kroimy w paseczki . Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Warzywa przekładamy na patelnie podsmażamy i dusimy je pod przykryciem ( koło 30 minut) Zalewamy bulionem ( dodałam rosół z poprzedniego dnia) tak 1.1/2 litra Dodajemy sól i pieprz oraz papryczkę piri piri ( będzie ostro). Sos mamy gotowy po 1 godzinie . Przygotowanie mięska: Udka z kurczaka myjemy(...)Gotujemy makaron , przekładamy go na 5 talerzy w środku robimy dołek. Przekładamy sos w dołek makaronu ( dosyć sporo) Teraz na wierzch kładziemy mięsko z udek z kurczaka . Zapraszam na pyszną potrawkę z makaronem i mięskiem
Różowa kuchniaPyszna zielona, wiosenna zupa. Podałam ją z chipsami z cukinii - można je upiec w piekarniku - cienkie plasterki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach przez 40 minut. Odwracamy i pieczemy jeszcze ok 20 - 30 min. Można plasterki cukinii wrzucić na patelnię grillową - też będzie ładnie i smacznie. Polecam(...)średnia białe cebule, obrane i posiekane 1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego rosołu ) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać. Zielonych szparagów
Stare GaryLekka, delikatna i smaczna galaretka z kurczakiem to stały element domowych imprez, może również zagościć na świątecznym stol e. Kropiona sokiem z cytryny smakuje pysznie a jej wykonanie nie stanowi żadnych trudności . składniki na 6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, 2 ząbki czosnku, cebula, ćwiartka kapusty włoskiej ) 2 udka i 2 skrzydełka(...)przepis Umytą i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka z kurczakiem, wlewamy około 2 litrów zimniej wody, wrzucamy podpieczoną na gazie cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotujemy rosół około 60 minut, pod koniec gotowania rosół doprawiamy solą. Z ugotowanego rosołu wyjmujemy marchewkę oraz mięso, marchew kroimy w plasterki a mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki
Smakowite Daniaoraz wapń, żelazo i fosfor. Samo zdrowie! Niektórzy uwielbiają chrupać ją na okrągło, a dla innych jest niemiłym wspomnieniem rozmemłanej, pomarańczowej kłody w przedszkolnym rosole (ble!) . Tymczasem ja mam dla Was przepis na marchewkę, którą z miejsca pokochacie! I będziecie chcieli ją dodawać do wszystkiego! Nawet mój luby, który obiad bez mięsa uważa za marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać(...)dań głównych. Robi się praktycznie sama, zanim zdążysz zorientować się, że jesteś w kuchni. Dla zapracowanych mam, zabieganych kobiet, mężczyzn i wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowie o pysznym smaku! Składniki:5, 6 średniej wielkości marchewek1 średnia cebula2,3 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego olejupół szklanki wodykostka rosołowa (lub własny bulion)2 łyżki gęstej śmietany ( najlepiej
Gotowanie to kochanieilością słodkiej śmietanki, wtedy jej smak będzie łagodniejszy, śmietankowy. Ja smak zaostrzyłam podsmażonymi pieczarkami i garścią posiekanego szczypioru. Zupa dość szybko zniknęła z talerzy, a to znak, że wyszła pyszna. Składniki: 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 1 mała cebula biała kapusta - po skrojeniu objętościowo około 2-3 szklanki kilka pieczarek 1-2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól(...)cebulę. Dodać pietruszkę i seler. Mieszając również zeszklić - nie smażyć. Dodać poszatkowaną kapustę i poddusić wszystko podlewając niewielką ilością wody. Kiedy warzywa będą prawie miękkie wlać wodę (lub ewentualnie rosół/bulion), powinno jej być o kilka centymetrów powyżej poziomu warzyw. Garnek przykryć i na niewielkim ogniu ugotować wszystko do miękkości. Ugotowaną zupę zblendować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna zupka z karpia z pulpecikami.Bardzo często ją gotuje bo wszyscy się nią bardzo zajadają.Doskonała na świąteczny stół. Składniki: Na wywar: 1 sprawiony karp o wadze 1,2-1,5 kg. 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek(...)papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa
Bajeczna Kuchniapyszna zupa zawiera dużo mięsa, dlatego jest bardzo pożywna. Wystarczy za cały obiad. Składniki: 500 g mięsa rosołowego z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 300 g żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu(...)ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPostanowiłam zrobić tradycyjną zupę warzywną z dobrych mrożonek i trochę swoich własnych warzywek i jarzynek..ale nie na rosole. Czysty wywar warzywny..a całośc zabielana TOFU Polsoja ! To był eksperyment z mojej strony ,który się powiódł. Składniki -mieszanka warzywna mrożona z dużą ilością kalafiora -marchewka w kosteczkę -ziemniaki w kosteczke -czosnek -papryka -cebula -oliwa z oliwek, sól, pieprz -tofu tradycyjne(...)ugotowalam zupę. Odlałam trochę wywaru do garnka i dodałam pokrojonego w kostke tofu Polsoja. Całość zmiksowałam blenderem, wlałam do zupy. Dodałam mielonego siemienia lnianego jako zagęstnika i..podałam! Zupa? Pyszna! I bardzo zdrowa, bogata w smaku ..nie tylko dla wegetarian , ale dla tych , którzy chcą zacząć unikać np. śmietany. Polecam! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikochana, za dwa tygodnie mam sama zrobić cały niedzielny obiad. Będzie tradycyjnie czyli rosół z makaronem. Na drugie udka pieczone, jakaś surówka i kopytka bo tak sobie zażyczyła rodzinka. Rosół już gotowałam, z udkami sobie poradzę, ale wiem, że z kopytkami będę miała problem. Już 2 razy próbowałam je robić i rozlatywały mi się. Zniechęciłam się, ale przepisy z Twojego(...)kopytek na blogu. Jak to się mogło stać skoro to ulubione kluski moich chłopaków ?! Nie mam pojęcia, ale biegiem nadrabiam braki i już opowiadam jak zrobić pyszne, domowe kopytka.Zobacz przepis na Gnocchi czyli włoskie kluseczki ziemniaczane ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzażelaza. Wspaniale nadaje się do wszelkiej obróbki: można je smażyć, piec i dusić. No i ten smak :))! Delikatny i wyrazisty zarazem... Po tym kwiecistym wstępie zapraszam na pyszny udziec z indyka w delikatnym jogurtowo-warzywnym sosie ... Składniki: 1kg udźca z indyka (u mnie filet) 2 marchewki 1 pietruszka 1 por łodyga selera naciowego 1 cebula ziele angielskie liść(...)ziele angielskie, liść laurowy oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy wykorzystać jako bazę
Walijskie Pichcenienaszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata piekł kaczkę z jabłkami i pomarańczami na drugi Świąt Bożego Narodzenia. W tym właśnie daniu nawet(...)elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie, to ta z chrupiącą skórką i lekko krwistym mięsem. I taką z całego serca
Jacob TastesRozpoczynamy serię "zas TRZY k kurczaka!" czyli jak wykorzystać jednego kurczaka w trzech daniach! Podstawą jest wyporcjowanie kurczaka na udka, skrzydełka, filety oraz korpus, czyli porcję
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!większego zmęczenia zasiąść do stołu i cieszyć się tylko smakami. Dziś proponujemy Wam bulion gotowany na kaczce, który z doskoku doglądamy i ściągamy z niego wypływające szumy. Pyszne i cieniutkie ciasto na pierożki wyrabiane przy pomocy robota, a potem gotowane w parowarze . I jeszcze mięso do pierożków nie siekaliśmy tylko wrzuciliśmy do pojemnika blendera i wszystko było gotowe(...)bulionu. Smacznego :) Ps. Farszu i ciasta wychodzi sporo (ok. 100 sztuk malutkich pierożków), ale polecamy część z nich zamrozić i można je zjeść przy innej okazji. Do przygotowania rosołu z kaczki z pierożkami użyliśmy: - garnek* z 10 częściowego zestawu Tefal Duetto - blender ** ręczny Tefal Infiny Force (z przystawką do majonezu i sosów) - robota *** planetarnego
Plate of JoyPyszne danie aczkolwiek nie dla ludzi nie lubiących ostrego. Fajne w nim jest to, że przy każdym kęsie na początku czujemy delikatność i kremowatość śmietany a na końcu parzenie w język - przyjemne uczucie Może przesadziłam z tym dodatkowo ostrym ryżem curry - ze zwykłym było by chyba smaczniejsze ale nie wyglądało by tak cudownie - potrzeba mi słońca w te zimowe(...)osób ok 45 minut Składniki 4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)- ja dałam o wiele mniej i to gotowanego z rosołu 250 ml śmietany 18% 2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)- dałam czerwoną pastę curry 1 łyżka kurkumy 1 cebula
sierotka maRysia w kuchnikwestii Jamie Oliver nie ma sobie równych. Jest dla mnie absolutnym mistrzem. Poza nim moim kuchenny guru jest moja babcia :) Nikt tak jak ona nie potrafi upiec tak pysznych ciasteczek, ugotować tak aromatycznego leczo czy przyrządzić tak doskonalej konfitury malinowej. 6. Ile masz książek kucharskich? Dokładnie 6 :) I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory(...)nich czerpię swoje inspiracje :) 7. Czy lubisz zupy? Nie :) Za wyjątkiem tych kremowych, np. z cukinii, pomidorów czy z dyni. Zaraz pewnie rozpętam burzę z piorunami, ale nienawidzę rosołu :P 8. Pracujesz czy się jeszcze uczysz? Pracuję :) 9. Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy
My simple kitchen