troszkę czasu i energii na samodzielne przygotowanie takiego pasztetu, którym będę mogła zajadać się bez obaw o to, co ląduje w moim żołądku. Świeże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem konserwowym i szczypiorkiem :) Składniki: 1 kg udek z kurczaka ziele angielskie, liście laurowe 2 marchewki 2 pietruszki ćwierć selera mały(...)szklanki zimnej wody (tak, aby zmiękły), a rodzynki zalałam wrzącą wodą. 4. Po ugotowaniu bulionu wyjęłam z niego kurczaka i warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości i skórek i, wraz z warzywami, cebulką z pieczarkami, bułką, dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mięsa
Kulinarny Pamiętnikwolnowarze to Alzackie danie zrobić. Tak na prawdę, jeżeli w przepisie jest kiszona kapusta i mięcho, to dla mnie sygnał że należy to wykonać w wolnowarze i będzie pysznie. Alzackie choucroute to typowa potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam(...)Kapustę z kminkiem położyć na cebuli. Dodać pieprz, jałowiec, liście laurowe. Można przyprawy zawinąć w gazę, będzie je można łatwiej wyjąć. Na wierzchu ułożyć golonki, kiełbasę. Wlać rosół i wino. Przykryć i gotować na ustawieniu low (80 - 90 st C) około 8 godzin - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć parówki
Stare Gary/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Sałatka była hitem imprez 5-10 lat temu. Teraz przygotowałam ją ze względu na sentyment. Nadal jest pyszna, ale nie będę Was namawiała do jej przygotowania. Dlaczego? Jestem przeciwniczką zupek chińskich - z robiłam wyjątek dla tej sałatki. Każdy może dokonać własnego wyboru i to od Was zależy(...)jego wpływem zmięknie, więc nie powinno się go żałować. Przed spożyciem, jeśli sałatka okaże się zbyt "sucha" - należy dodać majonezu.) (*) Najlepiej użyć zupek o smaku krabowym, krewetkowym lub rosołu
Di gotujeklik i od razu wiedziałam, że muszę jej spróbować. Nie byłabym sobą, gdyby nie zrobiła jej po swojemu ;) Mam nadzieję, że Konrad nie obrazi się ;) Wyszła pysznie i wiem, że podam ją na wielkanocny stół. Wam też polecam, bo pewnie w niewielu domach pojawia się tak zupa. Królują białe barszcze i żurki, czasem z niewielkim dodatkiem chrzanu(...)gotować cały czas na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. Na końcu włożyć kiełbasę i parzyć ją przez około 10 minut - wywar powinien bardzo delikatnie wrzeć, podobnie jak gotujący się rosół. Biała kiełbasa nie powinna gotować się, lecz parzyć. Wtedy pozostanie soczysta i jednocześnie krucha. Po sparzeniu kiełbasy, wywar przecedzić. Śmietanę, żółtko i chrzan połączyć razem. Wlać do gotującego się wywaru
Codzienna kuchnia niecodziennaZapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu jest rewelacyjny. Składniki: łopatka 0,5 kg boczek świeży 0,5 kg wołowe 0,3 kg wątróbka drobiowa 0,2 kg ćwiartka z kurczaka 1 szt grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt marchewka(...)Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma
Ala piecze i gotujedziś na obiad? - Schabowe! Znacie to? Typowy polski obiad czyli rosół i schabowy. Smaczne ale też trochę nudne. Czas lekką odmianę. Dziś polecam Wam kotlety schabowe w pyszniejszej wersji, czyli w sosie camembert z aromatyczną nutą tymianku. Schab w sosie camembert Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe 2 łyżki masła lub oliwy 75 ml wody 200 śmietanki(...)skórki przed dodaniem go do sosu. Próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze tymianek, pieprz lub sól. Gotowe. Serwujemy z ziemniaczkami jak klasyczne kotlety. Wszelkie dodatki są zbędne. Sos jest tak pyszny, że lepiej przygotować się na dokładkę. Schab w sosie camembert
Pyza i Surówkasufficit , nie więcej, ryż nie powinien w nim pływać jak w jakimś sosie - każde ziarnko ma się tylko zwilżyć tłuszczem bez topienia się w nim. Jeśli chodzi o rosół, musi być ugotowany z wołowiny z marchewką i selerem, przy czym cała trójka powinna pochodzić z równin padańskich, ale nie z jakiegoś byka na emeryturze o bałkańskiej duszy i rogach(...)okazji Tygodnia Włoskiego otrzymałam od Lidl Polska . Do tego dodałam odrobinę wyobraźni i wsparłam żelaznymi zasadami, jakie obowiązują przy gotowaniu risotto - nie zapominając przy tym o osobowości ziarna! Powstało pyszne, aromatyczne, pachnące słoneczną Italią risotto, w którym króluje aromat pomidorów i bazylii. Bardzo Wam polecam, tym bardziej, że Tydzień Włoski jeszcze trwa i możecie bez trudu zaopatrzyć się we wszystkie
KUCHARNIAjest połowa marca, pogoda jeszcze bez rewelacji, spokojnie można więc zaserwować na obiad pożywny krupniczek. Tym razem w wersji z grubej kaszy i na wędzonym żeberku. Zupka wyszła pyszna, aż słodka od dodanych warzyw i gęsta, bo do krupniku kaszy nie żałuję :) Składniki na duży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej(...)pietruszki i całość doprawiamy do smaku solą oraz odrobiną czarnego pieprzu. Gdyby następnego dnia krupnik bardzo zgęstniał od kaszy (co jest więcej jak prawdopodobne) możemy rozcieńczyć go odrobiną rosołu/wywaru lub przegotowaną wodą
Walijskie Pichceniepozostałymi ziołami, także z solą i mieszamy. Posypujemy przyprawami mięso, dodajemy drobniutko posiekany czosnek i połowę ilości bulionu. Dokładnie wyrabiamy, około 5-10 minut, dodając pod koniec resztę rosołu i ponownie mieszamy kilka minut. Im dłużej wyrabiamy masę kiełbasianą, tym będzie ona w finalnym produkcie zwięzła i łatwiej odejdzie od osłonki. Miskę z przyprawionym mięsem przykrywamy czystą ścierką bawełnianą(...)wędzenia, w wyższej temperaturze około 50 stopni Celsjusza, kiełbaski są gotowe. Po uwędzeniu parzymy kiełbasę w lekko osolonej wodzie, przez 15-20 minut w temperaturze maksymalnie osiemdziesiąt stopni, Celsjusza Pyszna domowa kiełbasa bez konserwantów. Polecam.ps.przepis dostałam od Eli... Ingredienti 4 kg di prosciutto di maiale o di spalla --- o misto
w mojej kuchnilaurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr. Więcej o bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie(...)smaku mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Polecam szczególnie mój przepis na sos pieczeniowy, przyrządzany na pieczonych kościach, do którego dodaję smażoną cebulkę - efekt jest po prostu pyszny! Używam Bulionetki również jako glazury dla steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat". -> Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr
ClauditteMissCookingPyszne kotlety schabowe..ciut inaczej niż zawsze..Do bułki tartej dodałam zioła Ojca Mateusza i lubczyk suszony..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu...Kotlety smażyłam na nowej patelni ..która idealnie się spisała.. schab , polędwica 3 jajka 18 ziół Ojca Mateusza lubczyk suszony 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić w plastry(...)Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi.• Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu.• Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek.• Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast
Moje domowe kucharzeniePyszne danie. O istnieniu tych gołąbków przypomniał nam Robert Makłowicz w jednym ze swoich programów. Kiszone liście kapusty ( w słoiku) kupiliśmy kiedyś na kiermaszu na stoisku bułgarskim - najwyższa była pora, żeby je wykorzystać. Następnym razem postaram się liście sama zakisić, ale te ze słoika też nie były złe, słoik duży, liści było ok 22 - 24. Tak więc(...)środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem, dodać sok z kapusty. Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 2 godzin. Podawać z sosem z jogurtu wymieszanego z pastą paprykową
Stare GaryPyszny, lekko grzybowy, kremowy pasztet. Dzięki sporej ilości warzyw i grzybów, wilgotny, nie przesuszony. Niestety jak zaczniemy pasztety robić w domu, nie powrócimy już do sklepowych. Piekłam w jednorazowych aluminiowych foremkach. Pasztet, jeżeli jest go za dużo, można zamrozić albo już upieczony, podzielony na mniejsze porcje, albo zamrażamy nie upieczoną jeszcze masę włożoną do foremki. Obydwie metody przetestowałam(...)wywaru odlać i namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Grzyby posiekać i dodać do masy razem z pietruszką. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i mielonym imbirem i czosnkiem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba, dodając wywar
Stare GaryJeżeli lubicie gołąbki, ten przepis jest zdecydowanie dla Was :) Procedura podobna, tyle że bez żmudnego zawijania. Wszystkie składniki na gołąbki lądują w bulionie i tak oto powstaje pyszna zupa gołąbkowa! Danie inspirowane jest przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)surowy ryż. Całość gotujemy przez ostatnie 15 minut, aż ryż zmięknie. Zabielamy śmietaną, przekładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! :) Przydatne wskazówki: * Zupę można przygotować na gotowym rosole. Posiekaną kapustę zalewamy przecedzonym rosołem i gotujemy 45 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy kolejne 30 minut. Dalej postępujemy jak w przepisie * Aby śmietana nam się nie zważyła, przekładamy
My Culinary Artdostępne specjalne woreczki do mrożenia płynu. Kiedyś mroziłam w nich zupy i wiem, że takie woreczki spełniają swoją funkcję należycie:) Zamrożony wywar będzie Was błagał:) o przekształcenie go w pyszną zupę, sos lub po prostu posłuży jako zdrowa, PRAWDZIWA przyprawa. Już mi ślinka cieknie;) Co potrzebujecie? duży garnek, taki naprawdę duży:) 500-600 gramów mięsa 1 cały por (biała(...)wywar przelewamy do plastikowych pojemniczków. Wielkość zależy już od Waszych potrzeb. U mnie różnie: półlitrowe i litrowe. Dobrze mieć pudełeczka różnej wielkości. Jeśli macie woreczki to do nich przelewacie rosół chochelką (będzie łatwiej) i zamykacie szczelnie wiążąc supełek lub korzystając z klamerki. Zamrozić i korzystać ile się da!:) Na pewno na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com