pyszny rosół - 500 przepisów (strona:4/34)

Pasztet z żurawiną 204

stopni i pieczemy 40 minut. Większą porcje 60 minut.Smacznego :D*Można kurczaka z włoszczyzną ugotować razem. A wątróbkę, boczek, jałowca i ziele osobno. Wtedy będzie pyszny wywar z kurczaka na rosół

Moje pyszne gotowanie
Kotleciki z kurczaka czyli pasteis de frango 402

Pyszny sposób na kuraka z rosołu. W portugalskim oryginale mięso z kurczaka i ziemniaki gotujemy razem, z dodatkiem oliwy. Z mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.Przepis znalazłam

Stare Gary
Pasta mięsna 154

Gotując rosół zawsze zostaje nam mięso. Można wykorzystać je na wiele sposobów do pierogów, galaretek czy klusek, albo  zrobić  pyszną pastę do chleba. Składniki: mięso z rosołu 1 gotowana marchewka 1/2 piertruszi 1/2 selera 1 ząbek czosnku koperek 2 łyżki jogurtu (majonezu) sól, pieprz   Wykonanie: Mięso z warzywami zmiksować na gładką masę. Czosnek obrać przecisnać

magiczna kuchnia Kasi
Potrawka z kurczaka z rosołu 215

Jeśli nie macie pomysłu na mięso z rosołu, to polecam tą potrawkę. Jest szybka i pyszna. Podajemy ją z kaszami lub ryżem (u nas z risotto z cebulą).Składniki:mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek1 papryka1 duża cebula20 dag pieczareksól, pieprzsiekana pietruszka lub seler1 niepełna szklanka wody1 łyżka śmietany 18%1 łyżka mąki pszennejSposób przygotowania:1. Mięso podsmażyć

Kuchnia domowa Ani
Pasztet drobiowo-warzywny 248

Pasztet drobiowo- warzywny to wynik gotowania rosołu. Wkurza mnie to, że te pyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku

Mango Papaja
Pasztet drobiowo- warzywny z kminkiem 162

Pasztet drobiowo- warzywny to wynik gotowania rosołu. Wkurza mnie to, że te pyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku

Mango Papaja
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 344

Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości

Kuchnia domowa Ani
Rosół z przypalaną cebulą 224

Pyszny, domowy rosołek z przypaloną cebulką, która nada całości idealny smak...  Rosół dekorujemy gwiazdkowymi marchewkami... jak je zrobiłam? Ugotowaną marchewkę pokroiłam w plasterki i malutką foremką w kształcie gwiazdki wykrawałam gwiazdeczki :)Składniki: 1/2 wiejskiej kury, 1 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 5 litrów zimnej wody, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 1 listek lubczyka, natka pietruszki

Aga w kuchni
Flaki na rosole wołowym 148

Flaki mają chyba tyle zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak „babcinych” flaków. Ostre flaki na rosole wołowym, jadłam je właściwie w Boże Narodzenie, które w dzieciństwie spędzaliśmy na wsi. Pamiętam długie spacery w mroźne dni i później grzanie się właśnie przy takich flakach. Wszystko wtedy było inne, takie… bezproblemowe(...)lubię „gotowców”, które jakoś do mnie nie przemawiają postanowiłam spędzić kilka godzin na przyrządzaniu flaków, takich jakie robiła babcia. Wyszły naprawdę pyszne. Rozgrzewające, dla mnie idealne. Składniki: Rosół wołowy: - 0,5 kg wołowiny na rosół; - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 por; - kawałek selera; - natka pietruszki; - 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz Flaki: - 90 dag flaków

dom-agi.pl
Pasztet z 3 gatunków mięs 201

Święta, święta.... i po urlopie :) Długo mnie nie było, ale wracam z pysznym pasztetem.  Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków mięs...  Mój składa się  z trzech:  mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki.  Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki.  - ok. 1,5 kilograma mięsa

kawawszklance
Krem z pora z chlebową grzanką 183

Wspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego

Wanilia i Kardamon
Zupa ogórkowa 203

tylko prosta, ale również pyszna - ZUPA OGÓRKOWA! Składniki: 1 litr rosołu 4 ziemniaki 4 marchewki 4 ogórki kiszone (ja zazwyczaj daje więcej) ok 0,5 szkl. soku z kiszonych ogórków vegeta sól, pieprz śmietanka Sposób Ugotować rosół, wyjąc mięso, do wywaru wrzucić obraną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną

Kuchenne aromaty
Rosół po krakowsku. 210

byliśmy w Krakowie i ciocia poczęstowała nas dokładnie takim samym rosołem i aż rozpłynęłam się ze szczęścia! Jest aromatyczny, pełen warzyw i po prostu pyszny!!! Postanowiłam go przyrządzić i wszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle by był chudy) 4 spore marchewki 2 pietruszki

Rozpustne gotowanie
Rosół z kaczki 181

roku. Niezależnie czy jest upał czy  mróz. Gotuję go jako podstawę do innych zup i sosów. Właściwie to do większości  potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały

O kuchni z uczuciem
Jesienna zupa cukiniowa z ciecierzycą 170

Pyszna kremowa zupa z cukinii na pozostałym z niedzielnego obiadu rosole, z dodatkiem ostrej pasty chili, jogurtu i ciecierzycy to propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad. Prosta zupa, kilka składników, pyszna odmiana od typowych polskich zupa. Smakuje każdemu i zawsze. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik