zaskakuje moich domowników Przyznam, ze największym powodzeniem cieszą się piętki, które są niezwykle chrupiące. Przepis zaczerpnęłam stąd . Uwagę mam taką, że surowe ciasto jest dość klejące i wilgotne. Należy dobrze wysypać mąką pergamin. Poza tym chlebek pyszny Przepis cytuję: Składniki Dzień 1: Zaczyn pszenny: – 20 g zakwasu żytniego – 100 g mąki pszennej chlebowej(...)mieszamy i zostawiamy w słoiku na 10 godzin, w ciepłym miejscu. Rano łączymy ze sobą wyrośnięte zaczyny, dodajemy mąki, cukier oraz sól. Powoli wlewamy letnią wodę i chwilę mieszamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i zostawiamy na minimum 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na blat i zagniatamy dwie minuty. Przekładamy
dom-agi.plZawsze piernik piekłam w keksówce. Dzisiaj zrobiłam z ciasta piernikowego tort. Przełożyłam kremem z kaszy manny i posmarowałam powidłami śliwkowymi. Wyszło maga pysznie no i bardzo efektownie(wg mnie). Składniki: 0,5 szkl wody 4 łyżki kakao 1 przyprawa do pierników Kamis 1i3/4 szkl cukru 4 łyżki miodu 25 dkg margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu(...)przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25 cm.Piec około 1 h w 160 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli zwykła tortownica to wysmarować i wysypać bułką tartą. Krem z kaszy manny
Ala piecze i gotujeczasów dzieciństwa, gdy babcia piekła ją w ogromnej formie. Dziś już takich dużych form nie ma, więc zmniejszyłam wszystkie składniki o połowę i tak, rokrocznie, na Wielkanoc powstaje ta pyszna, zgrabna babeczka ;) Co ważne babka ta jest puszysta, mięciutka, wyśmienita w smaku, ale najważniejsze jest to, że świetnie się przechowuje (gdyby było inaczej nie piekłabym jej co roku :). Gwarantuję(...)jeśli używamy innej mąki to mleka należy używać ostrożnie np. na początek wlać 1/4 szklanki i w razie potrzeby nieco dolewać), dodajemy sól, skórkę z cytryny i wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera z mieszadłem do zagniatania [hak]). Po około 10 minutach do ciasta wlewamy masło, dodajemy bakalie i wyrabiamy do chwili, aż masło się wchłonie
Rozpustne gotowaniePampuchy, czyli ciasto drożdżowe gotowane na parze. U mnie w wersji na słodko z sosem śliwkowym. Równie pyszne będą z sosem malinowym, jagodowym czy truskawkowym. Moje nie są zbyt kształtne, gdyż podczas parowania miały mało miejsca i postykały się bokami ;) Składniki na ok. 13 sztuk: 22 g drożdży 100 g cukru 150 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego(...)mlekiem oraz 1/2 szklanki mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut w ciepłe miejsce. Dodać całą pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli. Wyrabić ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. W razie gdyby ciasto mocno kleiło się do rąk można dodać trochę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h (ciasto
Moja Galeria Smakuabsolutnie pyszny, bardzo często gości u mnie w domu na różne okazje i wszyscy go bardzo lubią. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe
Cynamonowe szczęścieOrzechowa gruba warstwa, a pod nią skryte pyszne miodowe nadzienie. Wśród świątecznych pierniczków i maślanych ciasteczek warto przygotować te słodkie cuda i postawić na świątecznym stole. Na prośbę marki Garneczki.pl, powstały w mojej kuchni orzechowo- miodowe ule ;). Składniki: • 200g orzechów mielonych włoskich lub kokosu • 200g cukru pudru, • 1 białko lub 3 łyżki mleka • Łyżka miodu • cukier puder do obsypywania foremki(...)masła, • 50g cukru pudru, • łyżka likier miodowego Wykonanie masy orzechowej: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie miksujemy. Przygotowujemy foremki do uli, wysypujemy cukrem pudrem i zamykamy. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki masy, formujemy z nich kulki i obsypujemy cukrem pudrem. Ciastem wypełniamy foremki i wydrążamy otwór. Wkładamy foremki na kilka godzin do lodówki, do zgęstnienia i osuszenia się ciasta
Podróż w kulinariaPyszne, delikatne, bardzo owocowe i szybko znikające w brzuchach mojej żarłocznej rodzinki. Pochłaniali jeszcze ciepłe, mimo , że chwilę wcześniej zajadali obiad. Chyba to te promienie słońca na tarasie tak na nich podziałały, w końcu to nie norma, by w marcowe popołudnie biesiadować na tarasiku. Pogoda nam sprzyja, drożdżóweczki do popołudniowej kawki na tarasie były więc idealne. Gorąco polecam ! Przepis(...)niej sól, ksylitol i mieszamy. Następnie dodajemy po 1 jajku i mieszamy drewnianą łyżką. Mieszamy całość ręcznie ok.10 minut lub mikserem za pomocą haka ok.5-7 minut (na 4 poziomie) Ciasto ma być gładkie. Następnie dodajemy po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając hakiem ok.5-7 minut. Otrzymamy gładkie, elastyczne i błyszczące ciasto. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w cepłe miejsce
Smaczne Zdrowebułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki. Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym, wilgotnym miękiszem, a dodatek pieczonego czosnku daje niesamowicie pyszny efekt. Ania, autorka bloga Kuchennymi drzwiami , organizująca(...)comiesięczne wspólne pieczenie w ramach Piekarni Amber poprosiła, abym zaproponowała lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne bułki na zakwasie. Składniki zaczynu: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 50 g letniej wody Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda) 160 g zaczynu 350 g mąki pszennej razowej 160 g wody
Codziennik KuchennyDzisiaj mam coś dla wielbicieli serników i owoców leśnych. Pyszny, puszysty sernik o bajecznym kolorze jagód i malin. Mama się nim zachwyciła, bo to pierwszy smakosz serników u nas w domu, ale trzeba przyznać, żciasto warte jest zachwytów...polecam przepis. Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru, 2 żółtka Składniki na masę
Gosia gotujekojarzą mi się z zimą, więc mam nadzieję, że już na jej zakończenie, serwujemy taką słodkość z dodatkiem śliwek. Pyszna babka, którą zrobimy w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam do popołudniowej herbatki lub kawki przygotowanie takiego ciasta... Babka z suszonymi śliwkami SKŁADNIKI: 250 g mąki 0,5 szklanki oleju 3 jajka 150 g śliwek suszonych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDoroty Świątkowskiej . Już po przeczytaniu przepisu wiedziałam, że będzie mega słodkie, czyli nie dla mnie, ale dzieci były zadowolone! Testowałam ciasto na trójce dzieci i smakowało :) Mój wybredny syn powiedział, że w życiu nie jadł tak pysznego kremu i poprosił, żebym z tym kremem zrobiła mu tort na urodziny:) Wczoraj u mnie był Dzień Czekoladocholików i ten torcik idealnie pasował(...)mnie proste. Bałam się kremu, że może mi nie wyjść, bo nigdy nie robiłam tego typu kremów - niespodzianka! Banalnie proste! Zachęcam Was do zrobienia tego tortu! Ps. Uwaga to ciasto nie pójdzie w cycki, hehe! To bomba kaloryczna, ale co tam! Coś nam się od życia należy :) Składniki na ciasto czekoladowe ciemne: 50 g gorzkiej czekolady posiekanej 50 g masła
Blondynka Gotujepołączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu :D. Brownie robi się bardzo szybko i jest naprawdę pyszne :) Jeśli nie jedliście, koniecznie spróbujcie, a rozsmakujecie się w nim :) Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)jaja ucieramy z cukrem. Wszystkie powstałe składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Przekładamy na blachę (u nas tortownica) i pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Gotowe ciasto możemy posypać kakao czy cynamonem, niektórzy preferują polewę. Smacznego :) Przypominamy o trwającym konkursie TUTAJ! P.S.WeAreCrazy
WeAreCrazyNajszybciej jak można, najpyszniej jak się da. Goście w drzwiach a my do kuchni i pyszny deser po 30 minutach gotowy. Przepis krąży po necie od jakiegoś czasu i wart jest wypróbowania. Polecam gorąco bo szybko i smakowicie. Czekolada zawijana w ciasto francuskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś przepis tak prosty, ekspresowy i pyszny zarazem, że stanowi mój numer jeden na niezapowiedziane wizyty przyjaciół. Magiczny dodatek Nutelli to as w rękawie, który sprawi, że tymi ciasteczkami uwiedziecie dosłownie każdego. Dodatkowy bonus w postaci niesamowitego zapachu unoszącego się w domu z pewnością wywoła uśmiech na każdej twarzy :) Składniki (30 ciasteczek): 200 g Nutelli 130 g masła(...)Masło ucieramy do momentu, gdy będzie puszyste i zjaśnieje. Dodajemy jajko, Nutellę i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, turlamy i formujemy płaskie ciasteczka. Układamy na dużej blaszce i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można wcinać jeszcze ciepłe, ja przeżyłam ;) Ostatnio przypadkowo
sama złodyczorkiszowy ze słonecznikiem Dzień dobry Domowy, zdrowy, pyszny chlebek. Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż domowy wypiek chleba, a wy jak myślicie? Domowe pieczywo jest na pewno zdrowsze i smaczniejsze, niż to sprzedawane w sklepach, a mi bardzo zależy, żeby dbać o swoich najbliższych. Podczas przygotowania ciasta na chleb, odczuwam wielką radość, dbając o każdy detal(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. 6. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. 7. Wyrośnięte ciasto posypujemy słonecznikiem i delikatnie mąką pszenną, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Pyszny i zdrowy chleb gotowy. Smacznego
Mój pomysł na