zdjęcia na ciasto znajdziecie w linku do pierogów ruskich. Ciasto zagniotłam, rozwałkowałam i wycinałam (szklanką) kółeczka. Jagody przebrałam, umyłam, osuszyłam, i posłodziłam. No i w tym momencie zaczyna się ta najmniej przyjemna praca. Nakładanie i zlepianie. Można ulepić część pierogów z malinami - są pyszne. Ufff... Gdy to zrobiłam wrzucałam pierogi do posolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy
potrawyregionalnemoich wybryków. Myślę, że każdy chce czasem zrobić coś pysznego, prostego, ładnie wyglądającego a jednocześnie wymagającego jedynie chwilki:) Pewnie część osób obraża użycie przez blogera gotowych tartaletek z supermarketu ale no cóż nie zawsze mam czas i siłę na robienie samemu ciasta:) Do gotowych tartaletek zrobiłam krem z serka mascarpone i dodałam pokrojone truskawki
cucinarechwili piękny orzechowo kokosowy zapach roznosił się w kuchni do tego pyszny dżem czereśniowy chia:) czego chcieć więcej :) Składniki : - 1 szklanka masła orzechowego bez cukru ( ja użyłam masła domowej roboty) - 1 jajko - 5 łyżek wiórków kokosowych - 1-2 łyżki miodu Przygotowanie : Wymieszać składniki, najlepiej ręcznie, ciasto jest dość klejące, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mogą być nierówne
zdrowa vege kuchniaUwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją
DefinicjaSmakuRabarbar jest pyszny ale niestety bardzo kwaśny, dlatego nigdy wcześniej nie zdecydowałam się na zrobienie konfitury z rabarbaru. W tym roku pomyślałam jednak, ze taka kwaśna konfitura będzie rewelacyjna do przełamania słodkich mas w tortach lub ciastach, jak również będzie idealna do puddingu z chleba. Składniki: 2 kg rabarbaru ok. 800 g cukru cynamon do smaku opcjonalnie kardamon Wykonanie: Rabarbar
Mama Gotujesobotę, ale za to chętnie zamykam się w kuchni, aby przygotować coś pysznego, to dla mnie relaks. W planach była babka i kompot rabarbarowy, a i od dawna chodziły za mną ślimaczki, ziołowe, takie jakie sobie wymyśliłam. W lokalnym sklepie dostałam świeże drożdże i rozpoczęłam pieczenie. Ciasto na ślimaczki ładnie wyrosło, bo akurat wyszło słońce, i miałam pod ręką włoską
Moja smaczna kuchniabardziej deser niż ciasto. I chociaż jest pieczony to wyglądem i smakiem przypomina sernik na zimno. Zachwycił nas od pierwszego kęsa. Dzięki odpowiednim proporcjom gorzkiej i mlecznej czekolady nie za słodki i nie za gorzki. Po prostu pyszny. Czytaj więcej
Wiem co jemgodzinę. Po tym czasie wyrabiamy znów kilka sekund żeby odpowietrzyć ciasto, przekładamy do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia foremek i znów przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę. No i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190 stopni. Prawda, że nic skomplikowanego? A jakie pyszne! Zdecydowanie polecam! A jeśli chcemy to możemy też w maszynie chlebowej ten chleb zrobić. Wszystko
Marder&Marder ManufactureNazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą lub podane
Tradycyjna Kuchniatego zaledwie trzech składników: mąkę, wodę i jaja. Jest po prostu pyszny! U mnie dziś z truskawkami Składniki: 30 dag mąki pszennej 2 jaja szczypta soli Dodatkowo: ½ kg truskawek 1 szklanka słodkiej śmietany 4 łyżki cukru pudru sól Wykonanie: Z mąki, jaj i wody zagnieść ciasto (dodać tyle wody, aby ciasto dobrze się formowało). Rozwałkować na stolnicy, pokroić
Tradycyjna Kuchnialubią wszystko co kawowe, albo choćby przypominające kawowe. Kawę dodaję do ciast, ciastek, lodów itd. jeśli już wybieram cukierki to też najchętniej jadłabym na okrągło kawowe.... podsumowując panna cotta też musiała być kawowa. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu deser okazał się trafnym pomysłem, jest po prostu pyszny! Miałam mały problem (widoczny zresztą na zdjęciach) z wyłożeniem deseru z naczynka, jednak
Kuchenne aromatyChleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie... Domowy, pysznie zdrowy. Bez zbędnych polepszaczy. Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie
Gospodyni MiejskaCoś na szybko. Coś pysznego. W razie nagłych niezapowiedzianych gości. Albo do niedzielnej kawki. Albo ot tak, na pocieszenie po ciężkim dniu w pracy. Odpowiednią wypowiedź proszę sobie wybrać. Nie będę się za bardzo rozpisywać, bo połączenie kruchego ciasta, bitej śmietany i truskawek, samo w sobie brzmi apetycznie :) 'kruche tarteletki z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone' Składniki
CookYourselfchrupiące, potem nabierają wilgoci z jabłek i są mięciutkie, wilgotne, też pyszne. Z podanych proporcji wychodzi ok 100 ciasteczek 250 g. twarogu półtłustego 250 g margaryny 250 g mąki ok 7 jabłek Jabłka pokroić w półksiężyce o grubości ok. 2 cm Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na ok. 5 mm, szklanką wykrawać kółka, na każdym kółku ułożyć półksiężyc jabłka
Jadło i czytadłotata, który jest znawcą ciasta drożdżowego. Jedynym zarzutem było, że nie zrobiłam ciasta panettone sama, ale uważam że mój tok myślenia jest słuszny. Panettone nie jest tradycyjnym polskim plackiem drożdżowym. Do jego wykonania niezbędna jest specjalna mąka i dużo czasu. Poza tym domowe Panettone jest tak pyszne, że szkoda by mi było poświęcić je na tort, a nie zjeść póki
Wypieki i Rumieńce