kwestii Jamie Oliver nie ma sobie równych. Jest dla mnie absolutnym mistrzem. Poza nim moim kuchenny guru jest moja babcia :) Nikt tak jak ona nie potrafi upiec tak pysznych ciasteczek, ugotować tak aromatycznego leczo czy przyrządzić tak doskonalej konfitury malinowej. 6. Ile masz książek kucharskich? Dokładnie 6 :) I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory(...)nich czerpię swoje inspiracje :) 7. Czy lubisz zupy? Nie :) Za wyjątkiem tych kremowych, np. z cukinii, pomidorów czy z dyni. Zaraz pewnie rozpętam burzę z piorunami, ale nienawidzę rosołu :P 8. Pracujesz czy się jeszcze uczysz? Pracuję :) 9. Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy
My simple kitchenjest bardzo smaczna i do tego bardzo szybka w przygotowaniu. Kremowa zupa czosnkowa z grzankami jest idealna na takie zimowe dni. Wystarczy tylko kilka składników aby wyczarować zdrową i pyszną zupę. Na blogu jest wiele przepisów na zupy- kremy. Składniki na 2 porcje: 1 główka czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml bulionu warzywnego sól z pieprzem(...)kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy drugą łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, składniki szklimy jedynie lekko doprawiając je solą z pieprzem. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion warzywny (może być rosół), gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, następnie dodajemy 3/4 grzanek i gotujemy kolejne 5 minut.. Miksujemy zupę blenderem tworząc zupę krem. Opcjonalnie można zabielić zupę czosnkową śmietanką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia Zupa bananowa na ostro. Zupa bananowa jak to brzmi, szczerze jak usłyszałam tą nazwę na pokazie kulinarnym w
Kuchnia na wzgórzumasła Przygotowanie mięsa Przygotujcie sobie garnek, który możecie wsadzić później do piekarnika. Przelewanie wszystkiego nie jest dobrym pomysłem. Użyłam metalowego garnka, a zamiast przykrywki owinęłam górę folią aluminiową. Wyszło pysznie. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy go na złoto z każdej strony. Wrzucamy boczek (bez tłuszczu) do garnka. Patelnię rozgrzewamy jeszcze bardziej, żeby(...)pokrojoną w pióra i marchewkę pociętą w plasterki. Smażymy na złoto, dodajemy do garnka – razem z tłuszczem. Do garnka wlewamy przygotowany bulion wołowy. Gdy już naprawdę nie chcecie gotować rosołu wołowego, to możecie dodać rosół drobiowy, danie nie będzie aż tak aromatyczne, ale nadal smaczne. W ostateczności gotową kostkę, ale tego nie polecam. To za dobre danie, by psuć
Gotowanie i blogowanieidealnie nas rozgrzewa. Herbatę pijemy szczelnie okryci kocem/kołdrą i cudownie się pocimy całą powierzchnią skóry ;) Przepisy znajdziecie tutaj: sok z malin rozgrzewająca herbatka 2. Grzane piwo to kolejne pyszne lekarstwo, po przyjęciu którego jesteśmy rozgrzani i spoceni do granic przyzwoitości. Oczywiście pod warunkiem, że wypijemy je tak szybko jak to będzie możliwe, przed wystygnięciem boskiego napoju. Wykonanie: Piwo przelewamy(...)tworzenie się stanu zapalnego w górnych drogach oddechowych, przyspiesza odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w płucach i oskrzelach, a co najważniejsze odżywia, dostarcza cennych składników żebyśmy mieli siłę zwalczać przeciwnika. Najlepiej rosół gotować na dużej ilości warzyw i mięsie bez kości, bo w nich odkładają się leki i antybiotyki podawane zwierzętom. Podajemy po uprzednim usunięciu tłuszczu, który zbyt obciąża osłabiony organizm. Jednak
Taste Of My DayPyszna, pożywna zupa przypominająca w swoim wyglądzie tradycyjne flaczki. Składniki: ½ kg łopatki wieprzowej, 2 cebule, 1 pęczek warzyw mieszanych około 70 dag, 1 łyżka maki, 2 łyżki smalcu, sól do smaku, pieprz do smaku, ostra papryka mielona do smaku, majeranek do smaku, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Mięso opłukać i pokroić w wąskie paski, po czym oprószyć mąką z papryką(...)podlać wodą, przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w makaronik, następnie włożyć do gotującego mięsa. Podlać wodą w razie potrzeby ( lub rosołem z kostki), dodać resztę smalcu, doprawić według uznania i dusić do miękkości
Tradycyjna KuchniaSzybka rolada z kurczaka Roladę z tego przepisu przygotujecie w mig. Nie trzeba bawić się w trybowanie kurczaka, owijanie skórką, jest to naprawdę szybki i prosty sposób na uzyskanie pysznej domowej wędliny. Ja zachwyciłam swoich gości, Wy też możecie :) Składniki: 5 większych ćwiartek z kurczaka lub 3 ćwiartki i 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki żelatyny pęczek pietruszki mała(...)ugotowania bulionu. To jak oddzielimy mięso od kości nie ma zupełnego znaczenia. Mięso i tak kroimy na cząstki, a kości z kawałkami mięsa i tak zużyjemy np do rosołu. Paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Pokrojone mięso mieszamy z papryką, pietruszką, żelatyną, przyprawami i dokładnie mieszamy. Mięso musi być dobrze przyprawione. Z kartonu po soku lub mleku
na moim stole...Popatrz na zdjęcie i powiedz, czy nie czujesz świąt? My poczułyśmy. Tak za nami chodziły i chodziły, aż dałyśmy się podejść i polepiłyśmy razem coś pysznego. Co prawda zwykle sięgałyśmy przy tych pierogach po grzyby suszone, ale... z braku laku, dobre pieczarki podsmażone na maśle! :) I to jakie dobre! Bajeczne. Stworzyły sobie związek z kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji nutkę(...)dumnym. SKŁADNIKI NA FARSZ:- pieczarki: 0,5 kg- kapusta kiszona: 1 litr,- cebula: 0,75 do 1 kg,- przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy
Wypisz WymalujUwielbiam pasztetową ! I swego czasu pojawił się pewien problem, ponieważ poczytałam sobie co dodają do pasztetowej w zakładach mięsnych... Tu moja miłość do tego pysznego smarowidła się skończyła, niestety. Aż pewnego dnia trafiłam na stronę forum Wędliny domowe. Poczytałam, postudiowałam i się odważyłam zrobić swoją własną domową pasztetową. Teraz przyszła kolej(...)niestety jest dosyć tłusta...Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka) Składniki:1,70 kg podgardla1,30 kg boczku0,70 kg wątroby wieprzowej4 bułki kajzerki0,5 litra rosołu z gotowanego mięsa9 dag soli niejodowanej1 dag pieprzu7 g majeranku20 dag cebuliDodatkowo:grube jelita wieprzowesznurek bawełniany Wykonanie:Jelita wieprzowe zalewamy zimną wodą i moczymy. Podgardle i boczek gotujemy w temperaturze
Kulinarne przygody Gatitytego zupki są bardzo smaczne i zdrowe – a ta w dodatku bardzo sycąca! ;) Składniki: 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 łyżka oleju kokosowego 3 szklanki bulionu lub rosołu Pół słoika przecieru z dyni (około 200g) 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego Feta Ziarna słonecznika Czerwona słodka i ostra papryka, curry, sól i pieprz(...)jest już ładnie podsmażone dodajemy przecier pomidorowy i dyniowy. Chwilę podgrzewamy i dolewamy bulion. Tutaj można też dodać kostkę rosołową, ale nie jest to konieczne. Smakować i tak będzie pysznie i bez tego. Dodajemy jogurt do zupki i dokładnie mieszamy. Jeśli nie chce się dokładnie wymieszać nic nie szkodzi, jak będziemy blendować wszystko się połączy. :) Teraz możemy nasz krem doprawić
Jak gotować i nie zwariowaćFlaczki drobiowe z kurczaka i żołądków drobiowych. Pyszne danie lub jak ktoś woli gęsta mięsna, rozgrzewająca zupka. Idealny obiad na jesienne i zimowe dni. Polecam :) Składniki - 4 udka z kurczaka - 4 skrzydełka z kurczaka - 60 dkg żołądków drobiowych - 2 duże marchewki - pietruszka korzeń - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - sól, czerwona mielona papryka, majeranek - listek laurowy, ziele angielskie(...)solę i gotuje na wolnym ogniu ok.pół godziny.Po tym czasie do gotującego się mięsa dodaję obrane warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Całość gotuję na wolnym ogniu jak rosół, do chwili kiedy mięso, żołądki i warzywa będą miękkie. Wywar przecedzam do drugiego garnka, udka obieram ze skóry i kości, mięso rozdrabniam na mniejsze podłużne kawałki, żołądki kroję w średnie
Kuchnia z widokiem na ogródGoloneczka w galarecie Skrzydełka w galarecie Galaretka z nóżek wieprzowych i wołowiny Schab w galarecie Galaretka z kurczaka Dzisiejsza galareka powstała z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta. Składniki: 1 kg antrykotu 4 udka 3 marchewki 1 cebula 1 nieduży seler 1średnia pietruszka(...)zebrałam łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Dodałam obrane warzywa w całości oraz przyprawy.Gotowałam na pykającym ogniu przez 90 minut. Mięso powinno być mięciutkie. Po tym czasie rosół podzieliłam na 2 części. Jedna została zjedzona z makaronem, do drugiej po odecdzeniu mięsa i warzw dodałam namoczoną żelatynę, wyciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Doprawiłam pieprzem. 2 udka ( obrane
Gosia gotujePyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki. Doskonały nie tylko od Święta. Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70 kg królika 0, 70 kg podgardla 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka ¼ selera 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego(...)ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbkę wkładam do gorącego wywaru z mięs i parzę około 15 minut. Mięsa i wątróbkę odstawiam do wystudzenia. W przecedzonym rosole, moczę bułki. Mięso z królika obieram z kości i kroje na mniejsze kawałki , boczek i wątróbki tak samo, następnie mielę w maszynce do mięsa ( najdrobniejsze sitko) . Do masy mięsnej dodaję przyprawy
Takie tam pichceniegrzyby. Kolejny plus to znany skład - wiemy co mielimy a tym samym wiemy co jemy. Każdy powinien spróbow ać go choć raz. Pasztet można zamrozić, po rozmrożeniu jest równie pyszny i nie traci nic ze smaku. (składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu) 1 cały kurczak 4 udka 300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże(...)gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka
Szefowa kuchnirosół. Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak, ale zapewnia też klarowność. Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości. Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez(...)termoobiegiemna 15-20 minut. Gdy są już rumiane wyjmujemy z piekarnika i dajemy im chwilkę na przestudzeniea następnie wyjmujemy je z foremek. Są pyszne!Smacznego
Maminek kulinarnyfiletu z kurczaka z mozzarellą i pomidorem. Roladki z kurczaka z mozzarellą i pomidorem Składniki: 2 filety z kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 kostka bulionowa rosół z kury Knorr 1 kostka bulionowa z czosnkiem i pietruszką Knorr 2 podłużne pomidory 1 duża kulka mozzarelli Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, można rozciąć na pół przez(...)Całość zwijamy w rulonik z podsmażamy na patelni do zrumienienia z każdej strony. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy 5 minut. Testowany zestaw pomógł przygotować pyszny obiadek. Kurczak był soczysty i bardzo łatwo go przygotować, nie potrzebujemy dodatkowych przypraw. Nie jestem wielką zwolenniczką kostek rosołowych, ale też nie ukrywam że zdarza mi się ich używać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiejsze przedpołudnie spędziłam w towarzystwie Moniki z bloga bon appétit. Spotkałyśmy się już około 8 rano, potem wspólnie ugotowałyśmy obiad - rosół z lanymi kluseczkami :) Okazało się, że to jedna z ulubionych potraw Moniki :) Nie mogłyśmy się wręcz nagadać, a czas przeleciał nam jakby to 5 minut było, a nie 8 godzin :) Zdjęć naszego obiadu(...)drodze do domu pomyśleć, co z nich ugotować. Padło na potrawkowy sos śmietanowo - musztardowy. Wszyscy w domu lubią, więc nie będzie wybrzydzania tym razem ;) Trafiłam w dziesiątkę! Było pysznie i w mig zostało zjedzone. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie ;)Składniki:70 dkg indyczych żołądków,3 średnie marchewki,2 średnie pietruszki,ćwierć średniego selera,pół małego pora
Codzienna kuchnia niecodzienna