Dzisiejsze przedpołudnie spędziłam w towarzystwie Moniki z bloga bon appétit. Spotkałyśmy się już około 8 rano, potem wspólnie ugotowałyśmy obiad - rosół z lanymi kluseczkami :) Okazało się, że to jedna z ulubionych potraw Moniki :) Nie mogłyśmy się wręcz nagadać, a czas przeleciał nam jakby to 5 minut było, a nie 8 godzin :) Zdjęć naszego obiadu(...)drodze do domu pomyśleć, co z nich ugotować. Padło na potrawkowy sos śmietanowo - musztardowy. Wszyscy w domu lubią, więc nie będzie wybrzydzania tym razem ;) Trafiłam w dziesiątkę! Było pysznie i w mig zostało zjedzone. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie ;)Składniki:70 dkg indyczych żołądków,3 średnie marchewki,2 średnie pietruszki,ćwierć średniego selera,pół małego pora
Codzienna kuchnia niecodziennaRyż z warzywami (w podobny sposób można zrobić kaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego. Fajnie smakuje np. z pieczonym kurczakiem. Jeśli natomiast nie jesteśmy mięsożercami, wystarczy do ryżu dorzucić więcej warzyw np. brokuła, pora, paprykę i mamy gotowy zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Składniki: 1 szklanka białego ryżu(...)kolor i dokładnie "obkleją" się tłuszczem. Po tym czasie podlewamy ryż bulionem i dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Ugotowana wcześniej marchewkę (ja miałam z rosołu z poprzedniego dnia) kroimy w kostkę, groszek, kukurydzę odcedzamy. Warzywa wrzucamy do ryżu pod koniec gotowania, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i gotujemy do momentu dokładnego odparowania wody
Walijskie PichcenieNie ma nic wspanialszego niż talerz gorącej, pikantnej i rozgrzewającej zupy w środku zimy! Za oknem biało, śnieg prószy bez przerwy, temperatura spada grubo poniżej
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Zapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - cukinia ok. 700 g - 1 por - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól - 0,5 l wody - 2 kromki chleba (u nas orkiszowy) - 1 łyżka oliwy Porcja na 4 osoby. Najpierw(...)dusimy do miękkości. Przyprawiamy troszkę solą i pieprzem i jak jest gotowe miksujemy blenderem, ale zostawiamy kilka kostek cukini do dekoracji. Jeżeli ktoś ma gotowy bulion warzywny lub rosół to może połączyć z cukinią i razem zmiksować blenderem. Jeżeli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy, przyprawiamy, zalewamy wodą i dusimy
Kuchenne Wariacjepoświęcić sporo czasu na zawijanie, gotowanie i całą resztę. Ale kiedy najdzie nas ochota na coś podobnego, to możemy najzwyczajniej w świecie wrzucić składniki do jednego garnka i ugotować pyszny gęsty pożywny ragout (czy jak ktoś woli może nazwać to danie leczem). Wszystko jest smakiem bardzo podobne do tradycyjnych gołąbków, tyle, że w wersji bardzo szybkiej i sporo łatwiejszej(...)mniejsze) 3 świeże marchewki (około 25 dag) puszka pomidorów w zalewie 400 g koncentrat pomidorowy 200 ml 2 cebule białe 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody (jeżeli masz rosół to jak najbardziej możesz go dać zamiast wody) 100 g ryżu parabolicznego - 1 woreczek liść laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku czubata łyżka
Poezja Smaków - blog kulinarnyZapraszam na pyszny obiad w postaci zupy cebulowej. Cebula jako główny składnik zupy może wydawać się dla niektórych mało atrakcyjna, ale uwierzcie, że jak zrobicie to wyjątkowe danie, będzie chętnie do niego wracać. Zupa ma wysublimowany i wykwinty smak, a wszystko dzięki dodatkowi białego wina, jak i prawdziwego warzywno-drobiowego bulionu. Zapraszam ;-) Składniki (porcja na 2 osób):3 duże(...)czosnkusól, pieprz2 kromki chleba pszennegokromka duża bagietki ciemnejokoło 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziejlampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie:W rondelku dusimy cebulę na oliwie i maśle, bardzo powoli, co jakiś czas mieszając, tak aby się nie zrumieniła, ma się ładnie udusić, robimy
SMYKWKUCHNIPyszny, smaczny, solony ogóreczek, na pewno każdy marzy o tym chłodnymi zimowymi wieczorami. My z rodziną przetwory z ogórków zaczęliśmy robić zaledwie tydzień temu, bo cały czas nie mogliśmy nabrać wystarczającą ilość ogórków do marynowania lub kiszenia, bo po prostu je zjadaliśmy. Bardzo lubimy dany przepis na kiszone ogórki, bo udają się po prostu idealne, jędrne, smaczne i idealnie(...)łyżki soli kamiennej2 liście chrzanukoperwoda Przygotowanie: Słój ciasno napełniamy umytymi osuszonymi ogórkami, na górę układamy czosnek, liście chrzanu i koper. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól, i otrzymanym rosołem zalewamy słój z ogórkami, zakrywamy i już mamy gotowe kiszone ogórki na zimę. Chronimy w ciemnym chłodnym miejscu. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPolecam Wam pyszne klopsiki wieprzowe w domowym sosie pomidorowym ze słoików, które zrobiłam w tym roku na zimę. A klopsiki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis na te klopsiki jest uniwersalny, gdyż można je przygotować z sosami o różnych smakach. Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Klopsiki w sosie pomidorowym(...)domowy sos pomidorowy ze słoików jest najlepszy jaki zrobiłam do tej pory. Wystarczyło tylko otworzyć słoik i lekko zagęścić sos. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra rosołu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól morska pieprz 350 ml sosu pomidorowego domowego majeranek Mielimy mięso lub tak jak ja siekamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość chleba) 1 cebulę 2 ząbki czosnku ok. 1,5 l bulionu lub rosołu ok. 200 g chudego boczku 2 łyżki masła przyprawy: kminek, majeranek, słodką mieloną paprykę, sól pieprz małe opakowanie kwaśnej, gęstej śmietany Jeśli bułki są czerstwe, namaczamy je w ciepłej wodzie(...)miksujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy masło, a w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i podsmażonym boczkiem. Proste. Pyszne. Szybkie. Wiem, wiem, powtarzam się ;) Miłego wieczoru
Ratunku obiadJeśli lubicie rosół tak, jak lubił go mój Brat, to polecam ten z prawdziwym domowym makaronem i dużą ilością warzyw. Dawno go robiłam, ale załuguje na wpis, bo był zwyczajnie doskonały. Zdjęcia w mojej kuchni, jak zwykle mało atrakcyjne, no ale nie zawsze można fotografować w oknie z odpowiednim oświetleniem. Składniki: 1 kurczak(...)dodać umyte obrane warzywa i podpieczoną na palniku cebulę. Zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na pykającym ogniu, przez minimum 90 minut, Na koniec ewentualnie dosmaczyć. Podawać z pysznym domowym makaronem . Smacznego
Gosia gotujepierożki to przysmak z Kresów Wschodnich, którym zajadałam się w dzieciństwie u mojej Babci. W niedzielę zamiast rosołu obowiązkowo na obiad były właśnie pierogi. A to dlatego, że w tym dniu miały gospodynie więcej czasu. Pamiętam jak Babcia, już po przygotowaniu farszu i ciasta, siadała przy stolnicy i...odrywała ciasto kawałek po kawałeczku, formowała w dłoni mały placuszek, nakładała farsz(...)Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto miękkie i elastyczne, a farsz idealny - nie jest zbyt zwarty, ale też nie rozsypuje się przy nakładaniu. Zajadaliśmy się z apetytem - są pyszne na ciepło ale i na zimno niczego im nie brakuje. Z jednej strony to zasługa przepisu, a z drugiej, no cóż - użyłam produktów pochodzących z gospodarstwa - masełko, śmietanę, mleko, jaja
Nie tylko w kuchniCzasami nam się zdarza że mamy ochotę na coś innego , lekkiego :) chciałam Was dzisiaj zaprosić na taką oto galaretkę drobiową z marchewką i kukurydzą :) Galaretka jest pyszna i prosta w wykonaniu :) można podać ją na śniadanie lub jako przystawkę dla gości(...)będzie miękkie i odchodzić od kości. Gdy podczas gotowania odparuje za dużo wody możecie jeszcze dolać , po ugotowaniu ma być 3 litry płynu . Ugotowaną marchew i mięso wyjąć z rosołu. Marchew pokroić w kostkę, mięso drobno posiekać. Na dno miseczek układać najpierw marchew z kukurydzą , potem mięso. Jeśli chcecie galaretkę w takim kształcie kwiatka to po prostu wytnijcie
Sama słodycz i szczypta chilidodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i odstawiamy(...)wstawić do lodówki, a upiec dopiero następnego dnia. Pamiętajcie tylko, żeby przed wstawieniem do pieca ogrzać ją do temperatury pokojowej. SKŁADNIKI 3,5 szklanki bulionu z kurczaka – domowy rosół lub bulion z kostki (na tą potrawę użyłam 1 kostkę z kurczaka i 0,5 kostki jarzynowej) 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 2 piersi z kurczaka
Karo in the Kitchenśmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone z cebulą grzyby wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową lub zasmażką z masła i mąki. Proponuję Wam jednak przygotowanie sosu kurkowego z dodatkiem serka mascarpone oraz prażoną na maśle gorczycą. Dostałam ten przepis(...)więc białej gorczycy jak chcecie by sos kurkowy z prażoną gorczycą był smaczny. Polecam Wam Przepis na sos kurkowy z prażoną gorczycą i serkiem mascarpone makaronem farfalle bo był pyszny, Składniki: 30 dag kurek 1 mała cebula 4 łyżki sera mascarpone (opcjonalnie śmietana 36 %) 2 łyżki gorczycy 50 g masła sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Oczyszczone, umyte kurki przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBrzmi znajomo? Łatwo tutaj o wpadkę, bo rassolnik z naszym rosołem zbyt wiele wspólnego nie ma. Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo, co fakt, to fakt -Rosjanie kapustę uwielbiają. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki kiszone kroimy w skośne plastry i zalane bulionem dusimy w rondelku do miękkości. Marchew i pietruszkę kroimy w niezbyt grube paski. Podsmażamy(...)według uznania sokiem z ogórków oraz solą, pieprzem i maggi. Podajemy najlepiej z rulonikiem świeżego masła oraz posiekaną zieleniną, ale można też oczywiście użyć kwaśnej śmietany. Prosto, szybko i pysznie
Kuchenna Kontrrewolucya