Jaglane gołąbki bez zawijania 303roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu pomidorowego, bo właśnie z tym sosem smakują wyjątkowo. Gołąbki są bardzo delikatne i mięciutkie, konsystencją bardziej przypominaja pulpety. Z podanych składników przygotujesz kilkanaście gołąbków, obiad na kilka dni gotowy. Składniki na farsz: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 1/2 szklanki surowej 800 g piersi z indyka 1/2 młodej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Uniwersalny sos pomidorowy 204garnka i zagotowujemy, często mieszając. Po zagotowaniu – sos jest gotowy. Powodzenia w szukaniu zastosowań! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Spaghetti z sosem pomidorowym, lasagne, pulpety, roladki mięsne, zapiekanki, dania azjatyckie, wszelkiego rodzaju dania mięsno-warzywne, a nawet tortilla czy pizza. Zastosowania można mnożyć. Jedno jest pewne – dobry sos pomidorowy jest znany i ceniony na całym świecie
Proste-przepisy.pl
Cukinie zapiekane z kaszą 228końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Dla tych którzy wolą wersję z mięsem proponuję zamiast farszu z serem zrobić farsz z mięsem mielonym. Może być wg tego przepisu na pulpety. Cukinie z farszem serowym można zaostrzyć polewając je ulubionym sosem np. keczupem :) A jeśli kaszę jaglaną zastąpimy kaszą kuskus, wtedy uda się nam szybciej przygotować całe danie. Odgrzewane na drugi
Proste Potrawy
Pulpeciki wieprzowo - cielęce po królewsku. 251dolać wody. Ugotowane pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową na talerz. W jednej szklance wody rozmieszać około 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlać do wywaru w którym gotowały się pulpety, energicznie zamieszać i zagotować. Do sosu można dodać 2 łyżki słodkiej śmietanki ale nie koniecznie. Na samym końcu przyprawić jeszcze do smaku solą lub pieprzem. Podawać z ziemniakami lub kluskami
Sama słodycz i szczypta chili
Najprostsze spaghetti bolognese z ciecierzycą 212została mi spora ilość ciecierzycowej okary. Zrobilam z niej małe kotlety, które usmażyłam i postanowiłam ugotować w sosie pomidorowym, tak aby wyszły pulpety. Wszystko szło bardzo dobrze dopóki kotlety nie zaczęły się rozpuszczać... tworząc coś na wzór sosu do spaghetti. Spaghetti bolognese z ciecierzycą Składniki
wegujemy
Fotorelacja: Wegetariańsko/wegańskie warsztaty kulinarne 178jaglanej. Chyba każdy uczestnik warsztatów nie mógł doczekać się właśnie tej słodkości, która podana była na sam koniec. Do czego te pieczarki? i tofu? ... Do pysznych pulpetów a'la meatbalss. Ps. Świetnie smakują z humusem ! A teraz SELERYBA. Coś co jadłam po raz pierwszy. Naprawdę smakuje jak ryba - dzięki glonom. (już dzisiaj kupiłam sobie glony i również
healthy dreams
Hasło tygodnia - "mielone". 170Mielone? Ale co? Muszę przyznać, że kiedy pomysł na hasło przyszedł mi do głowy, to miałem w myślach obraz klopsików ;) Czyli temat mięsny? Mielone wieprzowe, wołowe, drobiowe, może ryby? Pulpety, kotlety, gołąbki... Bardziej egzotyczne nadzienia do tacos, tortilli, pajów... Bolognese, chili con carne... Dosyć, jestem przed śniadaniem! ;) Potem jednak zacząłem się lekko wahać, bo przypomniałem sobie, że w moim rodzinnym
zadanie-gotowanie
Pizza z botwinką i serem feta 215Pycha! Wbrew pozorom botwinka nie dominuje w smaku :) Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem botwinki to zachęcam do przygotowania rewelacyjnej zupy warzywnej z dodatkiem kaszy pęczak lub pulpetów zapiekanych z botwinką i kaszą . Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe) pęczek botwinki (same liście
Ugotować
Bakłażanowy kotlecik 678papierowym odsączamy i mieszamy w misce z pozostałymi składnikami. Proponuję użyć mieszacza ostatecznego to jest blendera. Obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na patelni (lub gotujemy z sosem jak pulpety, jak kto woli). Proste, prawda? Idealnie danie do zrobienia obiadu z dziećmi - wrzuć wszystko do michy, dodaj tonę miłości, zrób kulki i voila. Lubię takie przepisy. Uwaga, przepis jest zmodyfikowaną
Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa pomidorowa w słoiku na wynos z pulpetami i z parmezanem 226Składniki: koncentrat pomidorowy Łowicz bulion warzywny 2 litry 1 łyżeczka masła 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula czosnek oliwa ok pół łyżeczki kopru włoskiego Pulpety: 500 gram mielonego mięsa indyczego z udźca 1 łyżeczka słodkiej papryki 100 gram tartego parmezanu lub pecorino ząbek czosnku sól do smaku pół łyżeczki papryczki chili ( u mnie w patkach
AZgotuj!
Wyniki konkursu: Zmiksowaliśmy razem dużo dobrego! 156zapałem do gotowania potraw z mojego bloga. Maja pokusiła się nawet o napisanie Ody do kuchmistrzowskiego "kwadratu" , którą pozwoliłem się z Wami poniżej podzielić. Wiersz dotyczy "oszukanych" Pulpetów z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym z sałatką z buraczków , których zdjęcie możecie zobaczyć poniżej. Historia to taka, mam z urodzenia zapał górniczy i wszystko palę podając zwęglone dania a każda
Food Square
Bigos z pieczarek, z pulpetami. 226dodać do bigosu, nie powinny się rozpaść. Po ich dodaniu całość doprawić koncentratem, papryką ostrą i słodką, pieprzem, majerankiem i w razie konieczności solą. Gotować około 10 minut by pulpety się ugotowały. Bigos najlepszy jest po przegryzieniu, wiec warto dać mu na to czas :-) Smacznego!! Pozdrawiam ciepło, Kasia ;-) Instagram /// Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarny
Pulpety rybne w zalewie octowej 252rozgrzanym oleju na złoty kolor. Z podanych składników gotujemy zalewę, dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i marchewki oraz listki laurowe, ziele angielskie. Wszystko razem gotujemy około 10 minut.Usmażone pulpety rybne układamy w szklanym naczyniu i zalewamy gorącą zalewą, odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz. Składniki
kgwjanczewo
Pulpety jaglane z grzybami 213Grzyby posiekać , usmażyć na oliwie z solą i ząbkiem czosnku. Przestudzić. Dodać dużą ilość natki. Przełożyć do ugotowanej wystudzonej kaszy, wbić jajo, dodać białko i wymieszać ręką. Formować pulpety. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać passatę, pomidory pelati (pomidory rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków). Duszę kilka minut. Włożyć do sosu pulpeciki i dusić po kilka
AZgotuj!
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym 173czosnku łyżka suszonego oregano łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: parmezan bazylia Cebule drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na pulpety umieścić w misce i ugnieść. Z tak powstałej masy uformować małe kulki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na niej pulpeciki z każdej strony. Przełożyć na talerz. Makaron ugotować według
wyzwania kuchenne