oliwek smażę drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz szpinak przez 3-4 minuty. Przesmażone warzywa mieszam z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i mąką. Dokładnie wyrabiam masę i formuję z niej pulpety, które smażę na pozostałej oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładam gotowe pulpeciki do garnka z zupą, podgrzewam przez 5 minut. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadelikatne w smaku kuleczki, idealne na jeden kęs, cieszące i oko i podniebienie :) Można je przygotować w rozmaity sposób, a dodatki skomponować według własnych preferencji. Ja dzisiaj proponuję Wam pulpety w wersji lekkostrawnej, czyli gotowanej, z marchewką i pieczarkami, no i obowiązkowo ze świeżym koperkiem, a gdyby tak zamienić śmietanę na jogurt naturalny śmiało mogłabym napisać, że są również
Kraina Miodem PłynącaPyszny pomysł na bezmięsny obiad- idealny na piątki i nie tylko :) Przepis na: Pulpety rybne Surówka pekińska
Tradycyjna KuchniaPyszny, niedrogi i szybki w wykonaniu obiad. Zajmie ci nie dłużej niż 30 minut! Przepis na: Pulpety w sosie pomidorowym Surówka z kiszonej kapusty Jako dodatek polecam kaszę gryczaną, jęczmienną, orkiszową.... Praktycznie każda idealnie pasuje
Tradycyjna Kuchniapuszek, lub jako mieszankę przypraw w proszku. Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.). Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy, bo to w tłuszczach rozpuszcza się kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostrość
SzczyptaSmaQrozmarynu Przygotowanie: Ciecierzycę gotujemy aż zmięknie, następnie mieszamy z kaszą jaglana i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i formujemy kulki, które zapiekamy przez 15 min w 180 st. Pulpety zrobiłam w dwóch wersjach: bezglutenowa z makaronem ryżowym i ajvarem, a drugie dla małżonka z makaronem pszennym i sosem pomidorowym
Łycha smakówmięsem nie przepadam ,ale wszelkie pulpety i te gołąbki uwielbiam .Może dlatego że poza mięsem mają w sobie też warzywa i dużo sosu . Składniki: ilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno pół papryki
Ladylaura.Pulpety Składniki: - kg mięsa mielonego - jajko - troszkę mąki - czerstwa bułka - szklanka mleka - cebula - sól, pieprz Do panierki: - bułka tarta To już troszkę więcej z tym zabawy ale też bardzo dobrze smakuje. Zakupy: jajka 10 sztuk koszt
Tanio smacznie i prostopołówka kajzerki 1 jajko mała cebulka 1 łyżka masła sól, pieprz natka Wykonanie Bulion podgrzewamy. Serki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Mieszamy i czekamy aż się rozpuszczą Pulpety Cebulkę obieramy, kroimy drobniutko i szklimy na maśle. Kajzerkę odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki starannie mieszamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażamy
Mieszam w Garnkusoczyste, aromatyczne no i ten pomidorowy sos. Dodatek oliwek przenosi nas do słonecznej i ciepłej Hiszpanii w samym środku zimy. Jeżeli chcecie możecie zajadać się samymi pulpetami
Szybko Tanio Smacznieochotę, to robię je w tzw. 'oszukanej' wersji, czyli takiej bez zawijania- kapusta jest mieszana wraz z mięsem i ryżem, a następnie masa jest formowana w sporych rozmiarów pulpety (ja akurat takie preferuję). Gołąbki robione w ten sposób nie są tak pracochłonne, jak również czas ich przygotowania jest znacznie krótszy, a w smaku bardzo przypominają te w tradycyjnej wersji
Kraina Miodem Płynącarozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry obsmażamy na patelni po smażeniu mięsa, smażymy do momentu odparowania wody, przekładamy do pulpetów, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso i pieczarki. Dodajemy suszoną włoszczyznę, gotujemy przez 30 minut. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej, wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku
Bajeczna Kuchniapozostałe składniki mieszamy razem dokładnie. W między czasie wstawiamy wodę na gaz i czekamy aż się zagotuje. Z mięsa formujemy kuleczki i wrzucamy do gotującej się wody. Kiedy pulpety wypłyną gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub wrzucamy do zupy. Smacznego :) *Jeśli będziemy mieli 500 g mięsa bułka tarta nie jest konieczna
Moje-pitraszeniePierożki, jakie wymyśliłem do pulpetów rybnych, gdyż podanie ich po prostu z frytkami wydało mi się zbyt prostym rozwiązaniem. Przepis na rybno-grzybowe kuleczki podam niedługo, gdyż zarówno one jak i pierożki mogą służyć za całkiem niezłą przekąskę same w sobie. Składniki: Ciasto: 140g mąki pszennej ok. 125ml ciepłej wody szczypta soli Farsz: Pół dorodnego pora 5 sporych liści
Gotuj z Rumcajsemrazem bez wsparcia historycznego, bo po rumcajsowemu. Delikatne, lekko pikantne pulpety w smaku przywodzą na myśl okolice Grecji, albo Turcji. Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 250g sera feta 5 ząbków czosnku 2 czerwone papryczki chilli 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich spora szczypta pieprzu cytrynowego bułka tarta olej Przygotowanie: Fetę miksujemy z czosnkiem, papryczkami
Gotuj z Rumcajsem