Nie za często piekę szarlotki, ale jak już jest to staram się aby była zawsze inna i wyjątkowa. Ta jest z pyszną pianką, delikatna i bardzo
Ewa w kuchnimama. W sumie babcia robi je do dnia dzisiejszego:). Nie jest to skomplikowane "ciasto" ale jest ono bardzo słodkie no i do tych dietetycznych z pewnością nie należy;). W dużych ilościach zapewne nie będziecie w stanie go zjeść ale kawałeczek aby się nie zasłodzić jest naprawdę pyszny. Serdecznie polecam ;) Składniki masa galaretkowa: 1 galaretka sucha 2/ 3 szklanki cukru
Krakowskie smaki Anipochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Rwaliśmy po kawałku i zagryzaliśmy tym pysznym pieczywem pikantne leczo. To była próba generalna przed pizzą, którą już niebawem zamierzam
bistro mamadzisiaj mam wam zaszczyt przedstawić pyszne drożdżówki o nadzieniu kaszki manny. Mi osobiście bardzo smakowały, ja manną mogła by jeść codziennie. Uwielbiam ją. A oto przepis. Po ostatniej notce nie będę się tak rozpisywać :). Składniki: (ok. 20 bułeczek) Ciasto: 3 szklanki mąki szklanka mleka 25 g drożdży jajko (rozmącone) 4 łyżki masła (rozpuszczonego i lekko schłodzonego) 5 łyżek cukru
Moje pyszne gotowanieMożna ją upiec na Wielkanoc, ale idealnie sprawdzi się też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka. Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem , nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu oprószyć cukrem pudrem - w każdej wersji będzie pyszna. Śmietankowa babka budyniowa Składniki: (na formę z kominkiem o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzerulonik i pocięłam go na części - z każdej formowałam bułeczkę tworząc sakiewkę zwijając ciasto w dół - każdą bułkę delikatnie przygniotłam dłonią - przykryłam blaszkę ponownie ściereczką na ok 30 min to ponownego wyrośnięcia - wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę przez 15 minut. - bułeczki są pyszne równie na drugi dzień, aby były ponownie cieplutkie i chrupiące oblewam delikatnie wodą
Basia w kuchniimprez. Wzięłam udział m.in. w warsztatach z Adamem Chrząstowskim, na których powstało pięć pysznych potraw, a kolejki do degustacji były długie :) A warto było spróbować. Razem z Asią ( smakowityblog.pl ) oraz Piotrem ( straga.pl ) zajęliśmy się deserem - pieczonymi naleśnikami z owocami leśnymi. Okazało się, że Piotr robi znakomite ciasto naleśnikowe, które przygotował według własnego przepisu (poniżej oryginalny przepis podany przez prowadzącego warsztaty
Kraina Tysiąca Smakówwygospodarować trochę czasu. Udało się;) Wraz z innymi blogerami upiekłam pyszną Ciabattę. Szczególnie przypadła do gustu mojemu synkowi:) Biga: 175 g mąki pszennej tortowej, 175 g mąki chlebowej, 250 g wody, 2 g świeżych drożdży. Mąki przesiać, dodać drożdże i wodę Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć i odstawić na około
Z miłości do słodkościRogaliki są przepyszne. W oryginalnym przepisie są posypane cukrem pudrem, ale moim zdaniem powinno się je zostawić bez żadnych dodatków, bo odbierze im to ten pyszny smak :-) Przepis znalazłam TUTAJ . Nieco go zmieniłam i dodałam parę pomocnych informacji (takich jak czas pieczenia). SKŁADNIKI 100 g masła 50 g cukru pudru 180 g mąki 50 g mielonych migdałów 1 żółtko(...)blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać przez sitko mąkę i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone nożem, migdały zmielone w blenderze, żółtko i wodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche, to można dodać jeszcze wody. Rogaliki można wyciskać przez maszynkę lub formułować ręcznie. Ważne żeby były małe. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, to można włożyć
Passions hobbies lifePrawie zawsze na Wielkanoc piekłam "jasną" babkę, ale sama nie wiem dlaczego tak się przyjęło:)) Dla złamania tej zasady mam zamiar upiec na Święta taką pyszną babkę z orzechami i dużą ilością czekolady. Tym bardziej, że raz już ją wypróbowałam i chłopcy stwierdzili, że sprawdziła się w 150% :) Niezwykle wilgotna i puszysta zarazem, po prostu rozpływa się w ustach... Składniki(...)krem czekoladowy. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st
Z miłości do słodkościskradł nasze serca :) przepyszny spód brownie i masa serowa z owocami rozkosznie rozpływają się w ustach :) cały sekret tkwi w jedzeniu obu warstw naraz, bo każda osobno jest pyszna, ale połączone to już obłędnie doskonałe! :) Blog Daktyle w Czekoladzie (klik) to skarbnica przepysznych wypieków, w szczególności serników. Więc jak zobaczyłam przepis na TEN sernik (klik) , to choć chciałam(...)łyżki - tak jak lubię, bo nie mam w domu wagi kuchennej :) Zależało mi na dużej, podzielnej blaszce, ale nie za słodkiej, dlatego nie stosowałam się do podanych proporcji szczegółowo - ciasto brownie przygotowałam bez zwiększania ilości składników, ale już masę serową przygotowałam z 2 kg sera. Dlatego też warstwy nie są prawie równej wielkości jak u Dorotki. W przepisie podaję proporcje
Kolorowy Przepisownikjakoś rzadko. W poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam do Doroty z Moje Wypieki, a tam na przepis na prosty chleb pszenny . Upiekłam niemal z marszu. Wyszły dwa całkiem spore bochenki pysznego i delikatnie puszystego chleba. Polecam ten przepis każdemu, kto rozpoczyna swoja przygodę z pieczeniem chleba. Dodatek suchych drożdży bardzo ułatwia przygotowanie, gdyż nie trzeba bawić się z robieniem rozczynu(...)saszetka suchych drożdży (7 g), 25 g miękkiego masła , 2 łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru , 150 ml ciepłego mleka , 300 ml ciepłej wody . Żeby uniknąć bałaganu, do przygotowania ciasta użyłam większej miski. To mi pozwoliło nie przekładać ciasta na stolnice do wyrobienia, lecz wyrobić je w misce. Polecam Wam ten sposób :) Do miski wsypać wszystkie suche składniki, a następnie wlać
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka w tortilli – pyszny pomysł ! Sałatka w tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli. Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej restauracji z tego co pamiętam z moim bratem. I do tej pory ją pamiętam, czyli musiała być dobra :) A teraz sama przygotowałam ciasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania(...)sól, pieprz, cukier, cytryna do smaku Dodatkowo 5 plastrów karkówki usmażonej na grillu Ciasto na tortille wałkujemy na okrągłe placki, ja to robiłam na bieżąco, żeby ciasto za bardzo nie schło. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C, znajdujemy metalową miskę ( lub inną którą możemy włożyć do piekarnika ). Na misce, układamy tortille pierwszą posmarowałam olejem odrobinę żeby się
Kuchnia na wzgórzupełnoziarnistej żytniej mąki, syrop z agawy (lub miód) i mnóstwo pestek dyni, mniam, mniam...pyszności... :-) Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszły dwie blaszki pysznych ciastek. Składniki: - 2,5 szklanki * mąki żytniej pełnoziarnistej - 150g twardego masła - 2 jajka - 12 łyżek pestek dyni - 8 łyżek syropu z agawy (lub płynnego miodu) - 1 płaska łyżeczka proszku(...)łyżeczki cynamonu * szklanka 250ml Masło pokroić na mniejsze kawałki. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone masło, syrop z agawy, proszek do pieczenia, cynamon i przy pomocy haka zagnieść ciasto, następnie dodajemy jajka i mieszamy. Na samym końcu dodajemy pestki dyni, mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Otrzymane ciasto (będzie klejące) dzielimy na dwie części, każdą zawijamy
Smaczne Zdrowezmieniła? NIC. :-) Jest dokładnie taki jak powinien być. Wilgotny, mocno czekoladowy, dość ciężki i zbity. Konfiturę pomarańczową można zastąpić jakąkolwiek inną i też wyjdzie pysznie. Próbowałam z wiśniową i truskawkową. Biała polewa dodała bożonarodzenioweg o klimatu, ale z powodzeniem moż na zas tąpić ją czekoladą mleczną. Nie ma szans by to c iasto się nie udało, dlatego poradzą sobie(...)gorzką czekoladę, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Dodajemy konfiturę, jajka, sól i cukier. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę, krótko mieszając. 3. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Studzimy. 4. Przygotowujemy polewę: na patelni podgrzewamy masło wraz z czekoladą. Po chwili zdejmujemy
Szefowa kuchni