pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:639/1162)

Ruchanki 1975

zakwasie. Gospodynie część ciasta na chleb smażyły w postaci okrągłych placków i podawały z cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj (stara wersja też pewnie się pojawi). Jest to delikatnie zmodyfikowany przepis regionalny. Racuchy przyrządzone według niego są miękkie i delikatne, po prostu pyszne. Wszystkim lubiącym placki polecam, bo wierzę(...)kostkę. Mieszankę mleczną wlać do miski z mąką, wymieszać drewnianą łyżką. W dalszym ciągu mieszając dodać jaja (po jednym) i stopione masło. Wsypać pokrojone jabłka, dodać rozczyn, dobrze zamieszać. Ciasto przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na rozgrzany na patelni olej nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem. * w oryginalnym przepisie

Pełny talerz
Babka piaskowa 199

piaskową. Nie przepadam za suchymi ciastami, które trzeba popijać dużą ilością herbaty, czy kawy. Przeglądałam stary zeszyt z przepisami mojej Mamy i tak natrafiłam na list od babci do Mamy a w nim przepis na tą babkę. Pomyślałam, że muszę wypróbować i jest super. Babka jest delikatna, puszysta i wilgotna. Po prostu jest pyszna. Jedynie co dostrzegam jak dla mnie(...)przesiać do jaj z cukrem. Dodać ekstrakt. Wymieszać. Masło roztopić i gdy zacznie wrzeć wlać do pozostałych składników. Wymieszać. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelać do formy. Powinno stanowić 2/3 formy, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia. Piec w temperaturze 165 stopni około 50 minut. Wyjąc z piekarnika, jak lekko ostygnie wyjąc

dom-agi.pl
Brioche z rabarbarem i truskawkami 193

BRIOCHE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI posypane słodką kruszonką. Pyszne, a... Artykuł Brioche z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Truskawki z prażonymi płatkami owsianymi na słodko 163

Miałam dziś ogromną ochotę na słodkie i pożywne śniadanie  :) Nie jest to dietetyczne rozwiązanie, prawdę mówiąc ale za to jakie pyszne ! MNiam ! Składniki: 10 dag

Tradycyjna Kuchnia
Pieczona owsianka piernikowa 116

Pewnego jesiennego wieczoru byliśmy bardzo głodni. Ale był to późny wieczór, a raczej noc. Padło na owsiankę w wersji piernikowej. Była tak pyszna, ze do rana

Gotowanie i blogowanie
Sernik królewski 136

Ten sernik piekłam już kilka razy ale jakoś się nie złożyło i nie dodałam przepisu na bloga. Sernik jest pyszny i delikatny. Myślę, że sekretem jest

Ewa w kuchni
Piernik z makiem… 121

Piernik, do którego musiałam się przekonać, nim wreszcie postanowiłam go tutaj dodać. Tak to bywa, gdy upiecze się coś naprawdę pysznego i potem każdy kolejny wypiek

brunetkawkuchni
Ananasowy torcik słoikowy 281

Były już babeczki w słoikach, były bułki z makiem. Przyszedł czas na biszkopt pieczony w słoiku. Dziś deser w postaci torcika z pyszną pianką i ananasem

Ewa w kuchni
Sernik z wiśniami 315

Bo kto nie lubi sernika? Inspiracja od Kasi a moje wykonanie lekko zmodyfikowane. To mój najlepszy sernik na zimno. Idealnie kremowy, kwaskowaty - pyszny! Składniki : Spód : * 200g

Magiczne Życie Marty
Rolada biszkoptowa z jabłkami 184

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przedstawiam Wam bardzo smaczną roladę z jabłkami. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczna

Marta Gotuje
MARGARYTKOWE BUŁKI NA JOGURCIE 190

jogurtu, który króluje w tym przepisie. Od momentu, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam te bułki na  Margarytkowym blogu  robiłam je już kilkakrotnie, bo oprócz tego, że są pyszne, nie wymagają też dużo pracy i co ważne: zawsze się udają!  Polecam gorąco przepis wszystkim amatorom pszennych wypieków :)) Składniki: na 8 sztuk 500 g mąki pszennej luksusowej(...)Ciasto obsypać mąką i pokroić ostrym nożem na 8 – 10  kawałków.Następnie przełożyć bułki  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni, wstawić blachę z bułkami i piec około 15 minut do zrumienienia.   Są pyszne nawet z samym, świeżym

Walijskie Pichcenie
Sezamkowa babka z nutą wanilii i gryki 213

Wchodzimy mocno w okres przedświąteczny i dlatego też pojawi się dużo świątecznych przepisów na smakołyki. Pierwszy z nich to prosta babka waniliowa z gatunku tych wilgotnych w pysznej polewie sezamowej okraszona olbrzymimi rodzynkami. Jest w niej również zawarty akcent prozdrowotny w postaci mąki gryczanej, jednak zdrowotnym faworytem tutaj jest sezam z ogromną ilością wapnia, białka i kwasów omega 6. Dołączając(...)minut Na keksówkę o wymiarach 12x35cm i głebokości 8cm Składniki: Polewa:  Pół kostki margaryny Bielmar PALMA 4 łyżki pasty tahini pół tabliczki czekolady białej 2 łyżki gryczanego miodu Ciasto: 1 szklanka mleka 1 laska wanilii 1 szklanka mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki mąki gryczanej niepalonej 2/3 szklanki cukru 2 łyżki miodu gryczanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchnia PROzdrowotna
Drożdżowy wieniec laurowy 154

gałązkami owocującego wawrzynu.   Bez zbędnych słów; za ich poświęcenie i miłość, cieprliwość, a czasem surowość, dziękujemy za to, że są przy nas i zawsze nas wspierają. Zapraszam na pyszny dro żdż owy wieniec.    Dro żdż owy wieniec laurowy Składniki              200 ml mleka(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło/margarynę roztopiamy i lekko chłodzimy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół/stolnic

Mia Cucina Sofieta
Skandynawskie bułeczki z waniliowym kremem 2750

kurkumy do ciasta także będzie dobry :) Najlepsze są lekko przestudzone, kiedy krem jest jeszcze płynny. Ich zapach podczas pieczenia wypełnia całą kuchnię słodkim aromatem i szaro-bura słota za oknem od razu jakaś mniej straszna się robi ;) Kardamon, wanilia i szafran lub kurkuma...czy to nie brzmi jak jeden z najprzytulniejszych aromatów? ;) Nie czekajcie! Przegońcie chłody pysznymi bułeczkami z waniliowym(...)podgrzej w rondelku razem z szafranem/kurkumą, drożdżami, cukrem i kardamonem - do rozpuszczenia się drożdży i cukru. 2. Zdejmuj rondelek z palnika i dodaj mąkę i jajko - zagnieć gładkie ciasto. 3. Do ciasta dodaj kawałki masła i ponownie dokładnie zagnieć. 4. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40min. do wyrośnięcia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 199

oraz dostatek. Chałka wyszła bardzo lekka i puszysta. Pyszna nawet na drugi dzień.   Chleb challah- chałka żydowska Przepis podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click)   W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach ) w przepisie. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół. Następnie jedną część podzieliłam na trzy, zaplotłam warkocz

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania