masę mięsną wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam pulpeciki ( z tej porcji wyszło mi 15 szt), które lekko obtoczyłam w mace. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam pulpety do momentu zarumienienia (około 7 min). W międzyczasie ugotowałam na półtwardo makaron. Następnie na patelni na której smażyłam pulpeciki poddusiłam cebulę i obranego ze skórki, pokrojonego pomidora, dodałam
Gosia gotujeostrożne podejście do tego obiadu. Na szczęście oboje przekonali się, że dobre klopsiki nie są złe, a dla mnie dobre klopsiki to niestety obsmażone klopsiki, a nie obgotowane pulpety. ugotowany makaron spaghetti (lub każdy inny) klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki
bistro mamaWrzucamy na patelnie teflonową bez tłuszczu i dusimy pod przykrywką na małym ogniu do odparowania wody. Jogurt mieszamy z musztardą i przyprawami, dolewamy powoli do pieczarek. Wrzucamy nasze ugotowane pulpety i dusimy kilka minut na bardzo małym ogniu
Powiedz dietom nieniemal do miękkości warzyw, następnie wkładamy delikatnie pulpeciki i gotujemy na bardzo małym ogniu, masło wkładamy na patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy, (część dodajemy do masy na pulpety) do reszty dodajemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę, 2 jajka roztrzepać , lać małym strumieniem do zupy, roztrzepywać widelcem, dodać zasmażkę, zagotować i gotowe
Kuchnia Beatywyłuskać Warzywa przełożyć do garnuszka, zalać wodą, dołożyć kostki rosołowe i gotować do miękkości Gdy warzywa będą miękkie, zagęścić sos śmietaną z mąką ( podobnie jak robiłam przy sosie do pulpetów ): śmietanę i mąkę przełożyć do kubeczka, wymieszać i podlać wywarem spod warzyw. Dokładnie wszystko połączyć i całość przelać do garnka z marchewką i groszkiem. UWAGA. Należy pamiętać o zahartowaniu śmietany
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanki nalewamy wywar w którym gotowaliśmy pulpeciki i dodajemy do tego 1 łyżkę maki. Dokładnie mieszamy. Zawartość szklanki przelewamy do miski z sosem. Z pulpetów odlewamy wywar i zalewamy je sosem. Dusimy/ gotujemy dalej na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Danie powinno mieć kwaskowy posmak, jeżeli ktoś
ClauditteMissCookingpieprz szczypta suszonego chilli nadzienie: ser kozi Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy mięso i dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy je dokładnie ze sobą. Formujemy kulki jak na kotlety czy też pulpety. Palcem robimy otwór i wsadzamy ser kozi. Kotlety smażymy na oliwie. Smacznego
ClauditteMissCookingpieprzu, majeranku i tyle bułki tartej, by masa była zwarta. 2. Mięso porcjujemy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, dajemy pasek ogórka korniszonego, pasek papryki i ser żółty, formujemy podłużne pulpety i dokładnie zlepiamy. 3. Mięso obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano na oleju. Obsmażone zrazy przekładamy do rondelka, zalewamy gorącą (!) wodą 1 cm powyżej mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele
Kuchnia domowa AniMięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone pomidorki i oregano. Sosem zalać pulpety i zredukować na wolnym ogniu. Smacznego
Gaździnka warzyDziękuję wszystkim,którzy odwiedzają mojego bloga. Dzisiaj zamieszczam popularne przepisy na dnia obiadowe. Może zajrzycie. FASZEROWANY FILET Z INDYKA MIELONE Z PIECZARKAMI PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM SPAGHETTI BOLOGNESE KACZKA ZAPIEKANA Z MORELĄ MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewyfolią, czekamy chwilę aż spęcznieje. Do mięsa dodajemy jajko oraz przyprawy, zmiękczoną bułkę tartą oraz kuskus. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Można je lekko spłaszczyć, aby lepiej się usmażyły. Pulpety smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor. Ja zazwyczaj tylko lekko przysmażam je na patelni, a następnie wrzucam do gotującego się sosu. Gotuję tak ok. 10 minut od czasu
KasiekGotujenowości, z którymi nigdy wcześniej nie miałam do czynienia i nie żałuję. :-) W tej potrawie użyłam czubrycy zielonej, bałkańskiej przyprawy o intensywnym, ale nie męczącym ziołowym aromacie. Nadała pulpetom wyjątkowego smaku. Inspirację znalazłam tutaj: KLIK , choć właściwie prawie wszystko zmieniłam. :-) Przypominam również o trwającym konkursie! Szczegóły tutaj: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html 500g mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta czubryca zielona
Szefowa kuchniTaki rodzaj dania nazywamy rożnie: pulpety a la gołąbki , gołąbki meksykańskie. Jak zwał, tak zwał- smak bardzo podobny do oryginalnych gołąbków. Z tą różnicą, że kapustę mamy w środku. Polecam. SKŁADNIKI 1 kg g mielonego mięsa z szynki 2 woreczki ryżu 1/2 główki kapusty białej 1 puszka przecieru pomidorowego 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia
W kuchennym oknie EwyChili con carne Klopsiki z makaronem porem i pomidorami Kurczak z cukinią i pomidorkami Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Leczo z cukinią Filet z kurczaka w warzywnym sosie
Ala piecze i gotuje