Sernik to przepyszne ciasto, do którego ja raczej nie mam, tzw. ręki. Przyznam jednak, że ten był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodatek masła. Możecie, ewentualnie, je pominąć i wypróbować bez tłuszczu, gdyż twaróg jest tłusty, kremówka także, więc jeśli nie dodacie masła, na pewno nic się nie stanie, a sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy(...)Zmniejszam temperaturę do 150'C i piekę jeszcze przez 40-45 minut. Upieczony sernik zostawiam by wystygł. Rada: sernik najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie, wtedy brzegi ciasta będą równiusieńkie
Ciasteczkowy PotwórPrzepis na poniższe bułki zaczerpnęłam z Książki Kucharskiej Ewy Aszkiewicz. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się same żółtka i otartą skórkę z cytryny. Uwierzcie mi, mleczne bułeczki wyszły pyszne - miękkie, pulchne i lekko słodkie. Idealnie będą pasować do miodu, past, wędlin jak i sera. Składniki na 12 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży(...)jajko + 1 żółtko (białko będzie potrzebne do posmarowania wierzchu bułek), letnie masło i mleko, cukier puder oraz szczyptę soli. Przygotowane składniki wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Następnie miskę z ciastem przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość (po około 1 godzinie) wyjąć je z miski. Podzielić na 2 części. Z każdej
UgotowaćSuper ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Andrzejki, Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku(...)órek kokosowych Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C. Beza z bakaliami
Kto ugości moich gości?Barwnik rozrobić w odrobince wody, pomalować oczy, nos i usta. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Jeśli nie odpowiada Wam dekoracja w mrocznych klimatach, przygotujcie ciasto bez obkładania go marcepanem, a wierzch posypcie orzechami. Torcik bowiem jest tak pyszny, że aż żal go nie spróbować tej jesieni
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieście ozdobnie kilka sztuk wiśni i polałam je strużką czekolady (z łyżeczki). Z foremki wykroiłam 9 dużych porcji. Jedna to 260 kcal. Ciasto na niedzielę – czekolada w roli głównej Brownie z wiśniami – szybko, łatwo i pysznie Brownie z wiśniami Chrupki wierzch i mazisty środek – główne cechy brownie Smacznego!!! Źródło wpisu: strona Tapenda
Relaxtimemiękkie masło, mąka tortowa, cukier, palcami wyrobić kruszonkę, rozsypać na brzoskwiniach piekarnik elektryczny, nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, zostawić w blaszce do wystydzenia - drożdżówka jest pyszna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięroku w lasach jest bardzo dużo jagód. Warto przejść się na chwilkę aby upiec tak pyszne jagodzianki, pulchne, lekkie jak piórko, skrywające bardzo dużo jagód w małej ilości ciasta. Z racji tego iż ciasto będzie delikatne i cienkie warto pomóc sobie papilotkami od muffinek, ale nie jest to konieczne. Składniki (na ok. 20-22 sztuki) : 380 g mąki pszennej
Kocham CzekoladęPyszne, bardzo wilgotne a w dodatku ekspresowe w wykonaniu.. Gorąco polecam! :) Źródło Ciasto mandarynkowe Składniki: 3 mandarynki 10 łyżek mąki 3/4 szklanki oleju 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru zwykłego 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 jaja 1 łyżeczka sody Sposób wykonania: W dużej misce wymieszać na początku olej
Smaki NataliiUwielbiam pierogi i uwielbiam bób, a połączenie tych dwóch zaowocowało pysznym daniem... z boczkiem i cebulką - absolutna pychotka. Do około 45 pierogów potrzebujemy ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli gorąca woda farsz: około 300 g bobu kawałek wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz Do mąki dodać sól i wlać gorącą wodę
Jadło i czytadłoDzisiaj rozpoczynają się Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej, specjalnie z tej okazji przygotowałam dla Was na pyszną pizzę. Taką pizzą możemy się zajadać podczas oglądania meczów. Udanego kibicowania !!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 20g drożdży, 1/2 szklanki wody, 0,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżki oliwy, szczypta soli, Dodatkowo: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 cebule, 3 ogórki kiszone
Tradycyjna kuchnia KasiProsta i pyszna pizza bianca. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. Idealnie chrupiąca, gdyż ciasto jest odpowiednio cienkie. Bez sosu, bez nadzienia, wszystko skupione jest tutaj na idealnie wypieczonym cieście. Sekret udanej pizzy bianca tkwi w użyciu semoliny lub mąki wysokoglutenowej, dzięki której ciasto jest idealnie sprężyste i plastyczne. Podstawowym przepisem na pizza bianca jest upieczenie chrupiącego ciasta
Mango PapajaWytrawna tarta ze szparagami i kremowym serem pleśniowym. Dosłownie rozpływa się w ustach. Lekka, pyszna i idealna na ciepłe dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego. Składniki: ciasto wytrawne do tarty ( mąka , jajka, jogurt, sól) 1 jajko 200g śmietanki 30% 150g sera pleśniowego kremowego 5 pomidorków koktajlowych (lub więcej, do smaku) 10-12 szparagów zielonych sól, pieprz Spód do tarty
Gotowanie i blogowanieOwieczki wielkanocne to zabawne ciasteczka drożdżowe, które nie tylko pięknie wyglądają, ale też z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo do świątecznego koszyczka. Są także pyszną i urokliwą dekoracją wielkanocnego stołu. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionego, dowolnego ciasta drożdżowego. Ważne, aby nie było lejące, tylko elastyczne i zwarte. Możecie też po prostu oderwać kawałek od tego, które wykorzystacie do baby drożdżowej
W mojej kuchniSernik to u mnie w domu obowiązkowe ciasto na Wielkanocnym stole, a ten po prostu rozpływa się w ustach, jest pyszny. Składniki: Herbatnikowy spód: 200 gram ciemnych herbatników 100 gram margaryny Ser: 1,20 kg sera białego twarogowego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 mały jogurt naturalny (180 gram) 200 gram śmietany 18 % 6 jajek
Kuchnia u Bietkiprostym przepisem i na nim się opierałam. Babka gotowana jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nie trzeba do jej zrobienia używać piekarnika. Ciasto gotowane jest wilgotne i zachowuje świeżość przynajmniej przez kilka dni. To naprawdę pyszna babka i na pewno będę ją robić częściej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaLekko gęsty, z całymi owocami, lśniący, kwaskowy i pyszny… po prostu :) Znakomity dodatek do wielu deserów: bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów… Zastosowań jak sami widzicie wiele. Ze względu na porę roku użyłam wiśni mrożonych (drylowanych), w sezonie polecam świeże owoce :) Przygotowałam ten sos do konkretnego deseru. Jakiego? Tego dowiecie się w następnym wpisie :) Składniki: 200 g wiśni
MyCookBook.pllubi smakowitej pizzy z różnymi dodatkami, polaną pysznym sosem curry. U mnie taka pizza , znika w kilka minut. Pizza Składniki Ciasto mąka - 4 szkl drożdże - 50 g olej - 4 łyżki woda ciepła - 1 szkl. sól Dodatki : kiełbasa cienka - 1,5 pętka pieczarki -500 g ogórki korniszony - 3 szt większe cebula - 3 szt większe ser żółty
Kuchnia DanusiPYSZNE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Uwielbiam pierogi z każdym farszem. Tajemnica to ciasto. Farsz jest równie ważny, ale ciasto musi być perfekcyjne. Polecam ten przepis na ciasto! Składniki na ciasto – ok. 50 szt. pierogów. mąka poznańska – 500 gram jajko – 1 ciepła woda – 1 szklanka olej – 1 łyżka szczypta soli Składniki na farsz szpinak rozdrobniony – ok. 800 gram
Calzonella.comŚwięta możemy również przygotować, pyszne muffinki, oblane polewą czekoladową i posypane posypką cukierkową. Muffiny grzybki piernikowe Składniki: Ciasto : kakao - 2 łyżki olej - 1/3 szkl powidła śliwkowe - 2 łyżki mąka - 1 i 1/3 szkl
Kuchnia DanusiUwielbiam je :) W związku z tym, najwyższy czas na pierogi z borówkami! Jak dla mnie te owoce są same w sobie tak pyszne, że nic im więcej nie potrzeba, dlatego w naszych pierogach wszystko zależy ciasta pierogowego - musi być lekkie, cienkie i delikatne! Lekkie pierożki borówkowe Szkół ciasta pierogowego jest chyba tyle, ile kucharek na świecie - myślę
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Chleb paleo z mąki migdałowej wyglądem i smakiem bardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego , można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo. Kanapka prezentuje
PaleoSMAKpostanowiłam zaproponować coś lekkiego i puszystego ;) Rok temu też podjęłam wyzwanie i powstała nieco zmodyfikowana wersja słynnych rogali , ale naprawdę równie pyszna jak oryginał. Potrzeba nieco więcej czasu i weny na taki wypiek (głównie ciasto wymaga uwagi), ale wszystko jest dla ludzi ;) W dzisiejszym wpisie za to przedstawiam coś mniej słodkiego i lżejszego. Niby zwykły biszkopt, ale pieczony z dwóch
FitKotroku więc postanowiłam sama go sobie przyrządzić. Trochę go odchudziłam, rezygnując z tłustej maślanej masy i zmniejszając znacząco ilość cukru. Wyszło pysznie, choć smak zupełnie inny od tego, który pamiętam z dzieciństwa. Składnik na ciasto: 250 g suchego mielonego maku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu 4 jaja 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki proszku
Cynamonowe szczęściebułki maślane ze sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie bo bułeczki są na prawdę pyszne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniodsłonach. Dzisiaj słoneczko obudziło mnie razem z Córcia tuż po siódmej i zaraz zakasałam rękawy! Powstały wspaniałe maślane ślimaczki z pysznym nadzieniem. Przepis znaleziony na blogu Pistachio :) Bułeczki kardamonowe z marcepanem i kokosem ciasto: 150 g masła 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży lub 1 torebka (7 g suszonych) 2 szczypty soli 80 g cukru
Dzieje kuchennej Wiewióryzaległości i tak powstały 3 tarty i planuję zrobić jeszcze zupę. Pierwsza tarta urzekła mnie swoim minimalizmem - kilka idealnie dobranych składników i gotowe pyszne danie! Przypominam o trwającym konkursie makaronowym!!! Tarta ze szparagami i parmezanem Składniki: Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki 65g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta soli Nadzienie: kilka szparagów kilka pomidorków koktajlowych
sierotka maRysia w kuchniRoladki, które dziś prezentuję są prostym, efektownym i pysznym daniem! Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na żółte ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy cury Składniki na zielone ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany
Podróż w kulinariajednak zielony. Przed pieczeniem posypałam ciacha kawałkami czekolady z chilli i solą morską (ta czekolada nie bardzo mi smakuje sama ale do ciast sprawdza się rewelacyjnie) oraz obficie kokosem. Upiekły się nieco ciemniejsze ale bardzo pyszne, zielone ciastka "bounty" z nutą chilli. Właśnie zajadam popijając kawką i polecam Wam, też sobie zróbcie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEProste, szybkie i sezonowe naleśniki z serem z cukrem i zmiksowanymi śliwkami. Pyszne na piątkowy obiad. Naleśniki podałam na talerzyku New Hollis Platin PORCELANA BOGUCICE Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka Dodatkowo: 250 g półtłustego twarogu 1,5 łyżki cukru 2 szklanki śliwek (świeżych lub z kompotu) - moje z kompotu Składniki na ciasto naleśnikowe
VioletoweKucharzenieTARTA Z BORÓWKAMI prosty deser,idealny do niedzielnej kawki,borówki miałam mrożone,ale i tak wyszło pysznie,delikatny środek ,kruche brzegi-połączenie doskonałe-polecam SKŁADNIKI: Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki) 150 g zimnego posiekanego masła (3/4 kostki) 30 g cukru pudru (3 łyżki) 1 jajko szczypta soli Składniki na masę budyniową: 3 jajka
Swojskie jedzonkoCiasto rolada z herbatników to ostatnio jeden z moich ulubionych deserów. Jest słodkie, pyszne i łatwe w przygotowaniu, a takie uwielbiam najbardziej. Składniki: 300 g zmielonych herbatników 100 g cukru pudru 20 g cukru 150 g masła 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku 1 łyżka rumu 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Herbatniki zmielić w mikserze. Dodać kakao, rum i rozpuszczony
Smaczne Potrawyserek bezsmakowy homogenizowany włożyć do miski i wymieszać łyżką z powidłami śliwkowymi na każdy naleśnik nałożyć serek, rozsmarować i zawinąć ciasno podwijając brzegi ciasto można zrobić przy użyciu miksera lub rózgi naleśniki są miękkie, delikatne i pysznie z tym nadzieniem smakują.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnajlepszych serników jakie dotychczas jadłam" a ja całkowicie się z nią zgadzam :) "Na miękkim, półkruchym cieście wylana jest warstwa budyniu zrobionego na bazie soku marchwiowego typu "Kubuś". Serowy wierzch jest bardzo delikatny, puszysty i równy jak stół :) Całość jest... po prostu pyszna!" Od siebie dodam tylko że jest bardzo orzeźwiający :) Robiłam go już kilka razy i na pewno jeszcze nieraz
Na Ciasteczkowych Papierachzdrowy i nietypowy w smaku krem, którym można smarować chleb, można dodawać do jogurtu, twarogu, owsianki.. Pewnie można dodawać go do innych pysznych rzeczy na które nie wpadłam. Awokado świetnie nadaje się do koktajli, sałatek, ciast, wręcz do wszystkiego, a w szczególności do różnego typu smarowideł, dzięki dużej zawartości tłuszczu (tego zdrowego, pamiętajcie!). Z tego powodu lubię tworzyć przeróżne
Be Fit Be StrongNaszło mnie na pieczenie ciasteczek a to przeważnie takie zimowe zajęcie. Jednak miałam wielką ochotę upiec coś do pochrupania więc zagniotłam szybko ciasto, wyciągnęłam wałek i niedużą foremkę, i do roboty! Po 30 minutach moje pyszne ciasteczka były upieczone i przydadzą się wieczorem bo mają wpaść znajomi. Jesteście ciekawi jakie ciastka upiekłam tym razem? Przepis już czeka
Smaczna PyzaPyszny jesienny smak kurek zatopionych w mozzarelli z sosem pomidorowym na bazie pełnoziarnistego ciasto. Mój hit wśród wczesnojesiennych smaków
Milion SmakówChlebek pita to idealne pieczywo do kebabu. Dobrze wyrobione ciasto, napowietrzone chlebki, dzięki czemu podczas pieczenia powstaje w środku specyficzna kieszonka. Wystarczy pyszne nadzienie mięsne, warzywne i mamy nie tylko pyszną przekąskę, obiad czy kolacje. Idealne na każdą porę roku. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik