jest mój. Pychota. Szczególnie na drugie śniadanie, a do tego pyszna herbata... najlepiej z samowaru... ;) Słodkości, jak z przedwojennej kawiarni. Z podanych proporcji wychodzi po kilka niewielkich sztuk dla 2 osób. Są bardzo sycące, polecam więc nie łasić się od razu na podwajanie ilości składników. :) Ciasto: 350 gramów mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka 8 gramów drożdży świeżych 3 kopiaste
Kuchenna Kontrrewolucyajeszcze pozostalość po ciąży. Dlatego też mój dzisiejszy przepis znów będzie dotyczył pysznego deseru. Po moim ostatnim wpisie, zostało mi w lodówce trochę truskawek. A jak już kiedyś wspominałam, nie przepadam za nimi w formie nie przetworzonej. Stąd też pojawił się pomysł by przyrządzić szybki cytrynowy torcik. Ciasto na spodzie z herbatniczków, a na nim cudownie kremowa masa z serka
W mojej holenderskiej kuchnizjadłam dwa prosto z pieca i… jestem szczerze zakochana :) są obłędnie pyszne! W takich chwilach cieszę się, że jestem dorosła i mogę jeść ciastka na obiad ;) Z podanych składników wychodzi 6 bardzo dużych babeczek. Warto upiec je w papilotkach tulipanach, bo choć bardzo nie urosną, samego ciasta jest dużo. Jeśli nie macie odpowiednich papilotek, możecie zrobić je samemu
Ciastkozercydrugi był tak nietypowy i intrygujący, że po zrobieniu jednego ciasta chciałam spróbować drugie. I oczywiście wypróbowałam. Był tak nietypowy, że musiałam sprawdzić czy mi się uda.Sernik z żelatyną i do tego zwinięty w roladę:) Oczywiście, że się uda. A moje dzieciaczki stwierdziły, ze jest pyszny i smakuje jak lody. Składniki: 75 dag białego sera 1 szklanka cukru
Ciasteczkowy Potwórdużo uśmiechu, satysfakcji, radości oraz spełnienia najskrytszych marzeń! :) Na osłodę-pyszne, maleńkie słodkości, które przegonią wszystkie ciemne chmury znad głowy :) Słonecznej Niedzieli!:)) Proponuje zrobić z połowy porcji, bo z podanych proporcji wychodzi baaaardzo dużo takich kuleczek. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki . Składniki: 900g pokruszonych ciast, ciasteczek, herbatników (bez mas, żelatyny, owoców) pół szklanki mleka pół szklanki cukru
Czerwona PorzeczkaDawno nie piekłam ciasta, ciągle brak czasu i natłok zajęć. Wczoraj postanowiłam zrobić przyjemność P. i upiekłam sernik. Ciągle szukam takiego idealnego pasującego w nasze smaki i za poradą koleżanki postanowiłam spróbować sernik nowojorski. Wyszedł lekki, mokry, delikatny, pyszny. Myślę, że każdy znajdzie w nim swój smak. Jedyna uwaga, że dla mnie chyba za mocno śmietanowy. Ale dla osób które
dom-agi.plczasie zagotowujemy wodę w garnku i lekko ją solimy. Łyżką wrzucamy porcje ciasta na wrzącą wodę i gotujemy kluski około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyciągamy cedzakiem i kładziemy na talerz. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, dodajemy dodatki i pałaszujemy. Kluski świetnie będą smakować z pysznym sosem wiśniowym
Kuchenny Skrawek Niebamojej córce, a ona zjadła dwa takie pierogi i powiedziała, że pyszne i że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię
bistro mamaPyszne, miękkie pierniczki bez glutenu i bez cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym. W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne
Mała Cukierenkatrudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął wieczorem! Wypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb" składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki żytniej razowej
Stare GaryPyszne, pyszne, pyszne! Długo szukałam przepisu który byłby łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami - mniam! Oczywiście ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis znalazłam tutaj Warto obejrzeć ten film składniki - 10 bułek 1 1/4 szklanki mleka
Stare Garydodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym (ciężko ten smak wytłumaczyć, naprawdę) ciastem komponuje się wspaniale. Całość zgrała się po prostu idealnie. Jeden z najlepszych serników na tym blogu - musicie spróbować! Gwarantuję, że nikt nie pozostanie obojętny. A teraz, wypełniwszy swój blogerski obowiązek , zmykam poćwiczyć - serniczki takie pyszne, ale kalorie w powietrze nie idą ( niestety... ). Mini serniczki z rodzynkami earl
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnika, piekę ok 15 minut. Tak samo postępuję z drugą porcją ciasta. Do wykonania użyłam sera tartego mozzarella i Mozzarella Maxi Mlekovity. Polecam bo ser przepyszny i super ciągnący. Całą gamę produktów znajdziecie tutaj: http://www.mlekovita.com.pl/php/ Zapraszam również na profil firmy na fb, mnóstwo ciekawostek, pysznych przepisów oraz konkursy: https://www.facebook.com/MLEKOVITA?fref=ts
Z Majeczką w kuchniPyszne, pulchne, nieco trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne, ale na pewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem lub z szynką jako szybki lunch do szkoły lub pracy. Ciasto z mąki pełnoziarnistej zazwyczaj jest trochę bardziej zbite niż z pszennej, ale te bułeczki udały się nawet bardzo pulchne. Czemu na prawdę się
Kuchnia ŁukaszaTartaletki krówkowe z orzechami to pyszne, słodkie babeczki, które swym wnętrzem skuszą wielbicieli krówek i orzeszków ziemnych. Choć można je zaliczyć do kategorii słodkich i kalorycznych przekąsek, ich niewielki rozmiar pozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia. Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa
Smakołyki Bereniki