Pyszna zupa Czeska mocno rozgrzewająca i bardzo smaczna. Szybko się ją robi i szybko znika Doskonała zupa na zimowe chłody i przeziębienia Składniki • 6 dużych ząbków czosnku • 1 szklanka śmietany • 2 łyżki mąki • 2 l rosołu • kilka kromek z chleba słonecznikowego • olej rzepakowy • ser tarty lub pokrojony w kostkę Sposób przygotowania 1. Czosnek obrać zetrzeć na drobnej tarce Rosół doprowadzić
W królestwie smaków BeatyPyszna zupa, bardzo łatwa w wykonaniu- tania. 2 marchewki 2 małe pietruszki 3-4 ogórków kiszonych 3/4 szklanki kwasu z ogórków 1 duża łyżka śmietany 1,5l wody 1 kostka rosołku Winiary wołowego i 1/2 rosołu drobiowego dodatkowo; boczek + torebka ryżu Warzywa zetrzeć na tarce lub 0,2s zmiksować w tmx na obrocie 6. Ogórki kiszone tak samo. Gotować
Kuchcikowoasi...Kawałek mniefarsz śliwkowy wypadał przy krojeniu cienkich plastrów. Jedynym sposobem uratowania pysznej przystawki ,była galareta . Składniki 1 kg schabu bez kości 200g śliwek suszonych 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranek 4 ząbki czosnku pomarańcz do dekoracji 3 łyżki żelatyny 1 litr bulionu lub rosołu rękaw do pieczenia Wykonanie Krok 1 . Czosnek rozdrobnić dodać sól,pieprz,majeranem
Eli Gotowaniepozostałym po niedzielnym obiedzie mięsem z pieczonej gęsi? Można przygotować pyszny pasztet. Jeśli chociaż raz mieliście okazję samodzielnie przygotować pasztet, z pewnością przyznacie mi rację, że żaden kupiony nawet w najlepszych delikatesach nie może się z nim równać. Składniki:750 g mięsa z gęsi (z rosołu lub pozostałego z pieczonej gęsi)200 g gęsich wątróbek lub z innego
Smakowity Blog Kulinarnysmażonej tortilli.Wzbogacona ziarnami kukurydzy i fasolą.Doprawiona czosnkiem, oregano i ostrą papryką.Pyszna, intensywna w smaku i sycąca.Idealna na chłodniejsze dni.Komu talerz? Zapraszam!Składniki:1kg pomidorów;1 duża cebula;2 ząbki czosnku;2 łyżeczki oregano;Oliwa/olej;1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu z kury Knorr rozpuszone w litrze gorącej wody;200g koncentratu pomidorowego;Puszka kukurydzy
Gospodyni MiejskaZapraszam na pyszną galaretkę drobiową z warzywami. Do galaretki dodałam wyśmienite warzywka od firmy Bonduelle oraz aromatyczny lubczyk który dostałam od firmy Becla. Galaretkę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki : 1 kurczak 3 marchewki pęczek włoszczyzny do rosołu kawałek pora i selera domowa vegeta i pieprz do do smaku 3 ząbki czosnku
Sama słodycz i szczypta chiliPyszny niedzielny obiadek to podstawa. Czas spędzony z rodziną- niezastąpione chwile. Aby te chwile były niezapomniane , polecam smakowite żeberka z kukurydzą w sosie miodowym:) Mmmmmmmmmmm, rewelacja! Składniki: 1,20 kg żeberek 2 puszki kukurydzy 2 szklanki rosołu Instant 4 łyżki oleju 3-4 łyżeczki miodu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 pęczek szczypiorku sól, biały pieprz Wykonanie
Bea(u)ty kitchenpostanowiłam dzisiaj zrobić w nich coś prostego a zarazem pysznego, jajeczny klops na kanapki w sam raz a do tego przepyszny Majonezowy sos chrzanowy FolWark. Smakował wyśmienicie był lekki i puszysty. Zapraszam :) Składniki : 4 jajka 1 malutki pęczek szczypiorku 1 ugotowana duża marchewka może być z rosołu 5 plasterków polędwicy sól, pieprz do smaku Foremka o wymiarach
Sama słodycz i szczypta chiliZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI Jedna z moich ulubionych zup - pyszna, tania i szybka: zupa z soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z oliwek z lekko prażoną cebulką, nie dodaję mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna
Słodko-Słony Świat Ilonykapuśniaki, bigosik, a teraz przyszła pora na gołąbki. Polecam, bo są pyszne! Składniki na gołąbki z młodej kapusty 1-2 główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 l rosołu (może być z kostki) Kapustę obieramy z zewnętrznych
Rozpustne gotowaniePyszna pożywna zupa na jesienne chłody Składniki • 3 ziemniaki • 1 cebula • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 2 marchewki • 1 słoik fasolki białej • 2 pietruszki • kawałek selera • biała część z poru • pęczek ziół pietruszka lubczyk oregano • 2,5 l rosołu • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kawałek papryczki chili Sposób przygotowania 1. • Cebulę por pokroić w paski przysmażyć na oliwie dodać
W królestwie smaków BeatyPyszna, esencjonalna zupa, której przygotowanie możemy podzielić na dwa etapy. Najlepiej użyć domowego wywaru drobiowego ( miałam akurat cienki drobiowy rosołek). Można zupę ugotować tradycyjnie, ale użycie wolnowaru sprawia, że zupa jest niezwykle esencjonalna i aromatyczna. Jednego dnia ugotowałam rosół i oddzieliłam mięso, drugiego zupę wykończyłam, co zajęło już bardzo mało czasu. Makaron robię zawsze osobno, zwłaszcza jeżeli zupa nie będzie
Stare Garyrobiła je zawsze do zupy mlecznej. Lane kluski są pyszne, delikatne, proste w wykonaniu, do tego przygotowuje się je błyskawicznie. Są podobne do kluseczek francuskich, do których dodaje się jeszcze masło. Kluski lane pasują do zup na słodko, jak i wytrawnie, doskonałe zastępują makaron w bulionie czy rosole. Kluski do zup są świetne, zastępują makaron np. kluski z tego przepisu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię wziąć w końcu za coś:) Tym razem pyszny obiad. Wizualnie może na kolana nie powala, ale smakiem nadrabia, wierzcie mi. Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka 200 g ryżu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 czerwona papryka 1,5 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka nitek szafranu
Marder&Marder Manufactureknedle serowe z kaszą manną ) Dziś jednak w postaci pysznych kotlecików. Składniki: 30 dag kaszy manny 20 dag sera żółtego wędzonego (startego) 1 kostka rosołowa drobiowa 10 dag masła 3 jajka Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Bułka tarta Wykonanie: Zagotować 3 szklanki wody i wrzucić kostkę rosołową. Do wrzącego rosołu wsypywać powoli kaszę mannę (mieszając uważać aby nie powstały grudki). Garnek
Tradycyjna Kuchniadobrego barszczu.I to niezaleznie od tego ,czy robimy go na rosole,czy wywarze z warzyw,bo podstawa zupy jest wlasnie wywar.Czasem mozna przygotowac wywar z samych warzyw i to wcale bez uszczerbku dla jego smaku,tak jak w przypadku dzisiejszego barszczu.Jest to moja ulubiona zupa.Uwielbiam ten barszczyk z porcja pysznego kremowego puree z ziemniakow,wlasnie o tej porze roku najbardziej.Tego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!trzy sposoby. Na sposób mojej mamy- czyli na rosole, z octem i majerankiem; na sposób mojej teściowej - ze śmietanką, ogórkiem kiszonym i mięsem z kurczaka; oraz na mój sposób- po zamojsku czyli z groszkiem, przecierem pomidorowym i dużą ilością marchewki. Wszystkie te trzy rodzaje są na swój sposób pyszne. Używam flaków kupionych w całości, muszą się one dość długo gotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodatków, tylko ugotowane i z odrobiną soli. Na taka zupę wpadłam przeglądając bloga Natalii - Kulinarne Podróże . Zupa jest bardzo prosta do przygotowania, z niewielu składników. Sama w sobie jest pyszna, bardzo kremowa i sycąca. Dodatek wędzonego łososia nadaje jej "smaczku" i sprawia, że przestaje być zwykłą zupą. Uważam, że śmiało można poczęstować taka zupą gości. W ten sposób codzienna ziemniaczana(...)mojego bloga, prawda? :) taka codzienna niecodzienna ;) Składniki (na podstawie przepisu Marty Gessler): 2 większe cebule , 1 łyżka masła , 1,5 kg ziemniaków , ok. 1 litr bulionu lub chudego rosołu , 150 ml śmietany 36% , 150 ml mleka , sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku, plastry wędzonego łososia (po 1 na porcję), rozmaryn do posypania - najlepiej świeży. Cebulę obrać i pokroić
Codzienna kuchnia niecodzienna