często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach lub mrożone. Ale te domowe są najlepsze. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu gotowało się żołądki wołowe, potem czyściło, kroiło w paski i gotowało pyszne flaczki z dużą ilością białych warzyw na ostro. Niestety do dzis pamiętam ten nieprzyjemny zapach gotowanych
Ewa w kuchnicukier, czosnek i sól, tym wszystkim były doprawione pomidory, musiała z tego wyjść pyszna, zupa z pieczonych pomidorów. Zupa z pieczonych pomidorów (zupa krem), czyż nie wygląda apetycznie? Zupa z pieczonych pomidorów? Nic trudnego! Wystarczy dodać do pieczonych pomidorów ( z jednej blaszki) 600 ml gorącego rosołu, (gdy zrobimy bez rosołu będziemy mieć chłodnik do którego możemy przed miksowaniem dodać kostki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzakwalifikowałam je jako ekonomiczne danie? Ponieważ do ich przygotowania można wykorzystać mięsko z rosołu, połowę mleka do naleśników możemy zastąpić wodą, a z racji trwającego sezonu grzybowego ten dodatek możemy upolować sami w lesie - ewentualnie zastąpić go pieczarkami:) Krokiety to naprawdę uniwersalne danie - mogą stanowić pyszny, powszedni obiad, mogą również godnie prezentować się na imprezowym stole. Oczywiście jakość dodatków
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajesienny chłodny dzień nie ma nic lepszego jak porcja pysznej, rozgrzewającej zupy. Zupa krem z cukinii jest moją propozycją nie tylko na co dzień ale i od święta. Podana z chrupiącymi, uprażonymi pestkami dyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad zamiast tradycyjnego rosołu. Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki
Smakołyki AsiZupa na zimno, chłodnik, chołodziec . Dzisiaj na samą myśl o gorącym rosole robi mi się słabo a chłodniczek i owszem, chętnie zjem kiedy z nieba leje się żar. Do chłodnika wystarczy trochę warzyw , owoców, czasami nieco zsiadłego mleka czy maślanki i może być bardzo pysznie a także zdrowo. Składniki możecie komponować dowolnie, łączyć je wedle własnego smaku i gustu. Najważniejsze
Smaczna Pyzawielbicieli cukinii mam pyszną zupę-krem. Lekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od czasu gdy przestałam używać kostek bulionowych, Veget, Kucharków itp. nadwyżki rosołu, który bywa u nas dość często pakuję do słoików i zamrażam. Zawsze mam w zapasie co najmniej 2-3 ok. 0,5l słoje
Smaczne Zdrowejeśli zostanie nam część ciasta to proponuję zrobić na deser pyszne pierogi z truskawkami . Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g
Rozpustne gotowaniePyszne finger food na szybko :) z własnoręcznie wykonanym sosem musztardowym! Składniki: 1 opakowanie mini sucharków 120 gram, 6 parówek, zielenina. Składniki na sos musztardowy: 3 łyżki musztardy, 2 łyżki tłuszczu, 1 łyżka mąki, ¾ szklanki rosołu (może być z kostki), 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, cukier do smaku, sok z cytryny do smaku. Wykonanie: Z tłuszczu
Tradycyjna Kuchniawiec raczej choroba mi nie grozi. Polecam Wam ten przepis na pyszną sezonową kremową zupę szczawiową. Możecie też przygotować zupę szczawiową w inny sposób: Zupa szczawiowa z jajkiem Kremowa zupa szczawiowa: Składniki: – 5 ziemniaków – miska o pojemności 1 litra ze szczawiem – 1 litr bulionu lub rosołu – 1 ser mozzarella – kiełbaski frankfurterki – 2 ziarna ziela
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotuje) najlepszy krupnik na świecie i dziś dzielę się z Wami ta tajemną recepturą:D Tradycyjnie u mnie w domu do krupniku Mama dodawała kaszę pęczak, grubą i pyszną, która po ugotowaniu nadawała zupie aksamitnej konsystencji. I w takiej wersji dziś ja gotuję tę zupę dla moich Dzieci. Kiedy jednak mam ograniczony czas, do krupniku dodaję drobną kaszę jęczmienną(...)już Wam pisałam przy okazji przepisu na zupę z soczewicy , bardzo rzadko gotuję zupy na mięsie, które to zastępuję prażoną na oliwie cebulką. Ale są wyjątki, takie jak rosół, gulasz czy chociażby własnie krupnik z kaszą pęczak, który gotuję na kurczaku lub żeberkach. Myślę, że kasza pęczak nie jest u nas szczególnie doceniania, a szkoda, bo jest naprawdę zdrowa
Słodko-Słony Świat Ilonywarzywo bez smaku znane jako dynia z octu, za która delikatnie mówiąc nie przepadam. No ale wiek zobowiązuje, trzeba nadrabiać straty.. :)Dziś przekonałam się, że dynia jest genialna, pyszna, słodka jakby polana miodem, cudna wręcz! :)1/2 średniej wielkości dyni kroimy, obieramy i czyścimy, wstawiamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. pół godziny. Dynię w międzyczasie(...)zrumieniła się z każdej strony - pieczemy aż będzie miękka.Upieczoną dynię blenderujemy - jeśli komuś sie chce może ją dla pewności przetrzeć przez sito.Bierzemy ok. pół litra dowolnego domowego rosołu (błagam, nie z kostki rosołowej!!). Mieszamy rosół i dynię, ścieramy do tego dowolną ilość parmezanu, dodajemy sól, pieprz, około pół łyżeczki garam masala, oraz kwaśną śmietanę (u mnie 18%).Wszystko doprowadzamy
Z butelką mleczka w tlePyszna zupa Czeska mocno rozgrzewająca i bardzo smaczna. Szybko się ją robi i szybko znika Doskonała zupa na zimowe chłody i przeziębienia Składniki • 6 dużych ząbków czosnku • 1 szklanka śmietany • 2 łyżki mąki • 2 l rosołu • kilka kromek z chleba słonecznikowego • olej rzepakowy • ser tarty lub pokrojony w kostkę Sposób przygotowania 1. Czosnek obrać zetrzeć na drobnej tarce Rosół doprowadzić
W królestwie smaków BeatyPyszna zupa, bardzo łatwa w wykonaniu- tania. 2 marchewki 2 małe pietruszki 3-4 ogórków kiszonych 3/4 szklanki kwasu z ogórków 1 duża łyżka śmietany 1,5l wody 1 kostka rosołku Winiary wołowego i 1/2 rosołu drobiowego dodatkowo; boczek + torebka ryżu Warzywa zetrzeć na tarce lub 0,2s zmiksować w tmx na obrocie 6. Ogórki kiszone tak samo. Gotować
Kuchcikowoasi...Kawałek mniefarsz śliwkowy wypadał przy krojeniu cienkich plastrów. Jedynym sposobem uratowania pysznej przystawki ,była galareta . Składniki 1 kg schabu bez kości 200g śliwek suszonych 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranek 4 ząbki czosnku pomarańcz do dekoracji 3 łyżki żelatyny 1 litr bulionu lub rosołu rękaw do pieczenia Wykonanie Krok 1 . Czosnek rozdrobnić dodać sól,pieprz,majeranem
Eli Gotowanie