Rosół to jedna z ulubionych zup wielu z nas. Rosół jest również bazą do wielu innych potraw. Zapraszam na aromatyczny, pyszny domowy rosół. Składniki: 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże
Smak mojego domuRosół jest to prawdziwe danie Polskie, ale lubiane także na Litwie. U nas najczęściej z rosołem podają się Litewskie kibiny z wieprzowiną, które są na prawdę
Kuchnia ŁukaszaRosół drobiowy z lanymi kluskami Klasyczna potrawa , z niedzielnego stołu . Nasza rodzinka ceni ją szczególnie w okresie grypy , tak jak teraz , kiedy wszyscy smarczą i kaszlą
Ogrodnik w podróżymięsem. Ten wygrywa, bezapelacyjnie. Składniki:1/2 kg ugotowanych udek kaczki1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu)3 ugotowane marchewki2 ugotowane pietruszki1/3 ugotowanego selera1 ugotowany por (biała część)1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami 3 ziela angielskie2 liście laurowesólpieprzmajeranek1/2 szklanki suszonej żurawinyMięso(...)jeśli przedłużymy proces gotowania do 4 godzin na bardzo wolnym ogniu, zaczniemy od gotowania mięsa- następnie dodamy warzywa oraz grzyby i przyprawimy na końcu solą i pieprzem, uzyskamy pyszny, klarowny rosół- ale o tym innym razem). Ugotowane warzywa, grzyby i mięso (oddzielone od kości) przekładamy do kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę
Mango PapajaPyszny domowy rosół. Składniki 800 g wołowiny (szponder) 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1/4 selera 1/4 kapusty włoskiej 1 cebula 6 ziarenek czarnego pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy Sól i pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Mięso umyć ,zalać 1,5 l zimnej wody ,doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone
R'n'G Kitchenpyszny, indonezyjski rosół jadłam po raz pierwszy w mojej obecnej pracy. Zrobiła go moja szefowa, jak już kiedyś wspominałam, rodowita Indonezyjka. Zupa jest zachwycająca tak w smaku, jak i wyglądzie. Klarowny, złoty wywar, bardzo łagodny, delikatny, ale z wyraźnym charakterem, którego dodają mu azjatyckie przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry
Kuchnia PrezydentowejKiedy w domu ktoś zaczyna kichać i czuję, że zaraz dopadnie go przeziębienie, przynoszę z piwnicy wielki gar, wyciągam kaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy rosół z dużą ilością świeżych warzyw. Przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, goździkami i czosnkiem. Robię do niego domowy makaron i podaję moim domownikom prawie wrzący, bo rosół taki właśnie musi być, aby każdy
Wiem co jembardziej rozgrzewającego na zimowe chłodne dni jak rosołek. Przygotowaliśmy dla Was kilka odsłon tej pysznego dania. Rosół nie tylko mocno rozgrzewa, co ma niesamowite właściwości podczas zatrucia pokarmowego. Jeśli naszych bliskich męczyło zatrucie pokarmowe, najlepszym lekarstwem na następny dzień jest właśnie rosołek. Pamiętajmy jednak by z przepisu odjąć mocne przyprawy i makaron, możemy go wtedy zastąpić nieosolonym ryżem. Składniki: włoszczyzna
KreatywnePinywrzucając do niego pomidora ( nadawał kolor i trochę specyficznego smaku i był wyjmowany potem). Spodobało mi się . Robię po swojemu. Czerwień pomidora pozwala ożywić monotonię kolorystyki kluseczek na rosole. Smak pyszny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKiedy dopada mnie przeziębienie, nic nie smakuje mi bardziej niż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek
Kuchenne zapiski Edytywersji dość często przeze mnie robionego, ale to dlatego że w sklepie, w którym zaopatruję się w mięso mogę co tydzień dostać porcje świeżej kaczki, idealną na pyszny, domowy, rozgrzewający rosół, nie tylko od święta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikciężko samej zjeść 2 litry zupy... Niemniej jest to jedna z moich ulubionych zup, dla której chętnie poświęcam kilka godzin swojego czasu, żeby wyszedł idealny. Dziś przygotowałam pyszny, długo gotowany rosół na bazie kurczaka i kości wołowych. Potrzebne nam:- 40 dag kości wołowych- 2 duże uda z kurczaka- 2 marchewki- ćwierć selera korzeniowego- pietruszka- cebula (w łupinie)- pora (białą część
W poszukiwaniu inspiracjiobchodzimy w Polsce święto szlachetnej gęsiny. Dlatego zachęcam wszystkich do sięgania po ten pyszny drób nie tylko od święta, do przygotowywania nie tylko pieczonej gąski ale także innych pysznych dan, chociażby rosołu z klopsikami gęsimi. Dzisiaj w wersji śląskiej, czyli po naszymu jako nudelzupa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikboczku. Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na zupy ogórkowe: Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki Zupa ogórkowa z papryką Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na rosole Zupa ogórkowa (pyszna) Zupa ogórkowa Piotrek stwierdził, że ogórkowa ze świeżych ogórków powinna gościć na naszym stole częściej. Składniki: 1 długi ogórek zielony 1/2 cebuli około 300 ml bulionu warzywnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmocno napakowane składnikami to odpowiednia potrawa nawet na śniadanie. Rosół ugotowałam na dwóch podwójnych piersiach z kurczaka - całych - i dzięki temu mięso po pokrojeniu było kruche i pyszne. Koniecznie dodajcie do rosołu jedną, a nawet dwie spalone cebule. Pietruszka, seler, por, marchewka, łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu to przepis na rosół idealny. Im lepszy rosół, tym pyszniejsze galaretki. Składniki
Gotowanie i blogowanie