na słodko. Na szczęście po spróbowaniu P. powiedział, że te krokiety są pyszne. Mi też bardzo smakowały, na dodatek szybko. Składniki: - 4 jajka; - 1,5 szklanki mleka; - 125 g mąki; - jedno udko z rosołu; - świeża natka pietruszki; - bułka tarta; - sól, pieprz, olej Wykonanie: Jedno jajko zmiksować z mąką, mlekiem, szczyptą soli

dom-agi.pl
Zupa z rzeżuchy i błękitnego sera pleśniowego 137

wypróbować . Spodziewałam się, że zupa ta będzie mi smakować, ale nie spodziewałam się, że aż tak bardzo. Zupa ta jest pyszna i bardzo sycąca. Świetnym dodatkiem do tej zupy są grzanki. Składniki: 600 ml bulionu (ja użyłam rosół, który został z poprzedniego dnia) rzeżucha – wysiana z 2 opakowań nasion ok. 150 - 200 g 100 g sera pleśniowego blue lazur

Mama Gotuje
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 252

ostatnio makaron domowej roboty. Taki jak dawno, dawno temu u Babci na wsi. Kiedyś już przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu

Smaczne Zdrowe
cukiniowa pychota na obiad z garam masala... 193

dusić z 2 minuty wsypać pozostałe składniki: cukinię, czosnek, paprykę, pomidory dusić wszystko z 5 minut na koniec wlać chochelkę rosołu z kurczaka dusić wszystko z 15 minut na średnim ogniu na koniec wsypać koperek i wymieszać pyszne z ryżem, ziemniakami, kaszą jaglaną lub z bułką........SMACZNEGO!!!przyprawy z Indii GARAM MASALA Royal Brand do drobiu, mięs, ryb - produkt naturalny

W Mojej Kuchni Lubię
Grzybowa z grzankami 124

chwili grzybów jeszcze tyle, aby opłacało się wyciągnąć suszarkę, trzeba wykorzystać więc świeże grzyby. Zupa grzybowa z grzankami to pyszna, aromatyczna propozycja na późno letni i jesienny obiad. Składniki: 250 g prawdziwków i podgrzybków 600 ml rosołu 1 łyżka masła 1 cebula 2 łyżki mleka 50 ml śmietany 36 % 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i chili w młynku 1 bułka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa-krem z pieczonych buraczków 230

pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający !A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki:1 l rosołu1 marchewkanieduży kawałek selera2 małe ziemniaki3-4 buraczki czerwonesól, pieprzząbek czosnkułyżka śmietany 12%ocet jabłkowy  Wykonanie: Buraczki obrać, umyć. Każdy owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - do miękkości.Warzywa pokroić w kostkę - gotować w rosole

kolorowotorcikowo