pulpeciki - 1409 przepisów (strona:63/94)

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 145

nieklejące się do ręki ciasto. na posypanej mąką stolnicy rozwałkować placek grubości jednego centymetra, wykrajać kółka szklanką. Scones smażyć na posmarowanej olejem patelni na złoty kolor.  Podawać z pulpecikami, lekko polane sosem koperkowym.  Smacznego

Cook&Love
TAGLIATELLE Z PULPECIKAMI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-POROWYM 169

wiecie uwielbiam makarony i dziś znów znów zapraszam Was na makaronową ucztę! Mam dla Was przepis na fantastycznym makaron ( u mnie wstążki z pełnego ziarna Lubella ) z pulpecikami z kurczaka w sosie śmietanowo – porowym z odrobiną parmezanu. Danie łatwe do zrobienia, szybkie, smaczne a zarazem sycące Idealny na taki jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron wstążki

Ostra na Słodko
FALAFEL ZE SZPIANKIEM I MARCHEWKĄ 130

obiad lub jako przekąskę.  Moja wersja tych uroczych kotlecików zawiera szpinak i marchewkę, odróżniając się tymi składnikami od tradycyjnych falafli. Mogą one uchodzić za roślinny substytut mięsnych pulpecików. Są idealne dla tęskniących za smakiem smażonego mięsa.  Składniki na 20 kotelcików:  250 g ciecierzycy, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 3 ząbki czosnku, 1 marchewka, 5 dużych liści

Jeść, by żyć w zdrowiu
JAGLANE PULPETY 123

Kasza jaglana z warzywami to chyba najczęstszy obiad w naszym domu. Dziś te składniki uformowałam w kuleczki i wyszły pyszne, aromatyczne pulpeciki. Moża pokusić się dla nich o sos pomidorowy. U nas, z braku passaty z pomidorów, wystąpiły solo, bez sosu, a w skromnym towarzystwie sałatki. Świetnie sprawdziłyby się w lunch boxie. Przeżyją każdą podróż, bo są ładnie zwarte

Jeść, by żyć w zdrowiu
Jesiotr z polskich stawów! 216

Doskonale wiecie, że uwielbiam ryby i owoce morza. Ryby mogłabym jeść codziennie, i to w różnorodnej postaci, i pieczone, smażone, wędzone czy gotowane, w formie past, w całości, kotlecików, pulpecików i czego tylko można sobie wyobrazić. Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka, są lekko strawne, nie wymagają długiego czasu obróbki i powinny być spożywane przez nas minimum

SMYKWKUCHNI
Pulpeciki w zalewie octowej 810

Składniki: Pulpeciki: 500g mięsa mielonego, 1 jajko, 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól, 2 łyżki bułki tartej, plus do obtaczania, 4 łyżki wody, olej. Zalewa octowa: 1 i 1/2 cebuli, 2 mniejsze marchwie, 3/4 szklanki octu ( szklanka 250ml ), 1l zimnej wody, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru, 4 łyżki

W kuchni u Moniki
Gołąbki w sosie dyniowym 182

lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i delikatnie odciąć liście. Pierwsze dwa liście przełożyć na inny talerz, ponieważ będą potrzebne na spód garnka. Formowanie gołąbków Z mięsa formować podłużne pulpeciki. Na każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość ciasno zrolować. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Surowe gołąbki przesmażyć z obu stron (najpierw smażymy łączeniami do dołu). Wyjąć wszystkie gołąbki

Ugotować
Klopsiki z indyka z cukinią i marchewką 99

Zresztą będąc w Polsce człowiek z chęcią zabiera do siebie różne smakołyki – szynki, sery, a na to trzeba mieć miejsce w lodówce i zamrażarce. Do przygotowania pulpecików potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 2 całe jajka – 1 cukinię – 3/4 marchewki – ok 400- 500 g mięsa z indyka (lub kurczaka) – pół cebuli – dwa małe

Szybko Tanio Smacznie
ZUPA Z SERKA TOPIONEGO Z MAKARONEM I PULPETAMI 107

sól i ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa * sól do doprawienia zupy Wykonanie: Ugotować  bulion drobiowy. W między czasie mięso mielone wyrobić z ulubionymi przyprawami. Uformować małe pulpeciki, wrzucić je do gotującej się zupy. Gotować około 20 minut na mniejszym ogniu. Po tym czasie dodać serki topione, gotować co chwilę mieszając do momentu rozpuszczenia się serków

Zrób to smacznie
Gulasz warzywny z dynią 228

pokrojone w kostkę ziemniaki, dzięki czemu danie byłoby jeszcze bardziej sycące  ( choć i bez nich daje radę nie martwcie się). W wersji mięsnej można podać z pulpecikami.     Składniki: 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni  (nie ważyłam dodanej dyni, rozkroiłam jedną wielką) 2 duże cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 papryka 1 litr bulionu warzywnego

W kuchennej krainie
Pulpety z indyka w sosie grzybowym 209

pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Do mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy je na oliwie z oliwek.  0,5 l wody 8 suszonych grzybów liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ziarnka pieprzu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki

Emskie Smaki
zupa zbójecka z klopsikami 126

łyżki bułki tartej sól, pieprz wykonanie: Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklona cebulkę, bułkę tartą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Wkładamy je do zupy i gotujemy przez ok. 15 min. Zupę podajemy posypaną natka pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Kotlety z kalafiora 144

kalafiorowego. Te kotleciki bardzo smakują dzieciom nawet tym, które nie lubią warzyw.  Bardzo ciekawym było dla mnie odkrycie, że nawet najbardziej nielubiane przez dzieci produkty, przybierając formę klopsików, pulpecików lub kotletów, stają sie przepysznym jedzeniem;) Składniki: 1 średni kalafior 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 2 jajka eko 1/2 szklanki bułki tartej +  kilka łyżek do panierowania kotletów

Codziennik Kuchenny
“Dieta paleo po polsku” – recenzja 173

owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza i kawę z tłuszczem kokosowym. Chętnie obejrzę też nagranie Christiny Warinner z konferencji Tedx, które jest polecane w tej książce     Dieta

Ugotowane pozamiatane
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 30.09.2016r. 165

ziemniakami , su sz onymi pomidorami z bazylią i mozzarellą   Monika  Kotlety z k aszy jaglanej ze szpinakiem i pieczarkami   Marzena  Tort ellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi     Aga Schab w ziołach, cebuli i czosnku   Ela Surówka z jesiennych owoców   Marta  Pasztet z cukinią   Di ana  Batoniki owsiane z dodatkiem

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania