dużo uśmiechu, satysfakcji, radości oraz spełnienia najskrytszych marzeń! :) Na osłodę-pyszne, maleńkie słodkości, które przegonią wszystkie ciemne chmury znad głowy :) Słonecznej Niedzieli!:)) Proponuje zrobić z połowy porcji, bo z podanych proporcji wychodzi baaaardzo dużo takich kuleczek. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki . Składniki: 900g pokruszonych ciast, ciasteczek, herbatników (bez mas, żelatyny, owoców) pół szklanki mleka pół szklanki cukru
Czerwona PorzeczkaDawno nie piekłam ciasta, ciągle brak czasu i natłok zajęć. Wczoraj postanowiłam zrobić przyjemność P. i upiekłam sernik. Ciągle szukam takiego idealnego pasującego w nasze smaki i za poradą koleżanki postanowiłam spróbować sernik nowojorski. Wyszedł lekki, mokry, delikatny, pyszny. Myślę, że każdy znajdzie w nim swój smak. Jedyna uwaga, że dla mnie chyba za mocno śmietanowy. Ale dla osób które
dom-agi.plczasie zagotowujemy wodę w garnku i lekko ją solimy. Łyżką wrzucamy porcje ciasta na wrzącą wodę i gotujemy kluski około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyciągamy cedzakiem i kładziemy na talerz. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, dodajemy dodatki i pałaszujemy. Kluski świetnie będą smakować z pysznym sosem wiśniowym
Kuchenny Skrawek Niebamojej córce, a ona zjadła dwa takie pierogi i powiedziała, że pyszne i że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię
bistro mamaPyszne, miękkie pierniczki bez glutenu i bez cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym. W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne
Mała Cukierenkatrudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął wieczorem! Wypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb" składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki żytniej razowej
Stare GaryPyszne, pyszne, pyszne! Długo szukałam przepisu który byłby łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami - mniam! Oczywiście ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis znalazłam tutaj Warto obejrzeć ten film składniki - 10 bułek 1 1/4 szklanki mleka
Stare Garydodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym (ciężko ten smak wytłumaczyć, naprawdę) ciastem komponuje się wspaniale. Całość zgrała się po prostu idealnie. Jeden z najlepszych serników na tym blogu - musicie spróbować! Gwarantuję, że nikt nie pozostanie obojętny. A teraz, wypełniwszy swój blogerski obowiązek , zmykam poćwiczyć - serniczki takie pyszne, ale kalorie w powietrze nie idą ( niestety... ). Mini serniczki z rodzynkami earl
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnika, piekę ok 15 minut. Tak samo postępuję z drugą porcją ciasta. Do wykonania użyłam sera tartego mozzarella i Mozzarella Maxi Mlekovity. Polecam bo ser przepyszny i super ciągnący. Całą gamę produktów znajdziecie tutaj: http://www.mlekovita.com.pl/php/ Zapraszam również na profil firmy na fb, mnóstwo ciekawostek, pysznych przepisów oraz konkursy: https://www.facebook.com/MLEKOVITA?fref=ts
Z Majeczką w kuchniPyszne, pulchne, nieco trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne, ale na pewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem lub z szynką jako szybki lunch do szkoły lub pracy. Ciasto z mąki pełnoziarnistej zazwyczaj jest trochę bardziej zbite niż z pszennej, ale te bułeczki udały się nawet bardzo pulchne. Czemu na prawdę się
Kuchnia ŁukaszaTartaletki krówkowe z orzechami to pyszne, słodkie babeczki, które swym wnętrzem skuszą wielbicieli krówek i orzeszków ziemnych. Choć można je zaliczyć do kategorii słodkich i kalorycznych przekąsek, ich niewielki rozmiar pozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia. Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa
Smakołyki Berenikinigdzie z domu. Całe szczęście, że w spiżarni miałam składniki do upieczenia pysznych, kruchych ciasteczek. Najmłodsza córka uwielbia jajka czekoladowe Kinder niespodzianki...Jednak nie je ich, a tylko rozpakowuje zabawki, dlatego też mam w domu pełno mlecznej czekolady, której nikt nie chce zjeść....Postanowiłam poeksperymentować i na cieście rozwałkowałam pokruszoną czekoladę. Ciastka wyszły nieziemskie, bo czekolada zrobiła się
Smaczne Zdrowepowoduje, że spód jest wyjątkowy w smaku, z charakterystyczną delikatną goryczką owsa. Jogurtowy środek i dodatek malin nadaje tarcie lekkości i przełamuje gorycz owsa. Idealna propozycja na lato. Lekka, pyszna, soczysta. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Owsiana tarta z jogurtem i malinami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-07-19 11:25:46","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content(...)jogurt grecki","1 1\/4 szklanki m\u0105ka owsiana","1 szklanka maliny","3 listki \u017celatyna","2-3 \u0142y\u017cki erytrol (lub inne s\u0142odziwo)"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki na ciasto \u0142\u0105czymy w zwart\u0105 mas\u0119, kt\u00f3r\u0105 wk\u0142adamy do lod\u00f3wki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyk\u0142adamy ciastem foremki do tarteletek lub jedn
Kucharzycatakie jakie znamy teraz, przypominały raczej zwykłe ciasta, niektórzy używają stwierdzenia "bread-like product". Dopiero z czasem pojawiły się pierwsze Geburtstagorten i Kinderfesty. I tak oto tradycja z bogów przeniosła się cichcem na człowieka. Teorii pewnie jest jeszcze kilka, ale ja myślę, że po prostu każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś pysznego bez wyrzutów sumienia. No ale do rzeczy(...)zapominajmy o upieczonym już leśnym mchu i gościach. Co prawda świeczki były, Artemis zadowolona, ale coś dobrego by zjedli. Dla gości upiekliśmy sernik z jagodami i przełożyliśmy ciasto kremem i owocami. Niestety nie udało mi się uchwycić zdjęcia na stole, bo zostało mi już tylko to... Także tego - goście syci i solenizant cały uhahany
Przepysznik - BLW i nie tylkowprawę co do konsystencji chlebowego ciasta czy jak zrobić chlebowy zakwas , kiedy wiedzieć, że chleb już jest wyrośnięty czy upieczony, jak uzyskać chrupiącą skórkę czy chleb z dziurami jak w szwajcarskim serze… to pozostaje tylko eksperymentować i wypiekać pieczywo swoich marzeń. Dzisiaj miałam przyjemność upiec chleb orkiszowo żytni na zakwasie z mnóstwem nasion. Pyszny chleb z formy, powiedziałabym mało(...)jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj później nasiona i sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Składaj ciasto chlebowe jak kopertę co godzinę. Chleb będzie miał lepszą strukturę
codojedzenia