pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:618/1162)

Pierogi z farszem kapuściano - ziemniaczanym 162

dzisiejszy lub piątkowy obiad proponuję pyszne bezmięsne pierogi. Farsz jest takim miksem pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich. Jak się okazało, naprawdę smacznym:) Ja podaję je polane masełkiem i z dodatkiem przesmażonej cebulki.  Inspiracja Ciasto: 600g mąki pszennej,  jajko,  szczypta soli, łyżka oleju,  letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej

Z miłości do słodkości
Paszteciki z kapustą i grzybami 418

jednej nieudanej próbie, w końcu wyszły! Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealnie pasują do barszczu czerwonego. Mam nadzieję że nie tylko u mnie zagoszczą na wigilijnym stole :) PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: Zaczyn do ciasta drożdżowego: - 50 gram świeżych drożdży (pół kostki) - szklanka mleka - łyżeczka cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej

Zgrabne Gotowanie
Naleśniki z serem 160

dodałam do smaku ok. 1 łyżki miodu i cukier waniliowy). Skupiłam się na samym cieście naleśnikowym. To kolejny przepis z książki poświęconej właśnie naleśnikom. :) Tak wyglądało dzisiaj moje śniadanie. Nie odsmażałam naleśników ponownie z nadzieniem (do nadzienia nie dodawałam żółtka) a i tak było pysznie. Naleśniki z serem PRZEPIS {"Naleśniki na słodko i słono", wyd. Twoja kuchnia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rolada pomarańczowa 243

mniej słodyczy jemy a różne zawirowania nie sprzyjały spotkaniom ze znajomymi więc i żadne ciasto do kawy nie było potrzebne.... Ale rolada z kremem chodziła za mną od dawna. Chodziła aż wychodziła a ponieważ mamy sezon na pomarańcze to wykorzystałam właśnie te pachnące i pyszne owoce. Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba i chociaż lista opis przygotowania jest długi

Smaczna Pyza
Napoleonka na cieście francuskim 116

Teściowej, która ostatnio poczęstowała nas właśnie taką pyszną napoleonką. Mąż przez cały tydzień wiercił mi dziurę w brzuchu, więc upiekłam i ja. Nie jest co prawda tak szybka jak ta na krakersach, ale smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Polecam wszystkim ten klasyczny i bardzo smaczny deser :) Składniki: 2 opakowania chłodzonego ciasta francuskiego 1 litr mleka 4 żółtka 5 łyżek

Cakes By Kejt
Placuszki kokosowo-dyniowe na słodko. Pyszne śniadanie w dyniowo-kokosowej odsłonie. 123

Dynia... daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wczoraj postanowiłam przyrządzić z nią pyszne placuszki. A że miały one ucieszyć nie tylko moje podniebienie, ale też młodszych domowników przygotowałam je w słodkiej kokosowo-dyniowej osłonie. Smak nas zachwycił i na pewno jeszcze często takie placuszki będą gościć na naszym stole. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na około 10 sztuk(...)minimalną ilością tłuszczu (można smażyć też bez) wykładamy łyżką porcje ciasta tworząc w ten sposób małe placuszki. Ważne! Placuszki smażymy na małym płomieniu na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe. Choć i na zimno są dobre w smaku. Smacznego Moje dyniowo-kokosowe słodkie placuszki podałam w towarzystwie pysznej herbatki od TEEKANNE World of Fruits „Cherry Berry

Słodkie okruszki
Moje urodzinowe prezenty. I orkiszowe bułeczki na weekendowe śniadanie 100

ciasta. Ochom i achom nie było końca - bardzo, bardzo dziękuję! Jestem w siódmym niebie. A na blogu niedługo z pewnością pojawi się tarta. Prostokątna. Z czekoladą. Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w mące orkiszowej, która nadaje im lekko orzechowego posmaku. Są bez jajek, bez nabiału, idealne dla alergików. Po prostu pyszne. Bułeczki orkiszowe Składniki(...)przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułeczkę, delikatnie obtoczyć w mące. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowo - kokosowy 179

Dawno już nie piekłam tortu. Ucieszyłam się więc gdy ostatnio nadarzyła mi się ku temu okazja :-) Tort był mały, bo zaledwie na 7 osób, ale za to jaki pyszny... mmm... Trochę z nim schodzi, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie, że tort - taki na biszkopcie i z masą - można zrobić w kilka chwil. No co by nie było(...)polecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao Masa: 2 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 budyń

Czary - gary w kuchni
Tort orzechowo-kokosowy 125

Przepis na biszkopt pochodzi z książki  "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie . Robiłam go już trzeci raz, ale zawsze na koniec zapada mi się środek. Przy składaniu tortu nie stanowi to problemu, ale fakt pozostaje. Sam biszkopt jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy. SKŁADNIKI Na biszkopt 10 jajek szczypta soli(...)masę przelać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika na 100°C i zostawić w piekarniku na 20-30 minut (ciasto nie może być w środku surowe). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na dwa placki. Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu

Passions hobbies life
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 186

banalnie proste w przygotowaniu, z mrożonego ciasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś kopenhaskiego, albo chociaż duńskiego...? Nie mam pojęcia. C. stwierdził, że jeszcze takich nie jadł, ale że są pyszne i z marcepanem, więc(...)temu rabarbar ładnie się trzyma na ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki. Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wpadła gruszka do ... clafoutis. Czekoladowego. I maliny też. 127

mój ulubiony samochód;) Ten kolor bardzo zyskuje, gdy zestawi się go z ciemnym tłem. Dla gruszki takim idealnym tłem jest czekolada. Mam ochotę na lekki, szybki, czekoladowy deser. Nie ciasto. Nie mus. Może clafoutis? Ale ja nie lubię clafoutis! Tak, nie lubię clafoutis klasycznego, ale wersja czekoladowa może zmienić mój punkt widzenia, jak to w innych wypadkach już wielokrotnie bywało(...)lubię clafoutis!  Czekoladowe. Z gruszką.  I z malinami, bo mimo pierwszych oznak jesieni, one nadal pięknie czerwienią się na krzakach.  Clafoutis z gruszką i malinami. Szybkie, pyszne, bardzo proste. Idealne na niespodziewane wizyty.  Wiem na pewno, że wrócę do tego przepisu. Nie wiem tylko jak nazywa się ta gruszka, która do niego wpadła. A Wy wiecie

KUCHARNIA
Wurzelbrot – Szwajcarski zawijany chleb 94

powielać przepisów na znane placki ziemniaczane, czy ciasto marchewkowe, które bardzo lubię. Z tego co zauważyłam szwajcarska kuchnia nie należy do „lekkich”, ale jak się cały dzień jest na nogach to nie można jeść samych warzyw. Wurzelbrot, czyli Szwajcarski chleb zawijany jest idealny na rozpoczęcie dnia, pożywny, a jaki pyszny. Nie wiem ile wytrzymuje, gdyż u nas zniknął(...)mąki pszennej chlebowej (typ 750); - płaska łyżeczka soli; - 7 g suszonych drożdży; - 300 ml ciepłej wody; - 2 łyżki oleju; Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać 15 minut, ciasto będzie dość twarde. Następnie włożyć do lodówki na 12-14 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na godzinę. Ugniatać ciasto 10 minut, zrobić z niego wałek i skręcić

dom-agi.pl
Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami 367

mnie brzoskwini. Niedawno wypróbowałam ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką , a teraz z innego przepisu to z brzoskwiniami i wiem już na pewno, że wypieki na maślance smakują nam dużo bardziej niż na jogurcie - są lżejsze, bardziej puszyste i dla mnie smaczniejsze. Polecam bo nie dość że robi się błyskawicznie to jest na prawdę pyszne! SKŁADNIKI:   (duża forma(...)czekolady do ozdoby 1. Jajka utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać maślankę i olej, a następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gładkie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Owoce obrać, pokroić i wyłożyć na wierzch. Piec do suchego patyczka ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto polać czekoladą lub posypać

Kto ugości moich gości?
Pyszne ciasta domowe. Szarlotka śmietankowa. Jabłecznik śmietankowy 146

Koniec lata i nadchodząca jesień to właśnie czas na pieczenie szarlotek. Ta dzisiejsza jest bardzo delikatna, z dużą ilością jabłek zatopionych i zapieczonych w śmietankowej piance. Po prostu coś pysznego! Trochę przypomina jabłecznik z budyniem , ale jest zdecydowanie delikatniejsza i lżejsza. Niestety nie powiem Wam jakich konkretnie jabłek użyłam do jej przygotowania. Jeśli ktoś zna się na odmianach tych owoców(...)umiem rozpoznać. Jabłka były twarde, dość słodko kwaskowe a miąższ miały zwarty i taki, który nie rozpada się szybko podczas obróbki cieplnej i takie właśnie jabłuszka będą do tego ciasta najlepsze. Jeśli wolicie tradycyjne ciasta spróbujcie koniecznie najlepszej szarlotki domowej ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 235

autobusami, posiłek na świeżym powietrzu...  Co dziś na obiad? Może na początek macie ochotę na przystawkę ? Zapewniamy Was, że tarta, którą Wam dziś zaserwujemy będzie bardzo syta i pyszna.  Wiadomo, jako kobiety, które mają w jakiś tam sposób zakodowany w głowach modny dziś fit tryb życia, nie zajadamy się tłustościami, ale chyba każdy raz na jakiś czas lubi(...)tarty, dodawać inne warzywa, sery, twarogi, wszystko co będzie nam smakować i na co mamy ochotę. Tymczasem zapraszamy Was na naszą - z boczkiem i porem.  Składniki na półkruche ciasto ok. 250 g mąki ok. 130 g masła (zimnego) odrobina soli (szczypta lub dwie) pół łyżeczki cukru łyżka śmietany 18% * 1 żółtko Przygotowanie Masło kroimy nożem na małe kawałki, wrzucamy

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania