pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:470/1162)

Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 248

dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało na sernik bez pieczenia, został tradycyjnie przygotowany z serków homogenizowanych (serków homo) ale w wersji bardzo uproszczonej(...)przepisu na Mini Apple Pies. Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto. Dno i boki do połowy tortownicy o średnicy 18 cm wyklejamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut i studzimy. Serek dzielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piegusek z białek 118

Zostały mi białka z faworków więc powstał pyszny piegusek. Smaczny i piegowaty.   Składniki: cukier 1 szklanka białka 1 szklanka mąka pszenna typ 500 1 szklanka mak mielony 1 szklanka olej 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1 plaska łyżeczka  Polewa: czekolada 200 g  mleko 3 łyżki  Wykonanie: Ubiłam białka ze szczypta soli i cukrem na sztywno. Dodałam mąkę(...)proszkiem do pieczenia.Wsypałam zmielony mak( gotowy kupny) i wlałam olej. Zmiksowałam składniki. Blaszkę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu polałam rozpuszczona czekoladą w mleku. Polecam zrobić pyszna i fajna babeczka wychodzi

Różowa kuchnia
Kruche Walentynkowe serduszka 163

przepis Mistrza Cukiernictwa p. Pawła Małeckiego. Kruche Walentynkowe serduszka, to delikatne, mięciutkie ciasteczka, z kokosowym obrzeżem i pyszną malinową lub truskawkową galaretką. Nie będę ukrywać, że są dosyć pracochłonne - ale ich smak wynagrodzi cały trud.  Składniki na kruche ciasto: 250 g masła 125 g cukru pudru 375 g mąki pszennej 3-4 żółtka (ugotowane i przetarte) Masa kokosowa

Świat Ciasta
Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu 233

szarlotka bez tłuszczu. W weekend zaszalałam ze słodkościami – w tygodniu musiało być zdrowiej. W ruch poszła razowa, orkiszowa mąka, pyszne, soczyste jabłka i odrobina ksylitolu – tłuszczu nie było. Okazało się, że z takich składników może wyjść ciasto bardzo wilgotne i bardzo smaczne. W połączeniu z orzechowymi lodami wręcz doskonałe. Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu : 5 średnich, słodkich jabłek

Poezja smaku
Tarta z rabarbarem na cieście orkiszowym 136

rozpieczonego rabarbaru z nutką cynamonu i kratkowany chrupiący wierzch - fantastyczne połączenie! Po wystudzeniu i przekrojeniu wylewa się z niego pyszny rabarbarowy sos, który szczególnie upodobały sobie obie moje dziewczyny. I tak z upieczonego w sobotni ranek ciasta, wieczorem pozostały jedynie okruszki.     Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 200 g masła 3 duże żółtka (lub 4 mniejsze

Kulinarne Inspiracje
Pyszny i zdrowy deser na ciepło 275

pomysł! I zrobiłam sobie deser. Miałam ochotę na jabłka, jabłecznik, na coś słodkiego, na coś dobrego ,na coś wyjątkowego ! I udało się połączyć to wszystko w jedną niebiańsko pyszną i aromatyczną całośc... Zachęcam Was do zrobienia sobie i dzieciakom, Waszym gościom takiego deseru . To będzie strzał w dziesiątkę. Składniki -jabłka -kiwi -gruszka -miód -banan -sok z cytryny -masło orzechowe(...)delikatny i słodki będzie przypominal w smaku cynamonową szarlotkę- spód z masła orzechowego to sprawi- że będziemy mieli wrażenie, iż jemy kruche ciasto! Po wierzchu posypka z Cynamonowego Raju ...plasterki kiwi...i deser wykwintny, zdrowy i pyszny podano ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 262

powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę i cukier

maniapieczenia
Małe przyjemności - Ptyś karmelowy z Lukullus 259

również swoim wyglądem! Dziś mamy dla Was pysznego karmelowego ptysia z Lukullusa - niesamowitej cukierni w Warszawie! Cukierni, która dba o jakość i stawia na naturalność! Stawiają na prawdziwe masło, jaja z chowu ściółkowego, prawdziwą wanilię Bourbon z Madagaskaru i inne wspaniałe produkty z różnych zakątków świata! Ptyś karmelowy jest przygotowany z ciasta parzonego z kruszonką, z aksamitnym cremeux z domowego

Plate of Joy
Galette z serem i truskawkami 285

wiaderka też może być), budyń truskawkowy (który nadał masie twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję(...)siebie fałdy ciasta, układając je tak aby zachodziły na farsz, tworząc jakby „okienko” z którego wygląda farsz. Tak przygotowaną kukurydzianą tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i dopiekamy tartę jeszcze 15 minut.. Przed podaniem galette obkładamy jeszcze czerwonymi porzeczkami i oprószamy cukrem pudrem. Pyszne to było! Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami 165

jagodami, jabłkami – które zrównoważą słodyczą owoców, brak słodkiego smaku ciasta. Ja proponuję spróbować również wersji z rabarbarem. Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy ich robieniu rąk jak i potem przy jedzeniu. Kilka ruchów łyżką i składniki połączone. Wystarczy przełożyć ciastka do papilotek, upiec i cieszyć się pysznym smakiem muffinek. Istnieje naprawdę dużo sposobów, aby uczynić słodycze mniej(...)rozgnieciony banan. Wszystko zależy od naszych przekonań i prób a na pewno niewielkim nakładem pracy, uda nam się uzyskać pyszne i zdrowe słodkości. Jeśli Twoja rodzina uwielbia słodki smak, muffinki przeznaczone dla nich posyp cukrem pudrem, który dodatkowo dosłodzi ciasto. Drukuj Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Składniki mokre 1 szklanka mleka 2% 1/3 szklanki śmietany

Mieszam w Garnku
Francucka tarta rabarbarowa 152

roku.  Dlatego jak tylko pojawił się rabarbar zabrałam się za przygotowania.  Pierwsze podejście zakończyło się katastrofą, albo raczej bardzo pysznym syropem .  Za drugim razem byłam już ostrożniejsza (chociaż przyznam, że jednak trochę za bardzo) i ciasto udało się niemal doskonale. Niemal, bo przesadziłam z ostrożnością i trochę za mało podgotowałam rabarbar.     Składniki

Sto kolorów kuchni
Faworki (chrust) 181

przesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka innych na blogu (np.: pączki , naleśniki , wafle ) jest na podstawie przepisu mojej babci, więc mogę Wam gwarantować, że te chruściki wyjdą pyszne! Faworki (chrust) - przepis: Składniki na ok. 40-50 sztuk: 400-450 g mąki 6 żółtek 6-8 łyżek gęstej śmietany (u mnie 30%, ale może być 16-18%) 2 łyżki spirytusu(...)łyżeczki soli 1 l tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu itp.) Cukier puder do posypania Przygotowanie:  Mąkę, żółtka. śmietanę, spirytus, cukier puder, sól umieszczamy w dużej misie i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt lepkie, to dodajemy trochę mąki, a jeżeli nie wchłania całej mąki to więcej śmietany. Tak zagniecione

Kuchnia Łukasza
Bułeczki zajączki. 148

zajączki wyglądają uroczo! W tym roku zamiast  chlebka do koszyczka  poświęcimy maślanego zajączka, niech będzie raz inaczej ;). Ja przygotowałam ciasto z podwójnej ilości składników, z połowy zrobiłam  chlebek maślany , a z drugiej części siedem pysznych zajączków. Polecam!!! Składniki na bułeczki zajączki  na 7 sztuk: ZACZYN: 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego(...)ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość.     Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki 226

Witajcie :)                Zapraszam na jagodzianki , pyszne , proste w wykonaniu , w sam raz do kawki lub na śniadanie z mlekiem :)   Składniki : 0,5 kg mąki + trochę do podsypywania 5 dag drożdży 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 100 g roztopionej margaryny 3 jajka(...)folią lub talerzykiem i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę , mąki , cukru , dodać cukier waniliowy , roztrzepane  jajka i rozczyn , wymieszać , dodać letnią margarynę i dobrze wyrobić ciasto . Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość. Z podanych składników na kruszonkę , zagnieść kruszonkę . Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około  1cm , szklanką wykrawać

Sama słodycz i szczypta chili
Babka makowa z polewą czekoladową 278

makowa na białkach jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie

Marta Gotuje