Mama dostała od Cioci (pozdrawiam Ciocię;) z tego co wiem też wczoraj piekła;)). Właściwie to dostała skrócony przepis na ciasto i kruszonkę, bo nadzienie jest kwestią gustu lub aktualnej ochoty. Mama upiekła wg próbowanego wzorca, czyli z serem - i były pyszne! Trudno mi się było od nich oderwać :))) A ja upiekłam je już drugi raz z dżemem śliwkowym (narobiłam się
Kolorowy Przepisownikplażę ;) Jest przepyszny, nic więc dziwnego, że podbija serca (i podniebienia) coraz większej liczby smakoszy. Dwie warstwy kakaowego ciasta przełożone delikatną masą z bitej śmietany i serka mascarpone oraz galaretką cytrynową z zatopionymi w niej bananami. Czy już nie brzmi pysznie? :) W smaku „Jamajka” przypomina popularny „Kopiec kreta”, ale moim zdaniem jest jeszcze lepsza, w końcu ma galaretkę :D Nadaje
MyCookBook.plpoczątek upiekłam fantastyczną tartę. Oboje z mężem musieliśmy sięgnąć po dokładkę;) Inspirowałam się przepisem Doroty, jednak sporo w nim zmieniłam:) Pyszny krem z białej czekolady, masa jagód i bezy... koniecznie musicie ją zrobić!! Nie pożałujecie;) Ciasto: 175g mąki pszennej, 130g masła lub margaryny, żółtko, 35ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru pudru. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól
Z miłości do słodkościwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Sernik jest po prostu pyszny - delikatny z bananowym posmakiem i cudownie chrupiącą bezą. Całość została idealnie dopasowana i zapewniam, że każdy wielbiciel (a nawet i nie tylko) serników zauroczy się tym ciastem. Sami spróbujcie, bo naprawdę jest wspaniałe! Moje sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool i ich głównym gospodarzom, czyli
Di gotujeWeekend za pasem więc podzielę się zdobytym od siostry męża przepisem na pyszny, dwukolorowy tort z bitą śmietaną, który sprawdzi się zarówno na domowych urodzinach, imieninach jak i podczas niedzielnej kawki w gronie najbliższych. Wykonanie: Lucyna Tymborowska Składniki na ciasto potrzebować będziesz: 6 jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasię upiec chleb. Najczęściej piekę prosty chleb półrazowy. Tym razem zrobiłam podobny chleb, ale z mąki pszennej i mąki pszennej pełnoziarnistej graham. Ciasto wyrobiłam rękoma i zamiast wody dodałam maślankę. Chlebek upiekł się pięknie i smakował pysznie. W strukturze jest zwarty. Taki chleb jest też sycący i zdrowszy od zwykłego chleba pszenno-żytniego. Zachęcam Was do pieczenia domowego chleba(...)wyrośnięcia na 15 minut (jeśli użyjecie drożdży suchych, to zaczyn odstawić tylko na chwilę). Po tym czasie dodać obie przesiane mąki, sól i oliwę z oliwek. Wymieszać wszystko, ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać rękoma przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ponownie zagnieść
Zakątek rozkoszy kulinarnychmoże morele z knedlami? Dlaczego nie? A może jedno i drugie? Co za pytanie?! Jasne, że tak! Za pysznymi, słodkimi morelami przyjdzie mi jeszcze tęsknić do przyszłego lata. Wybieram więc suszone. Chcę się przekonać czy knedlowe ciasto je polubi. A gdyby tak pójść jeszcze krok dalej i użyć knedlowego ciasta jako nadzienia? Oczywiście wybieram jedno(...)pomyślałam, że w tym rozmiarze i w takiej wersji mogą być podane także jako deser. Suszone morele tworzą przepyszną otoczkę dla nadzienia z knedli - to zupełnie nowe, pyszne doznanie smakowe. Do moich knedli podałam morelową konfiturę ze skórką z limonki i posypałam dodatkowo cynamonem. Smakowały doskonale i już tęsknię za dokładką:) KNEDLE Z MORELAMI INACZEJ Oryginalny przepis pochodzi
KUCHARNIAPani Ewy Wachowicz i wydała mi się nie taka straszna jak o niej myślałam... Więc się odważyłam i jest! Pyszna, pulchna, pachnąca! A co najważniejsze - dziecinnie prosta. Mojej małej pomocnicy Malwince bardzo posmakowała, reszcie domowników również. Naprawdę polecam! Składniki: CIASTO: 100 g drożdży 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 szklanka oleju ¾ szklanki mleka 4 szklanki mąki
Cakes By KejtDzisiaj podaję przepis na knedle. Przepis od dawna pojawił się w moim domu, dzięki mojej teściowej. Ciasto jest super, a farsz możemy robić przeróżny. Tutaj wersja z mięsem.Polecam knedle- są pyszne. Składniki na farsz. 1 kg. łopatki 2 udka przyprawy do mięsa według uznania 1 łyżka oleju 1 cebula sól pieprz do farszu Mięso z łopatki pokroić w dużą(...)potrzebny do farszu. Kiedy mięso będzie już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez
W kuchennym oknie Ewyteraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni. Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. W Szkocji bardzo smakowało mi słodkie ciasto marchwiowe. Na podobne trafiłem niedawno w barze "TriBeCa" w Krakowie. Idę skrobnąć na jutro. Bikont Nafaszerowany Witaminami Marchewka. Albo się(...)obudzić we mnie egoistyczne zapędy! Czemu elżbietańska? Nie mam pojęcia - pod taką nazwą widnieje w książce kucharskiej, którą za 2 zł wyszperałam kiedyś w pewnym second-handzie. Jest pyszna! Zdrowa nie tylko ze względu na spory udział marchewki, ale także kruchy, lekko orzechowy spód, do którego używa się płatków owsianych. Cudownie kremowe nadzienie i chrupiące podpieczone nerkowce, słodycz
KUCHARNIADynia po raz kolejny! Tym razem w wersji słodkiej i z dużą ilością orzechów. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, lekkie, odpowiednio słodkie, mocno dyniowe, chrupiące orzechami, przekładane
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Zobacz na filmie jak przygotować ciasto Smaczne ciasto, które może nam się nieco kojarzyć z keksem ze względu na mnogość bakalii. Moja wersja to pewnie
Bazując na smakuCoś szybkiego i pysznego - wafel z masą z mleka w proszku. Co tu dużo mówić szybko się go robi ale jeszcze szybciej znika w dziwnych okolicznościach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCoś dla miłośników kurczaka. Pieczone piersi w orzechach, pyszne i soczyste a przede wszystkim bardzo szybki obiad. Składniki: 1 cała pierś pęczek pietruszki 100 g
Niezły Młyneksię je jeść, jednak doskonale pamiętałam ich smak, który wspominałam z rozrzewnieniem. Dlatego, gdy tylko zorientowałam się, że nasze powielkanocne ciasto nie nadaje się już do zjedzenia, postanowiłam je wykorzystać, zanim musiałabym je wyrzucić. Tak powstały pyszne, wilgotne bajaderki, które smakują tak samo, jak te kupne, a przynajmniej wiemy, co znajduje się w środku. Przepis jest bardzo prosty(...)podana ilość składników wystarcza na 10 sporych ciastek Do przygotowania bajaderek potrzebne będzie: 100 g biszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być za to z bakaliami
Ratunku obiad