mnie brzoskwini. Niedawno wypróbowałam ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką , a teraz z innego przepisu to z brzoskwiniami i wiem już na pewno, że wypieki na maślance smakują nam dużo bardziej niż na jogurcie - są lżejsze, bardziej puszyste i dla mnie smaczniejsze. Polecam bo nie dość że robi się błyskawicznie to jest na prawdę pyszne! SKŁADNIKI: (duża forma(...)czekolady do ozdoby 1. Jajka utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać maślankę i olej, a następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gładkie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Owoce obrać, pokroić i wyłożyć na wierzch. Piec do suchego patyczka ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto polać czekoladą lub posypać
Kto ugości moich gości?Koniec lata i nadchodząca jesień to właśnie czas na pieczenie szarlotek. Ta dzisiejsza jest bardzo delikatna, z dużą ilością jabłek zatopionych i zapieczonych w śmietankowej piance. Po prostu coś pysznego! Trochę przypomina jabłecznik z budyniem , ale jest zdecydowanie delikatniejsza i lżejsza. Niestety nie powiem Wam jakich konkretnie jabłek użyłam do jej przygotowania. Jeśli ktoś zna się na odmianach tych owoców(...)umiem rozpoznać. Jabłka były twarde, dość słodko kwaskowe a miąższ miały zwarty i taki, który nie rozpada się szybko podczas obróbki cieplnej i takie właśnie jabłuszka będą do tego ciasta najlepsze. Jeśli wolicie tradycyjne ciasta spróbujcie koniecznie najlepszej szarlotki domowej ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaautobusami, posiłek na świeżym powietrzu... Co dziś na obiad? Może na początek macie ochotę na przystawkę ? Zapewniamy Was, że tarta, którą Wam dziś zaserwujemy będzie bardzo syta i pyszna. Wiadomo, jako kobiety, które mają w jakiś tam sposób zakodowany w głowach modny dziś fit tryb życia, nie zajadamy się tłustościami, ale chyba każdy raz na jakiś czas lubi(...)tarty, dodawać inne warzywa, sery, twarogi, wszystko co będzie nam smakować i na co mamy ochotę. Tymczasem zapraszamy Was na naszą - z boczkiem i porem. Składniki na półkruche ciasto ok. 250 g mąki ok. 130 g masła (zimnego) odrobina soli (szczypta lub dwie) pół łyżeczki cukru łyżka śmietany 18% * 1 żółtko Przygotowanie Masło kroimy nożem na małe kawałki, wrzucamy
Symfonia Smakówkonsumpcję podzielę na dwie raty, ale bułeczka była obłędnie pyszna... i po prostu trudno było przestać :-) Bułeczki cynamonowe są bardzo proste do wykonania. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu. Znikają w oka mgnieniu. Sami wybierzcie jak duże "Kanelbullar" chcecie upiec ;-) Polecam! Składniki na ok. 25 szt.: Ciasto: 550 g mąki pszennej 250 g mąki razowej ( u mnie mąka
maniapieczeniasama muszę go wypróbować. Kwaskowaty rabarbar i jabłka przełamane słodkim ciastem i sosem. Pychota! Ostatnio trochę tu mnie mniej, więcej jestem w pracy, jedna budowa, teraz druga budowa, do tego przygotowanie projektów, będę starała się, żeby było mnie i moich przepisów troszkę więcej, a tymczasem zapraszam na pyszny pudding, mi najlepiej smakował jeszcze gorący wyjadany łyżeczką prosto z formy! Składniki(...)karmelowy: Do rondelka wlać 100 ml wody, dodać cukier, miód i melasę. Mieszać podgrzewając aż cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień i zagotować. Wylać (najlepiej po jednej łyżce) na ciasto (na całą powierzchnię) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 – 35 minut aż wierzch będzie miał złoty kolor. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plinnej odsłonie, czyli ciasto będzie zrobione z dodatkiem mąki żytniej. Nie mieszałam nigdy mąki pszennej z inną mąką przy pieczeniu pizzy. Zajrzałam do szafki, a tam duży zapas mąki żytniej 720... Czas ją jakoś wykorzystać :-). Natomiast na wierzch postanowiłam wykorzystać szpinak, który jakoś nie znalazł innego zastosowania. Efekt końcowy - pyszny ! J eśli przygotujesz(...)farsz: 2 kulki mozzarelli 3 garści świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów w oliwie z ziołami oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy
Kulinarne przygody Gatitykiedy usiąść. Ciągle to i tamto woła, że musi być pierwsze, i tak mi jakoś czas ucieka... Dzisiaj więc będzie krótki wpis i przepis na błyskawiczne, wyjątkowo pyszne babeczki. I tak, wiem, że sezon na rabarbar skończył się dawno, dawno temu. Mi udało się dorwać ostatnie łodygi kilka tygodni temu, i szczerze mówiąc, byłam w ciężkim szoku, że dokonałam takiego(...)interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły. Polecam - albo w następnym rabarbarowym sezonie, albo jeszcze teraz z porzeczkami albo agrestem... Albo czym tylko zapragniecie. Na pewno będą pyszne. Babeczki z rabarbarem i bezą
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrobna kruszonka, zagniatam szybko rękami, by uzyskać jednolite ciasto. Rozwałkowuję dość cienko i wykładam nim tortownicę. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę na złoto około 15 minut. Teraz warto też stopić masło, by miało czas przestygnąć. Po włożeniu do piekarnika spodu przygotowuję masę odpowiedzialną za pyszny smak torcika. Orzechy mielę, łączę z rodzynkami, maleńką szczyptą soli(...)PRZESTUDZONYM spodzie. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, ale UWAGA - już po 5 minutach zmniejszam do 170 stopni i piekę ok. 40 minut. Trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Patyczek wyjęty z masy musi być suchy . Lekko wystudzony torcik polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo smaczny także bez niej. Polewę przygotowuję ze stopionej czekolady
I tu będę miała takie testole Wielkanocnym zawsze powinna być krucha babka z dużą ilością bakalii. Babka Wielkanocna według tego przepisu wychodzi na prawdę dobra. Krucha, słodka i pyszna, właśnie taka jaka powinna być. Składniki: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki żurawiny 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki orzechów 0,5 szklanki suszonych(...)masy jajeczno-maślanej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Bakalie odsączamy i obtaczamy w mące (oprócz orzechów). Orzechy kroimy w mniejsze kawałeczki i wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy za pomocą łyżki. Otrzymane ciasto przekładamy do obtoczonej w maśle i mącę formie do baby, i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukaszamnie do niedawna zmora, bo nigdy nie wychodziła tak jak chciałam, czyli idealnie. Przestudiowałam setki przepisów, robiłam mnóstwo podejść i zawsze coś mi nie pasowało. Niby smaczna, dla niektórych pyszna, a dla mnie nadal to nie było TO! Ostatnio zrobiłam wersję zbliżoną do ideału, przepis wg Gordona Ramsaya, ale nie mówię, że nadal nie będę testować SKŁADNIKI 120 g chłodnego(...)wody PRZYGOTOWANIE Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i szybko wymieszać mikserem. Dosypać mąkę i miksować, aby składniki połączyły się ze sobą. Im krócej miksujemy, tym tarta będzie smaczniejsza. Ciasto będzie sypkie, dlatego należy dolać wody i uformować z ciasta kulę, ale to już w trybie ręcznym Formę do tarty o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć
zabawa smakiemMożecie znaleźć je tutaj i jeśli szybko skoczycie do sklepu, to już jutro będziecie się mogli nim zajadać. Ja zaraz się za nie zabieram! Jest proste, szybkie, pyszne i efektowne. Na święta jak znalazł :) Drugie ciacho to u mnie nowość, więc trzymajcie kciuki, żeby się udało. Wtedy na pewno trafi na bloga, chociaż będzie musiało grzecznie poczekać(...)chwilę. Będzie to kolorowa, wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać do niej wiśnie lub frużelinę albo dobrą, domową konfiturę
Ratunku obiadrzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka już na drugi dzień mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki tortowej typ 450 4 duże łyżki miodu prawdziwego np. lipowy(...)przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej
W kuchennym oknie Ewyzapamiętanym gdzieś zdjęciu podobnego rarytasu. I co dziwne, wyszła pyszna! Wybaczcie małe zdjęcia, ale z przyczyn technicznych przez najbliższe posty właśnie tej wielkości będą wstawiane. Mam nadzieję, że to Was nie zniechęci do spróbowania pokazanych przez mnie propozycji. TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. / wymyślony na poczekaniu;/ ciasto: 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki szklanka płatków owsianych 2 jajka czosnek
W kuchni Karmel-itkiBabka z polewą czekoladową... Lekko wilgotna, dość słodka. Polana mleczną czekoladą. Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku. Zapraszam! Komu kawałek? Składniki: 250 g mąki pszennej; 2 jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mleka; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (waga 16 g); 50 g margaryny; 75 g bakalii + mąka do ich oprószenia; Szczypta soli. Polewa(...)wolnych obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli i na końcu rozpuszczoną, letnią margarynę. Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką). Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna
Gospodyni Miejskachętnie by się zjadło, prawda? No dobra, niektórzy nie "czasem", ale "dość często" ;) Dla wszystkich łasuchów mam dziś sernik z masą krówkową. Słodki i pyszny, taki w sam raz do zimnej kawy :) Składniki: 400 g twarogu , 5 jajek , 50 g masła , 1 łyżka mąki ziemniaczanej , 1 łyżka mąki pszennej , 1/4 szklanki cukru , puszka(...)piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy. Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można
Codzienna kuchnia niecodzienna