pulpeciki - 1409 przepisów (strona:70/94)

Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami 185

mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy je aż do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek Pulpety przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię wyciskamy 2 ząbki czosnku i smażymy około minuty. Następnie wlewamy śmietanę

Taste Therapy
Klopsiki z kalafiorem z wolnowaru 120

vegeta] kalafior marchewka listek , ziele śmietana koperek Do misy wolnowaru wlać wodę ,dać przyprawy  włączyć wolnowar. Mięso wyrobić z jajkiem ,pokrojoną w kostkę cebulką i przyprawami.Formować małe pulpeciki i usmażyć na oliwie na rumiano.Do misy wolnowaru włożyć pokrojony w różyczki kalafior i marchewkę, a na wierzch podsmażone pulpeciki.Dodać listek , ziele, wegetę. Gotować około 1-2 godzin

Moje domowe kucharzenie
Kule jaglane smażone ala arancini 166

wykładamy do miski wbijamy jajo, dodajemy pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Ser kroimy na kosteczki (ok 1,5 cm). Nabieramy niewielką ilość masy ( wielkość mniej więcej jak na pulpeciki) rozprowadzamy w dłoni tak aby w środek włożyć ser. Następnie obtaczamy ser kształtując w dłoni kulę. Odstawiamy i formujemy następne. U mnie wyszło 8 sztuk. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku

AZgotuj!
Zupa rybna 168

Starałam się jej zawsze unikać. Kiedy pewnego razu mąż przygotował ją na obiad, czekało na mnie bardzo miłe zaskoczenie. Zupa zupełnie inaczej smakowała. Nie pływały w niej żadne rybne pulpeciki, tylko prawdziwe duże kawałki różnych gatunków ryb. Smak i aromat był niezwykły. Jest to bardzo sycąca i smaczna zupa. Sądzę, że swój wyjątkowy smak,  zawdzięcza lekko pomidorowej "nucie

Pan i Pani Smith w kuchni
Weganie nad morzem 220

przywiezionym strogonowie z dodatkiem kaszy gryczanej; czas przygotowania krótszy niż wyprawa do smażalni;  Innego dnia obiad na szybko gotowy w okamgnieniu: ugotowałam spaghetti z dodatkiem gotowych wegańskich pulpecików: Ktoś mógłby pomyśleć, że szkoda wakacji na gotowanie. Co prawda, powyższe propozycje nie wymagają zbyt wiele czasu, ale chcieliśmy też sprawdzić, co do zaoferowania weganom mają okoliczne lokale. Przed wyjazdem dowidziałam

Roślinna - blog wegański
Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 173

autorka Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wyśmienitą wołowiną QMP   Miejsce pierwsze należało bezapelacyjnie do Basi, autorki bloga kulinarnego Życie w apetycie  i jej  Wołowych pulpecików QMP w sezamie na orkiszowych, razowych podpłomykach z bryndzą podhalańską doprawioną pesto z liści rzodkiewki, z orientalnym chutneyem rabarbarowym i truskawkami. Na koniec chciałam bardzo  podziękować organizatorom konkursu, Grześkowi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety mielone duszone we własnym sosie. 234

Jeśli chcemy urozmaicić nasze kotlety polecam przepis na kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie pieczeniowym , są równie pyszne, choć chyba jeszcze bardziej soczyste. Pycha!!! Polecam również  pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są równie smakowite, choć w nieco innej odsłonie

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z boczniakami. 146

przykryciem około 10-15 minut i gotowe :-) Z pozostałego płynu można zrobić sos, zagęszczając go mąką i przyprawiając do smaku. Pycha!!!      Polecam jeszcze przepis na  pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są bardzo smakowite i soczyste

Rozpustne gotowanie
Klopsy z ziołami. 142

małe klopsy, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym i ryżem. Pycha!!!      Polecam też przepis na  pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są niesamowicie soczyste

Rozpustne gotowanie
Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym. 151

pomału wlewamy do sosu, aż odpowiednio zgęstnieje. Zabielamy śmietaną, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z usmażonymi kotlecikami i gotowe!!!      Jeśli macie ochotę na pulpeciki w sosie pieczarkowym polecam  ten przepis

Rozpustne gotowanie
Anyzkowe pulpety z sosem teriyaki 172

gwiazdki anyżu, pieprz  seczuański, krople z jalapeno oraz ząbek czosnku. Gotujemy przez 10-15 minut . Kroimy surimi oraz cebulę w drobną kostkę. Wyciskamy czosnek. Mieszamy wszystko i formujemy pulpeciki. Opiekamy je na oliwie do zezłocenia. Następnie wrzucamy do bulionu, nasze kuleczki.(lub odwrotnie - pulpety zalewamy bulionem  w zależności  od wielkości patelni ) Podajemy z ryżem, który gotujemy

dlaSmaQ
Wołowe klopsiki z daktylami 122

zapewne zauważyliście klopsiki, pulpeciki są moją ulubioną formą podawania mięsa. Te dzisiejsze to świetna propozycja na ciepło i na zimno, na obiad i na przyjęcie. Tym razem w lekko słodkawym wydaniu i oczywiście

Szybko Tanio Smacznie
Zupa warzywna z pulpecikami nadziewanymi mozzarellą 136

warzyw.  Pod koniec dodajemy makaron i sparzone ,obrane i pokrojone (bez pestek) ,pomidory.  Filet z indyka mielimy ,mieszamy z musztardą ,solą ,pieprzem i bułką tartą.  Formujemy pulpeciki ,po czym je spłaszczamy i na każdy z nich wykładamy jedną ,osączoną z zalewy kuleczkę mozzarelli. Owijamy mięsem ser i obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną słodkiej papryki  Smażymy

R'n'G Kitchen
Pulpety w kapuście kiszonej i pomidorach 137

Klasyczne pulpeciki czasami też smakować mogą Składniki 50 dag mięsa mielonego ( u mnie karkówka ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 6 listków bazylii 1 łyżka bułki tartej 30 dag kiszonej kapusty 25 dag krojonych pomidorów z puszki 4 listki laurowe 25 dag pomidorów 1 papryczka chili brązowy cukier do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek

R'n'G Kitchen
Młoda kapusta z pulpetami 1890

Młoda kapusta , a do tego pulpeciki to idealne połączenie. Taki miałam dzisiaj obiad. Polecam Wam, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne. Składniki: Kapusta: 1 główka młodej  kapusty 2   marchewki 2 łyżki masła 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku 1 łyżeczka cukru sól pieprz Pulpety: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko

O kuchni z uczuciem