natłuszczonej blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Piec ok 1 godziny. Kalafior jest pyszny, miękki z chrupiącą, lekko ostrą skórką. Zjedliśmy go do pulpetów z ciecierzycy
Co na wege obiad?Kotlety mielone, pulpety, klopsiki, pieczeń rzymska i inne smakołyki z mięsa mielonego są w moim domu zawsze mile widziane :-) Warunek jest jeden- mięso mielę sama. Najlepsza do mielenia jest łopatka, bo ma trochę tłuszczyku, który nadaje kotletom soczystości, byle by nie za dużo, bo ani to zdrowe, ani apetyczne. Składniki na kotlety mielone duszone we własnym sosie
Rozpustne gotowanieminut, wyjąć cedzakiem na talerz - do wywaru dać mrożoną zupę jarzynową z groszkiem, dodać pkrojoną fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone i gotować z 15 minut na koniec gotowania włożyć pulpety do zupy, doprawić kucharkiem, pieprzem, przyprawą w płynie, wlać śmietanę słodką 12% wymieszaną z 4 łyżkami mąki i ciut wodą - zupa jest smaczna, syta...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsuszony łyżka masła łyżka oliwy z oliwek łyżka ziół prowansalskich liść laurowy ziele angielskie 3 łyżki drobnego makaronu ( u mnie zacierka babuni) 2 pomidory 1/2 pęczka koperku sól ,pieprz Pulpety: filet indyka (ok. 500 g) 2 łyżki musztardy dijon mozzarella (małe kulki) bułka tarta sól ,pieprz ,mąka ,mielona czerwona papryka Przygotowanie Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę
R'n'G Kitchenminut.Na pozostałej po smażeniu oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , dodać odrobinę mąki oraz śmietanę i chwilę poddusić , mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać do rondla z pulpetami i gotować na małym ogniu jakieś 5 minut.Na koniec dodać posiekany koperek, w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzeniejest świetny do pulpetów i mięs. Ponad to jest łatwy do zrobienia i pyszny. Składniki: pęczek koperku 3 szklanki bulionu 1 mała śmietana 2 łyżeczki mąki sól pieprz Wykonanie: Bulion zagotować, dodać posiekany koperek i gotować przez chwilę. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Cały czas mieszając zagotować sos i doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby żeby
Mama Gotujepotrawie, która połączyłaby zupę z drugim daniem. Takiej, którą mąż mógłby zagrzać sobie w pracy na obiad i poczuć, że coś zjadł. Wymyśliłam więc jarzynową z naprawdę dużą ilością pulpetów. Pyszna :) Oczywiście nie zagęszczana mąką i nie zabielana, tak jak oboje lubimy, lekka, a jednocześnie syta. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyjaglaną , gulasz "weguś" , sznycelki a'la cielęce "weguś" , masło orzechowe z kokosem , masło orzechowe czekoladowe , musztarda łagodna BIO , buraczki BIO , tahini naturalne , masło sezamowe słodzone agawą , hummus naturalny oraz pulpety w sosie pomidorowym "weguś" Już niedługo recenzje produktów oraz przepisy z ich wykorzystaniem :) A Was zapraszam na stronę Primavika gdzie trwa konkurs w którym możecie wygrać super nagrody
breakfast of dreamsBitki to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny :) Fajna alternatywa dla zwykłego kotleta, lub dla pulpetów w pomidorowym sosie, a również smaczne :) Polecam :) Składniki: ok 70dag chudego schabu bez kości papryka (u mnie zielona) duża cebula puszka pomidorów krojonych bez skórki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 ząbki czosnku pół szklanki wody natka pietruszki bazylia, oregano, papryka
ChilliJemypokroić w kostkę zalać wrzątkiem , dodać tłuszcz, lekko posolić i ugotować na półmiękko. Również na półmiękko ugotować ryż. Mielone mięso wymieszać z jajkiem, wystudzonym ryżem i przyprawami. Następnie formować pulpety, włożyć do rondla z kalarepką i razem ugotować. Dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody i śmietanę. Posypać koperkiem i podawać np. z ziemniaczanymi pączuchami
Tradycyjna KuchniaTradycyjnie zupę neapolitańską podaję z grubymi kluskami. Tym razem nieco zmodyfikowałam to danie, zastępując kluski domowymi pulpetami. PS. Ser żółty można zastąpić serkiem topionym. Smakuje równie dobrze Składniki: 6 szklanek wywaru z warzyw 25 dag śmietanki 18% 2 żółtka 4 łyżki startego sera żółtego ½ kg mięsa drobiowego 1 jajo ¼ szklanki grysiku Sól, pieprz ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Mięso
Tradycyjna Kuchniapieprzem. Następnie serki przekroić na pół, obtaczać w mące, jajku i bułce tartej i usmażyć na maśle. Podawać z wątróbką, posypane natką pietruszki. Polecam również: wątróbka z jajkiem pulpety z wątróbki i parówek
Tradycyjna KuchniaPyszna, zdrowa i syta zupa z mięsnymi pulpetami- nie faszerowana zbędnymi konserwantami. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 10 dag mięsa (gotowanego- najlepiej drobiowego) 1 jajko 2 łyżki płatków ryżowych 1 łyżka oleju 3 ziemniaki sól do smaku 2 łyżki mąki Wykonanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce (oprócz ziemniaków) następnie warzywa poddusić na oleju, po chwili
Tradycyjna Kuchnia