Pyszne i letnie danie z truskawkami w roli głównej z idealnie gładkim ziemniaczanym ciastem to znakomita propozycja na obiad dla najmłodszych. Polane śmietaną lub roztopionym masłem i posypane cukrem smakują wybornie. składniki na ok 15 knedli ok 50 dag truskawek 75 dag ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko płaska łyżeczka soli 2 łyżki
Smakowite Daniazmysłami i nie mogę przestać o niej myśleć. W głowie rodzą się kolejne pomysły jak i z czym ją połączyć - lody, sorbety, serniki, ciasta.... Ale najpierw jest apetyt na samą galaretkę wyjadaną łyżeczką lub nakładaną na pyszne chrupiące scones. Śniadanie w płatkach róży ... Zamknijcie oczy, weźcie głęboki oddech, czujecie jej zapach? Teraz ten zapach można zajadać łyżeczkami
KUCHARNIApyszny obiadek :) idealnie sprawdzi się też jako treściwa przekąska do pracy! Składniki na ciasto : (6-8 placków w zależności od wielkości patelni) -2 szklanki mąki pszennej -160 ml gorącej wody -szczypta soli -2 łyżki oleju Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy sól, mieszamy i wlewamy wodę. Energicznie mieszamy łyżką, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy
KasiekGotujeświęta dostałam od bratowej nalewkę z kukułek. Kompletnie nie spodziewałam się, że to coś tak pysznego! Nalewka była dość gęsta więc folgowałam sobie używając jej jako sos do ciast (szczególnie z sernikiem smakowała wybornie). Oczywiście wszystko z umiarem;) Nalewka ta natchnęła mnie do rozważań nad wykorzystaniem kukułek do wypieków. Jako pierwsza przyszła
happycreatiff.blogspot.comJabłek papierówek nam nie brakuje. Zazwyczaj smażę je i mam jak znalazł na zimę do ciasta, ale też często gotuję z nich kompot. Ten z dodatkiem mięty jest pysznie orzeźwiający. Składniki: 5-6 dużych papierówek 2 litry wody gałązka świeżej mięty cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka możemy obrać, ale nie jest to konieczne
Kuchnia domowa Aniaromatyczny kozi ser, czerwoną cebulę i zioła prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie na obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia ! Tarta z dynią i kozim serem Składniki: Ciasto: na formę 20×30 cm 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka + 1 całe jajko do smarowania
UgotujmyTo.pljajko i sól do smaku. Ciasta wystarczy na ponad 1/2 kg fasolki. Rozgrzewamy olej i wkładamy do niego namoczone w cieście fasolki. Smażymy do osiągnięcia złotego koloru. Wyjmujemy z oleju i odsączamy. Będą pyszne i chrupiące. Świetny składnik obiadu. Smacznego
Maminek kulinarnypołączyć. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 30 minut bez termoobiegu. Ostudzić. Smacznego! To idealne ciasto na Walentynki. Szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe, zaskakujące i niesamowicie pyszne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na piątkowy deser, ten jest idealny. I już
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmażonymi na tłuszczu słodkościami. Przymykamy wtedy oko na kalorie :), i tradycji staje się za dość... U mnie dziś oponki serowe. Pyszne, puszyste, szybciutkie do zrobienia. Jeśli tylko mamy w domu wszystkie produkty, zrobienie ciasta zajmie nam raptem 15 minut. Potem pozostaje tylko smażenie - hmm... dla mnie czynność najgorsza, ponieważ nie znoszę zapachu smażonego oleju
Walijskie PichceniePyszna tarta jabłkowa z odrobiną cynamonu...kto by mógł jej się oprzeć :) Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, 150 g masła, 1 jajko, 3 łyżki mleka, szczypta soli, dodatkowo: 5 jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki cukru, 50 g masła. Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sól i dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto, dodajemy jajko, mleko
Aga w kuchniprzykryj patelnię szczelnie pokrywką. Bułeczki będą się piekły na patelni. Nie podnoś pokrywki, wydobywająca się para jest niezbędna do prawidłowego wzrostu ciasta! Z każdej strony pieczemy po 12 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy! Pyszne
SMYKWKUCHNImusiałam trochę otręby "wyczyścić"..taki dodatek np.w musli czy zupie nie byłby mile widziany.... Otręby gryczane..tzn. część otrębów wykorzystałam jako dodatek do ciasta chlebowego..W chlebie otręby spisały się idealnie..chlebek z takim dodatkiem był pyszny..-przepis wkrótce.. Kolejna część otrębów było wykorzystana do pancakes...w tym przypadku np.mi za bardzo nie posmakowały...ale to zależy od gustu
Moje domowe kucharzeniePyszny chlebek [ tylko nie wiem skąd taka nazwa -fiński]...a rósł jak szalony...ciasto przełożyłam do keksówki..poszłam na spacer z psem..a jak wróciłam to ciasto już "wychylało się" z foremki..a potem w piekarniku też troszkę "uciekło "poza foremkę i stąd taki fajny "kapelusik"..Chlebek bardzo smaczny..nawet na drugi dzień..polecam..jest bardzo łatwy do zrobienia
Moje domowe kucharzeniePyszne, mięciutkie , pulchniutkie pankejki...zajadane ze smakiem...ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie.. do ciasta dodałam mąkę orkiszową razową ...pycha... 1 szkl. mąki orkiszowej razowej 1 szkl mąki 2 szkl.jogurtu naturalnego lub maślanki 2 łyzki cukru 5 łyżek oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wszystkie
Moje domowe kucharzenieciasta wyszło mi pełnych 6 kokilek. Pieczemy 40 min w umiarkowanie nagrzanym piecu około 200 stopni. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu, ciasto wyjmujemy z kokilki, układamy na talerzu posypujemy kakao. Gotowe! Smacznego! Prawda że pyszne ;-)? Pozdrawiam ciepło! biorę udział w akcji
SMYKWKUCHNI