Po długiej nieobecności związanej z dodatkowymi obowiązkami i brakiem czasu na cokolwiek powracam do Was kochani z pysznym deserem -tiramisu. chciałam zrobić je oryginalnie, ale
Malinowe PocałunkiBardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go
Smaczne ZdroweBudyń truskawkowy to pomysł na pyszny, zdrowy deser lub słodki podwieczorek. Smakuje dużo lepiej niż taki z torebki, a wcale nie wymaga dużo więcej pracy –
Poezja smakuOstatnio wszystkie moje posiłki muszą spełniać trzy kryteria. Mają być proste, szybkie i pyszne :) Dotyczy to także deserów. Dziś wprawdzie miałam już nic nie piec (i
Ratunku obiadPojawiły się już pierwsze truskawki.Sezon krótki więc trzeba korzystać tym bardziej że truskawki bardzo lubimy.Więc zapraszam na pyszny,delikatny torcik na jogurcie naturalnym. Składniki: Spód
Ala piecze i gotujeGdy zostaną nam białka, warto zaszaleć I zrobić przepyszne I proste w wykonaniu - kokosanki. Największą zaletą tych pysznych ciasteczek jest to że są niemal w
Smaki Edytysłodkawy, pełnoziarnisty biszkopt z kwaskowatymi malinami. Poza sezonem można użyć malin mrożonych, ale raczej w mniejszej ilości. Myślę, że nie będzie przesadą jeśli uznamy, że ciacho jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe ;) Zwłaszcza z ksylitolem zamiast cukru. Składniki na małą blaszkę: 5 dużych jajek 5 niezbyt czubatych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej 1/3 łyżeczki(...)sztywną pianę. Gdy piana zaczyna robić się sztywna dodawać stopniowo ksylitol/cukier, następnie żółtka. Wyłączyć mikser i szpatułką delikatnie wymieszać mąki z masą jajeczną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch ciasta ułożyć maliny. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25-30 min (góra-dół) aż ciasto się ładnie zarumieni. Po upieczeniu można posypać ciasto
Ze smakiem i z pasjąproszeeeee bardzo. Tak jak powiedziałam tak zrobiłam. Łapcie przepis. Jestem na prawdę z siebie dumna. trochę miałam obiekcję czy nie zostawić go dla siebie ;p Smak wyszedł pyszny. Taki czekoladowo marcepanowy. No i wartości odżywcze myślę że większości z was przypadną do gustu :) próbujcie. Testujcie. Czekam na wasze opinie ;] Składniki (na około 6 batoników)/sztuka około 104 kcal(...)kakao Fresano woda Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki pomału ciągle mieszając dolewamy letniej wody, aż uzyskamy konsystencje gęstego kremu odkładamy masę na około 5 minut rozsmarowujemy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając je do spodu pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut (mowię orientacyjnie bo dysponuje mini piekarniczkiem i pieczenie wygląda
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwlewamy do garnka, rozgrzewamy i łyżką nakładamy ciasto, pączusie pięknie się uformują. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor, ważne by paczki smażyć odpowiedni czas, tak by nie były w środku surowe. Pączusie dajemy na ręcznik papierowy,by odsączyć olej,i posypujemy cukrem pudrem. GOTOWE :-) Jak widzicie ,ekspresowe,a jakie pyszne :-) Polecam,sprawdźcie sami :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupółki pierwszą z brzegu książkę, otwarłam na stronie - PTYSIE i przygotowałam ciasto. Ściąga była dobrym źródłem, bo ciasto wyszło idealne. Mając w głowie jedynie obraz pokaźnego ptysia, przełożyłam ciasto do szprycy, by zabrać się za masową produkcję. I w tym momencie pomyślałam, że może jednak wycisnę malutkie porcje i upiekę mini-ptysie , zwane też profiterolkami . Dzięki temu będę mogła(...)oprócz tego, że ma jeden z moich ulubionych kolorów, jest równie pyszny i świetnie pasuje do cytrynowego nadzienia. Polecam! A Amber dziękuję za wspólne ptysiowe popołudnie:) PTYSIE A'LA CROQUEMBOUCHE /z podanej porcji upiekłam 33 małe profiterolki oraz sporą porcję groszku ptysiowego dla Synka:) / Na ciasto ptysiowe ** 50g masła 90 g mąki 3 jajka, lekko roztrzepane
KUCHARNIAmnie podstawa na wielkanocnym stole. Słodki do granic możliwości i pyszny jak nic innego. Podejmując się małego wyzwania w ramach akcji PLANT IS FOOD , musiałem sprostać wymaganiom i stworzyć alternatywną bezmleczną wersję mazurka. Zarówno kruchy spód, jak i kajmak to był totalny eksperyment. Okazało się, że całkiem udany. Kruche ciasto na mące orkiszowej i mleku kokosowym wyszło świetne. Wspaniale się(...)pisanki. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i umocuj je na brzegach. Ciasto z powrotem wstaw do lodówki na 20 minut . W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 °C . Schłodzone ciasto ponakłuwaj gdzieniegdzie widelcem, a następnie piecz 15-20 minut , aż ładnie się zarumieni. Wyjmij i ostudź. Mazurek kajmakowy Wegański kajmak: 1 szklanka cukru (kryształ) 200 g śmietanki kokosowej Dodatkowo
Food Squareistnieje, więc postanowiłam upiec ciasto. Dyniowy chlebek, nieskromnie mówiąc, to cudowna sprawa, jak dla mnie jest po prostu idealny. Lekko pikantny i słodki jednocześnie, wilgotny, oscylujący między puddingiem a ciastem. I do tego jeszcze rozpływające się w ustach kawałki czekolady… Robiłam go po raz pierwszy ale z pewnością nie ostatni! Po wyjęciu z piekarnika i spróbowaniu go od razu pobiegłam(...)pamięci zapisać przepis i wrzucić go tutaj. Często się zdarza, że podczas mojego buszowania w kuchni nagle wpadam na jakiś pomysł, mieszam składniki, wychodzi z tego coś pysznego (choć niestety nie zawsze), a potem, kiedy chcę to zrobić ponownie… ups, jak to właściwie robiłam? I nie potrafię już tego odtworzyć… ale nie tym razem! Polecam, polecam, polecam! Składniki
Roślinna - blog wegańskizamknąć aromat pysznych i soczystych pomarańczy w słoiczku? Zrobić orange curd! Jakiś czas temu pokazywałam na blogu lemon curd , który świetnie sprawdził się jako coś na kształt polewy do babeczek. Tym razem zastosowanie kremu miało być nieco inne, a i chęci do kuchennych eksperymentów były większe, dlatego bez żadnych przepisów, ale z 2 kg pomarańczy zabrałam się(...)smak. Na prawdę pycha :) Smacznego! PS. Orange curd można wykorzystać do przełożenia ciasta, udekorowania babeczek lub jako smarowidło do naleśników, gofrów czy po prostu tostów. Gdybyście jednak nie zjedli go od razu, to już niedługo na blogu pojawi się bajeczny deser właśnie z orange curd. Będzie pysznie, obiecuję
Ratunku obiadmasła do posmarowania Na miły początek dnia bardzo dobrze wpływa aromat wypieku świeżego pieczywa rozchodzący się po domu. Tak więc dziś postanowiłam napełnić go zapachem bułeczek maślanych. Są pyszne, całe mięciutkie, bez twardej skorupki na zewnątrz. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Mleko delikatnie podgrzać. Jajko roztrzepać. Jeżeli wybraliśmy suche drożdże, to należy je wymieszać z mąką, jeżeli zaś(...)roztopić. Następnie wszystkie składniki połączyć razem w naczyniu i wyrabiać około 5 minut (fot.1) . Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie formować bułeczki. Ponieważ ciasto jest bardzo klejące najlepiej formować je zwilżonymi w wodzie dłońmi. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo oprószonej mąką blaszce (fot.2) . Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia
Świat Ciastapierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto , a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami . Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki. Smak pomarańczy z czekoladą to jedno z moich ulubionych(...)składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić
Mała Cukierenka