Zabrzmiało to jak cytat z książki Kubusia Puchatka, ale nie jest to miodek. Słodkie, pyszne i pięknie się prezentujące babeczki , przekładane kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Na wierchu każdej muffinki czapa z czekoladą. Może na Walentynki takie upieczecie? Polecam! Składniki około 20 szt Ciasto 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 g cukru 75 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciemPączki wiedeńskie, gniazdka, oponki... Każdy nazywa je inaczej, łączy je niewątpliwie jedna cecha - są pyszne i bardzo proste do zrobienia! Spritzkrapfen czyli pączki rodem z Wiednia nie potrzebują drożdży czy też proszku do pieczenia by pięknie urosnąć i się napuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach
maniapieczeniaPyszna jesienna babka, właśnie z racji dodatku marchewki i jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania marchewki i jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom babka jest jest wilgotna i ciasto nie wysycha. Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Orzechowe ciasto dyniowo-fasolowe*, z masłem orzechowym* i figami *z mąką orzechową, nadziane masłem wczorajszy dzień to ten z tych które mogłyby się nigdy nie kończyć ps. potem uzupełnię przepis bo pyszne < 3 ale teraz idę do lekcji ostatnio im mocniej się staram tym gorzej jest, tym gorzej mi wychodzi, w szkole, w życiu .wczoraj
More food, love and dreamsgęstą, kremową konsystencję. Niemal zawsze zastępuję nim kwaśną śmietanę, czy to podczas pieczenia ciast, czy zabielania zup lub jako bazę sosu do sałatek. Coraz częściej zajadam się nim dodając ulubione, chrupiące musli i owoce, polewając całość płynnym miodem. Takie śniadanie (lub lekka kolacja) jest pyszne, lekkie i zdrowe, a na dodatek przygotowuje się je dosłownie w chwilę więc jest idealne
MyCookBook.plzmielone orzechy, wiórki kokosowe i otręby. Składniki miksujemy, wylewamy na patelnię i czekamy na pyszną kolację :) Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron (ok 10 minut
Chocolate Muffin Blogrobię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad! Prosto, smacznie, zwyczajnie...czasem tak trzeba :) Do tego dania wykorzystałam sól himalajską i czubrycę czerwoną którą miałam przyjemność po raz kolejny testować dzięki uprzejmości firmy Bella-Bis Składniki: Ciasto naleśnikowe: 40 dag mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej
Wanilia i Kardamonsito i połączyć razem wszystkie składniki. Posiekać wszystko razem, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać ciastka. Ciastka ukladać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C do zarumienienia ( ok.10min.). Dekorować według własnego pomysłu, choć ciastka również pyszne są bez żadnych dodatków. Smacznego
W kuchni u Monikiciasta pomysłów wiele, to nie mam dla kogo piec:) Sama nie przejem blachy ciasta, a Mąż nie chce mi pomóc :D A czy Wy macie jeszcze miejsce w brzuchach na cokolwiek, czy w święta skutecznie się "zapchaliście " ?! Bo mam dla Was coś dobrego... Tą pyszną sałatkę z dodatkiem tortellini i kurczaka zrobiłam na święta, ale równie dobrze można podać
Kuchnia w czekoladziedelikatnie mąką (w razie potrzeby dodać do cista jeszcze niewielką ilość mąki) Podzielić ciasto na trzy części. Po kolei rozwałkowujemy na grubość palca i wycinamy oponki szklanką i kieliszkiem lub zakrętką od butelki. Pozostałe po wycięciu środka kuleczki smażę na końcu- powstaną z tego pyszne małe pączuszki. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron, osączyć z tłuszczu
cucinareprzygotowaniu, puszysty, ale najważniejsze jest chyba to, że ma mięciutki miąższ i pyszną chrupiącą skórkę. Przepis dostałam dawno temu od Pani Kasi, którą teraz gorąco pozdrawiam i dziękuję za inspiracje :-) Nadmienię jeszcze, że z podanych składników powstaje duży bochen chleba i śmiało można ciasto podzielić na dwie porcje i upiec dwa mniejsze bochenki. Polecam!!! Składniki na domowy chleb pszenny
Rozpustne gotowaniePyszne wilgotne muffinki piernikowe wprowadzą Was w świąteczny nastrój. Polecam wszystkim fanom pierników i nie tylko. Dla kogo: dla fanów piernika dla chcących poczuć świąteczną atmosferę dla lubiących muffinki Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 0,5 szklanki jasnego brązowego cukru (trzcinowy
Mania Wypiekaniatylko w sobotę ale również w środę czy inny pracowity dzień tygodnia. Zrobienie ciasta to dosłownie kilka minut. W czasie gdy ono dojrzewa i rozgrzewa się gofrownica możemy pokroić owoce i ser, nalać sok do szklaneczek a nawet zrobić kanapki dla dzieci do szkoły. Pyszne zdrowe śniadanie nie musi się kojarzyć naszym domownikom z nudnymi kanapkami.” Czytaj więcej
Wiem co jemróżnią się jedynie troszkę wyglądem, otóż te tworzą takie "zawijaski". Są pyszne, idealne na drugie śniadanie lub jako dodatek na wycieczkę. Zaczyn: 25g świeżych drożdży, 125 ml mleka, 3 łyżki cukru. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić na 15minut. Ciasto: 360g mąki pszennej tortowej, 2 żółtka, 40g masła, łyżka
Z miłości do słodkościsię jej smakiem nawet w środku zimy, na przykład w postaci dyniowego sernika. Ciasto to wymaga nieco przygotować - wcześniej trzeba upiec dynię - więc zdecydowanie nie nadaje się "na ostatnią chwilę". Warto jednak poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie by przez kilka dni cieszyć się pysznym smakiem kremowego sernika z dyniową nutą
Milion SmakówDzisiaj mam dla Was pyszne ciasteczka kakaowe z Masłem migdałowym firmy Primavika http://www.primavika.pl/ Do dekoracji ciasteczek użyłam Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania produktów tych firm zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów. Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki
Sama słodycz i szczypta chiliwszystko i to właśnie tym skradły moje serce. Na zdjęciu gotowe placki zapieczone z pysznym serem. Składniki: 1/2 szklanki mleka, 1/2 wody (wrzątku) 1/2 łyżeczki soli, 20 g masła( rozpuszczonego nie gorącego ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, około 250 g mąki ( tyle ile zabierze sobie ciasto ) ( pół na pół kukurydziana i pszenna) Sposób przygotowania: Mąkę pszenną zaparz wrzątkiem, potem
Wielki apetytPyszne, tradycyjne łatwe w wykonaniu i ekonomiczne pierogi ruskie to znakomity obiad dla całej rodziny. Okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką doskonale zaspokoją głód na długie godziny. składniki na około 20 pierogów ciasto 2 czubate szklanki mąki pszennej 1 jajko
Smakowite Daniapiekarnika i pieczemy około 25 minut. Jest to przepis na bardzo dobre ciasto,nie jest ono twarde,jest bardzo mięciutkie i pulchne. Nie robi się z niego zakalec. Polecam ten przepis,jest sprawdzony robiłem go już kilkanaście razy i za każdym razem było pyszne
Przepisy i porady kulinarnewyględów zdrowotnych muszą pominąć cukier w swojej diecie.Tak samo słodki i tak samo pyszny jak ten przygotowany z udziałem cukru.Cukier zastąpiłam ksylitolem,najzdrowszym i najsmaczniejszym bodaj zamiennikiem cukru.Dodatek ksylitolu w żaden sposób nie zmienia i nie zaburza,ani smaku,ani konsystencji sernika.I tak jak ciasta drożdżowego z ksylitolem nie nie się upiec (unieczynnia działanie drożdży),to w serniku sprawdzi się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lepienie pierożków coraz lepiej mi wychodzi. Może jeszcze nie wyglądają tak idealnie ale są pyszne i rodzince bardzo smakują. Tym razem wersja wigilijna z kapustką i suszonymi grzybami. Zawsze zapas pierożków dostawałam od mamy ale dostałam cały słój suszonych grzybów więc pierożki zrobiłam sama. składniki: ciasto 700 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 400 ml wrzącej wody
Monia miesza i gotujeziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. O chrupiącej skórce i miękkim, delikatnie orzechowym wnętrzu. Pyszny, domowy! Składniki: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego; 85 g letniej wody; 70 g mąki pszennej (u mnie typ 650). Namaczanka: 40 g ziaren siemienia lnianego; 110 g ciepłej, przegotowanej wody. Ciasto właściwe: Cały zaczyn; Cała namaczanka; 350 g mąki pszennej (u mnie
Gospodyni Miejskalubi naleśników… A w połączeniu z pysznym serkiem mascarpone, bananami i gęstym sosem karmelowym to istna rozpusta Naleśniki będą idealne na deser, z którego ucieszą się nie tylko dzieci lub słodki obiad. Składniki na około 10 naleśników: Ciasto: 2 jajka niepełna szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego (lub roztopionego masła) około 1/3 szklanki
Oryginalny smakwsypać budyń z kaszą manną i chwilę wymieszać masę serową wlać do blaszki z ciastem piec w 200C około 45-50 minut, po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na 30 minut sernik na talerz przełożyć z blaszki jak jest dobrze wystudzony sernik jest pysznie kawowy z posmakiem wanilii, nie za słodki i smakuję z herbatką.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJest to strucla z jabłkami, rodzynkami moczonymi w rumie i opcjonalnie orzechami. Prosta i pyszna. W Szwajcarii podaje się ją np. z sosem waniliowym. Moja tym razem nie doczekała sosu i uważam, że wcale nie jest jej potrzebny ;) Składniki na strucle o długości 36 cm: Ciasto: 300 g mąki 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli
Ze smakiem i z pasjąminut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną, my podawaliśmy z pysznym gulaszem wieprzowym. The post Placki ziemniaczane na drożdżach appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest to ciasto z serii zawsze udających się. Składniki do mrówkowca zawsze mamy w domu. Polecam zrobić bo wszystko miksujemy i pieczemy do suchego patyczka. Można polać polewą i ozdobić cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszne! Składniki : * kostka Kasi bądź masła roślinnego * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 szklanka maku
Magiczne Życie Martyroku zdążę ze wszystkim, więc kartki z okazji Wielkanocy właśnie wyruszył w daleką drogę. Zaczęłam już testować pierwsze świąteczne przepisy i zapraszam Was na pyszną babkę cytrynową. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z jednej cytryny 1 białko 2 łyżeczki soku(...)Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy do przestudzenia. Białko mieszamy
Gotowanie i blogowanieTarta z karmelem malinowym to moje słodkie pożegnanie sezonu malinowego. Bo kto nie lubi malin? Albo karmelu? Choć rzadko łączy się te dwa pyszne składniki – razem smakują świetnie. Nie jest to jednak przepis dla początkujących – mimo, że składniki są bardzo proste, to przygotowanie tarty bez termometru wymaga nieco zdolności kulinarnych. Składniki trzeba połączyć w odpowiednim czasie, aby stworzyły(...)szklanka cukru (170 g) 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy (ręcznie lub szybciej i prościej – w malakserze). Z zagniecionego ciasta tworzymy kulę i wkładamy na 15-20 minut do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy
Poezja smakuwykorzystałam pyszny kremowy serek kanapkowy z nasze lokalnej mleczarni. A szpinak do klusek musi być dokładnie zmiksowany na puree. Kluski szpinakowo-serowe to idealne kluski, lekkie, delikatne, po prostu pyszne. Składniki: 150 g kremowego serka kanapkowego OSM Czarnków 1 szklanka świeżego szpinaku 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 1 łyżka(...)części. Formujemy z ciasta wałek, który lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne romby, które następnie wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wszystkie kluski szpinakowo-serowe wypłyną na powierzchnię wody oznacza to, że kluski są gotowe, wykładamy je na talerz, polewamy ciepłym masłem z chorizo i świeżymi listkami szałwii. Polecam gdyż są pyszne. The post Kluski szpinakowo-serowe appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspędzić święta pysznie, a jednocześnie nie dorabiając sobie dodatkowych kilogramów: Śmietanę tak często obecną w świątecznych potrawach zastąpmy jogurtem naturalnym Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych(...)dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy. Delektujmy się smakiem, jedzmy powoli , czerpmy z tego radość! WESOŁYCH I PYSZNYCH ŚWIĄT
Powiedz dietom nieBabka herbaciana to jeden z pierwszych wypieków jaki powstał w mojej kuchni. Od czasu tej pierwszej przepis był kilka razy modyfikowany i za każdym razem babka wychodziła pyszna. Babka, którą dziś proponuję jest miękka i puszysta, z rodzynkami w środku, a na zewnątrz chrupiącymi migdałami i oblana słodkim lukrem z mascarpone. Babka herbaciana SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej(...)żółtka. Rodzynki mieszamy z łyżką mąki. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła naprzemiennie wsypując mąkę i wlewając ostudzoną herbatę i cały czas miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do foremki i po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serek mascarpone
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTarta ostatnimi czasami zrobiła się bardzo słynna na wszelakich blogach kulinarnych. Brzmi wykwitnie, ale jest to po prostu kruche ciasto z różnorodnym nadzieniem (w wersji na
Nerds Kitchenserii Tata Gotuje . Tym razem mój mąż, korzystając z okazji, że mamy Tłusty Czwartek postanowił usmażyć pączki. Przepis dostaliśmy od mojej mamy. Pączki zdecydowanie się udały, wyszły lekkie, pyszne i na pewno warte polecenia. Składniki: ½ kg mąki krupczatki ½ kg mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego ½ l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 9 żółtek ½ szklanki cukru ½ kostki masła 1 kieliszek wódki(...)ubić z cukrem, masło rozpuścić. Przygotować zaczyn: mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Obie mąki przesiać przez sito, dodać budyń, żółtka, masło, wódkę i zaczyn. Wyrobić ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie go zanieść i jeszcze raz zostawić by wyrosło. Z ciasta formować niewielkie kulki i układać na stolicy żeby wyrosły
Mama Gotuje