Święta, święta.... i po urlopie :) Długo mnie nie było, ale wracam z pysznym pasztetem. Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków mięs... Mój składa się z trzech: mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki. Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki. - ok. 1,5 kilograma mięsa
kawawszklanceWspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego
Wanilia i Kardamontylko prosta, ale również pyszna - ZUPA OGÓRKOWA! Składniki: 1 litr rosołu 4 ziemniaki 4 marchewki 4 ogórki kiszone (ja zazwyczaj daje więcej) ok 0,5 szkl. soku z kiszonych ogórków vegeta sól, pieprz śmietanka Sposób Ugotować rosół, wyjąc mięso, do wywaru wrzucić obraną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną
Kuchenne aromatybyliśmy w Krakowie i ciocia poczęstowała nas dokładnie takim samym rosołem i aż rozpłynęłam się ze szczęścia! Jest aromatyczny, pełen warzyw i po prostu pyszny!!! Postanowiłam go przyrządzić i wszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle by był chudy) 4 spore marchewki 2 pietruszki
Rozpustne gotowanieroku. Niezależnie czy jest upał czy mróz. Gotuję go jako podstawę do innych zup i sosów. Właściwie to do większości potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały
O kuchni z uczuciemPyszna kremowa zupa z cukinii na pozostałym z niedzielnego obiadu rosole, z dodatkiem ostrej pasty chili, jogurtu i ciecierzycy to propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad. Prosta zupa, kilka składników, pyszna odmiana od typowych polskich zupa. Smakuje każdemu i zawsze. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi polałam masłem tymiankowym. Było pysznie! Składniki na ciasto (na około 50 średnich pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 40 gram rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy(...)drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Pierogi z mięsem (25 sztuk): 1/2 porcji ciasta z przepisu powyżej mięso z dwóch udek i dwóch skrzydełek kurczaka ugotowanych w rosole białe warzywa z rosołu: 1 pietruszka, ćwierć selera + kilka suszonych grzybów, jeśli używamy do rosołu sól i pieprz 1 biała cebula szczypta kuminu 2 łyżki oleju do gotowania 1 łyżka
Mango PapajaJesień, jesień... czas na jesienne zupy, niestety. Na pierwszy ogień idzie zupa w wykonaniu mojego męża, która wychodzi mu tak pyszna jak nikomu innemu. Oczywiście gotowana jest na rosole, który ja dzień wcześniej sporządzam w niedziele na obiad, wiec ma ułatwione zadanie, ale i tak zawsze smak i konsystencja jest idealna. Mi taka niestety nie wychodzi. Ale cóż nie można
Bernika - moj kulinarny pamietnikNasz rosół ma "pyrkać" nie może się intensywnie gotować. Rosół solimy w ostatnich minutach gotowania.Bulion można połączyć z każdym warzywem, zmiksować i mamy pyszną zupę!Po ugotowaniu wyciągamy wszystko z garnka. Ubijamy białko i wrzucamy do rosołu. Wszystkie nieczystości osiądą na białku i z łatwością i bez straty czasu je wyciągniecie.Przed podaniem rosół zagotowujemy. Ma być gorący!Zapraszam
BaRepaswarzywa i kurę. Można jeszcze dodać soli i pieprzu do smaku. Podawałam z ugotowanym makaronem ( lub ziemniakami wedle gustu). Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego! A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową
potrawyregionalnePyszny pasztet, do którego wykorzystałam mięso z rosołu. Zbierałam je przez jakiś czas i sukcesywnie zamrażałam. Oczywiście można również użyć mięsa świeżo ugotowanego. Teraz markety prześcigają się w przedświątecznych promocjach i można je kupić w całkiem przyzwoitej cenie. Zapraszam do obejrzenia aktualnej gazetki Tesco, na pewno znajdziecie w niej coś dla siebie :) Z podanych proporcji wyszły mi trzy keksówki pasztetu
Kuchenne zapiski Edytyzrobić grzanki i położyć je na wierzchu zupy, po czym szybciutko posypać serem i podawać na ciepło. Podczas jedzenia żółtko rozbije się i połączy z rosołem, nada to niesamowitego smaku zupie. Jest pyszna i delikatna, a serek idealnie smakuje w roli makaronu. Jeśli nie chcemy tak dużej ilości żółtego sera w naszym daniu możemy zamiast sera użyć parmezanu
KreatywnePinyMówiłam już, że kocham zupy kremy? :) Ostatnio szukałam informacji, z czego jeszcze takową można zrobić i znalazłam - por! Warzywo z zasady uznawane tylko za dodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania.Składniki:- 3 pory (białe części)- 1 litr bulionu warzywnego- 100 g masła- 2 łyżki mąki- 1 łyżka śmietany- sól, pieprz - chleb do zrobienia grzanek- twardy
Kulinarne zapędy KokosaSałatka :) dzisiaj na obiad był rosół, zostało mi mięso z kurczaka- chcąc pysznie to wykorzystać podczas kolacji, postawiłam na sałatkę . Szybko I zdrowo :)Zaczynamy. Składniki:ugotowany kurczakszparakipomidory koktailoweszczypiorekdip koperkowy/ jogurt naturalny Wykonanie:Obieramy kurczaka z kości, kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi - odcinamy końcówki. Gotujemy w gorącej wodzie -3 min. Odcedzamy , odkładamy do ostudzenia.Pomidory kroimy na pół. Dodajemy szczypior
Smaki Edyty