pulpety - 2438 przepisów (strona:122/163)

Klopsiki w sosie śmietanowo -musztardowym 135

smażeniu oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , dodać odrobinę mąki oraz śmietanę wymieszaną z musztardą i chwilę poddusić , mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać  do rondla z pulpetami i gotować na małym ogniu jakieś 5 minut.Na koniec dodać zieleninę, w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Sos pomidorowy 152

pomidorowy to doskonały dodatek do pulpetów, czy krokietów. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu może urozmaicić wiele dań mięsnych i nie tylko. Dzisiaj bardzo szybki przepis na przyrządzenie prostego sosu pomidorowego. Ilość porcji: około 4 Składniki: Puszka pomidorów w całości 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka brązowego cukru Przyprawy: sól, pieprz, ostra

Kolizje Smaków
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 189

wszystko się połączy. Przełóż masę do miski i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Jeżeli używasz drewnianych wykałaczek, namocz je wcześniej w wodzie.  Uformuj z masy mięsnej owalne pulpety i nadziej je na wykałaczki lub szpadki. Pomaga zwilżenie dłoni wodą lub olejem.  Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając

Chilli Czosnek i Oliwa
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 236

mąka się całkowicie wchłonęła (ma tylko wygładzić pulpeciki) i wrzucamy delikatnie w miejscu gdzie pojawiają się bąbelki – dzięki temu pulpeciki nie rozpadną się. Postępujemy tak ze wszystkimi pulpetami. Gotujemy rosół przez 3 minuty od wypłynięcia kulek i możemy od razu podawać. Ja dodatkowo posypuję każdą porcję natką pietruszki. Post Rosół z pieczarkami i pulpecikami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ktoś nam podłożył świnię! …. 173

tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u - bigos - gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej - zrazy wieprzowe zawijane z karkówki - tradycyjne kotlety mielone - improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) - moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra - polędwiczki smażone z tymiankiem w wykonaniu Piotra, które zostały podane z moim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pub Św. Michał - opinia 155

dobroci kuchni św. Michała.  Podczas pierwszej wizyty wybraliśmy z Mężem słynne zupy zapiekane pod cebularzowym ciastem. Wojtek zdecydował się na forszmak lubelski , a ja na flaki lubelskie z pulpetami (obie zupy po 8,90 zł). Najpierw jednak do stolika dostarczono zamówione piwa i czekadełko w postaci galarety z pysznym domowym chlebem i dodatkami. Po chwili podano zupy

Pasja Smaku
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 351

Kotlety mielone to jedno z ulubionych naszych dań. Poniżej przedstawiam podstawowy przepis, który pozwoli na przygotowanie wielu obiadów. Z mięsnej masy można uformować malutkie pulpety, które sprawdzą się idealnie w pomidorowym sosie do makaronu. Można też przygotować kotlety, nadziane usmażonymi pieczarkami (takie, jak widać na powyższym zdjęciu). Wystarczy usmażyć pieczarki z pieprzem, cebulą i odrobiną soli. Z mięsnej masy uformuj

Przepisy Aleksandry
Pulpeciki w pomidorach 132

Przygotowanie : Cebulę zetrzeć na tarce razem z czosnkiem na drobno. Dodać do mięsa razem z jajkiem i otrębami. Przyprawić do smaku. Wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Formować małe pulpety, można dodatkowo obtoczyć w otrębach lub bułce tartej, podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Przełożyć pulpeciki do garnka, całość zalać puszką pokrojonych pomidorów, dodać łyżeczkę cukru trzcinowego, oraz zioła

Magiczne Życie Marty
Zupa porowa z pulpecikami 7373

każdy robi je trochę innej wielkości, dlatego najlepiej wyjąć jednego i sprawdzić.), wyjmujemy je z bulionu i na razie odkładamy. Warzywa najlepiej pokroić sobie wcześniej, zanim zajmiemy się pulpetami, ponieważ po ich ugotowaniu będziemy mogli od razu zająć się powstałym wywarem. Ziemniaki kroimy w kostkę, pory w krążki, cebulę w drobniutką kosteczkę, a pieczarki w ćwiartki (chyba, że są spore

Ratunku obiad
Pulpeciki z łososia w sosie koperkowym 171

dokładnie wyrobić (najlepiej ręką). Jeśli wydaje się za sucha, dodać łyżkę wody. Jeśli jest zbyt mokra, dosypać bułki tartej. Z masy formować małe pulpeciki i układać je na desce. Pulpety smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju (należy postępować z nimi bardzo delikatnie, aby się nie rozpadły) aż uzyskają apetyczny, złocisty kolor. Dodać śmietanę, pół szklanki wody i posiekany koperek

Obiad za dychę
Pomysł na...Serowy garnek (Winiary) - opinia 339

garnek" sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Każdy z nich podsmażyć na oleju w garnku, do ładnego zrumienienia. Do pulpetów dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojonego w plasterki pora. Wszytko razem smażyć jeszcze przez kilka minut. Do garnka wlać 500 ml zimnej wody, śmietanę oraz "Pomysł na...". Dobrze wymieszać

Pasja Smaku
Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym 177

razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka słodka pieprz, sól 2 łyżeczki cukru 1 listek laurowy 2-3 ziarenka

Pasja Smaku
22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 212

pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, oregano i pastę pomidorową. Kolejno wbijamy jajko. Dodajemy drobno posiekany czosnek i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy ugniatając rekoma. Kolejno z masy formujemy niewielkie pulpety. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu wykładamy pulpeciki i krótko obsmażamy z dwóch stron na rumiano (czynność nie trwa długo, ponieważ kolejno pulpeciki będą się dusić w zupie). Przekładamy

Symfonia Smaków
Zupa pieczarkowa z klopsikami indyczymi 234

Bardzo lubię zupy pieczarkowe i różne ich wariacje. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na zupę z mięsną wkładką, bo prostymi pulpetami indyczymi, czyli mięsem delikatnym i dietetycznym. Zupa jest prosta w przygotowaniu, szybka i może się świetnie prezentować na świątecznym stole. Polecam. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 169

sztuki   z taką samą ilością sosu zamroziłam na potem.    Zostało mi jeszcze ok. 4-5 chochelek sosu który   też zamroziłam - będzie np. do pulpetów. ** Na zdjęciu pokazałam papryki tylko skropione sosem -ale najlepiej smakują ,,utytłane" w dużej ilości sosu jedzone łyżką

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania