pulpeciki - 1409 przepisów (strona:70/94)

pomidorowe pulpeciki 173

pulpeciki w pomidorowym sosie Pulpet jest tym rodzajem mięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta

Miód i pieprz
Pulpety w sosie kurkowym 132

pieprz do smaku WYKONANIE Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wyrabiamy mięso dłonią, Z masy mięsnej  wyrabiamy małe pulpeciki ( u mnie ok. 30 ). Do większego garnka ( taki 2-3 l.)  wlewamy wodę, dodajemy stratą marchewkę , pietruszkę i pokrojonego drobno pora, liść i ziele, solimy Gotujemy na małym ogniu

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka warzywna z kaszy jaglanej 159

serem. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.   Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej: Kasza jaglana z warzywami , Pulpeciki z kaszy jaglanej ,   Smacznego

paapilotkaa
Pęczak i pulpety 132

pieprz Olej Wstawiamy kaszę na osolony wrzątek. W tym czasie doprawiamy mięso solą i pieprzem. Z mięsa lepimy małe pulpeciki i smażymy na oleju z obu stron.  Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż powstanie pyszny sos. Podajemy z kwaszoną kapustą lub ulubion

prawdziwe jedzenie
Sushi Nighiri z omletu (wegetariańskie) 153

wykorzystamy wszystkie składniki. Przenosimy omlet na matę, formujemy kwadratowy kształt i studzimy. Składniki do Nighiri: - porcja ryżu do sushi - omlet - 1 liści algi nori Przygotowanie Nighiri: Z ryżu formujemy "pulpeciki" (podłużny kawałek). Rulon z omletu kroimy w paski o grubości około pół centymetra. Z liścia wykrawamy tasiemki, również o grubości około pół centymetra. Kawałek omletu kładziemy na ryżu i całość

Życie zamknięte w smaku
Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym 187

minut (aż będą prawie miękkie). 3. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać je od razu w mące (najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami). Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Gdy się zrumienią podlać je bulionem i dusić jeszcze chwilę

Kto ugości moich gości?
Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami 165

mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy je aż do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek Pulpety przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię wyciskamy 2 ząbki czosnku i smażymy około minuty. Następnie wlewamy śmietanę

Taste Therapy
Klopsiki z kalafiorem z wolnowaru 101

vegeta] kalafior marchewka listek , ziele śmietana koperek Do misy wolnowaru wlać wodę ,dać przyprawy  włączyć wolnowar. Mięso wyrobić z jajkiem ,pokrojoną w kostkę cebulką i przyprawami.Formować małe pulpeciki i usmażyć na oliwie na rumiano.Do misy wolnowaru włożyć pokrojony w różyczki kalafior i marchewkę, a na wierzch podsmażone pulpeciki.Dodać listek , ziele, wegetę. Gotować około 1-2 godzin

Moje domowe kucharzenie
Kule jaglane smażone ala arancini 145

wykładamy do miski wbijamy jajo, dodajemy pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Ser kroimy na kosteczki (ok 1,5 cm). Nabieramy niewielką ilość masy ( wielkość mniej więcej jak na pulpeciki) rozprowadzamy w dłoni tak aby w środek włożyć ser. Następnie obtaczamy ser kształtując w dłoni kulę. Odstawiamy i formujemy następne. U mnie wyszło 8 sztuk. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku

AZgotuj!
Zupa rybna 150

Starałam się jej zawsze unikać. Kiedy pewnego razu mąż przygotował ją na obiad, czekało na mnie bardzo miłe zaskoczenie. Zupa zupełnie inaczej smakowała. Nie pływały w niej żadne rybne pulpeciki, tylko prawdziwe duże kawałki różnych gatunków ryb. Smak i aromat był niezwykły. Jest to bardzo sycąca i smaczna zupa. Sądzę, że swój wyjątkowy smak,  zawdzięcza lekko pomidorowej "nucie

Pan i Pani Smith w kuchni
Weganie nad morzem 205

przywiezionym strogonowie z dodatkiem kaszy gryczanej; czas przygotowania krótszy niż wyprawa do smażalni;  Innego dnia obiad na szybko gotowy w okamgnieniu: ugotowałam spaghetti z dodatkiem gotowych wegańskich pulpecików: Ktoś mógłby pomyśleć, że szkoda wakacji na gotowanie. Co prawda, powyższe propozycje nie wymagają zbyt wiele czasu, ale chcieliśmy też sprawdzić, co do zaoferowania weganom mają okoliczne lokale. Przed wyjazdem dowidziałam

Roślinna - blog wegański
Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 158

autorka Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wyśmienitą wołowiną QMP   Miejsce pierwsze należało bezapelacyjnie do Basi, autorki bloga kulinarnego Życie w apetycie  i jej  Wołowych pulpecików QMP w sezamie na orkiszowych, razowych podpłomykach z bryndzą podhalańską doprawioną pesto z liści rzodkiewki, z orientalnym chutneyem rabarbarowym i truskawkami. Na koniec chciałam bardzo  podziękować organizatorom konkursu, Grześkowi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety mielone duszone we własnym sosie. 213

Jeśli chcemy urozmaicić nasze kotlety polecam przepis na kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie pieczeniowym , są równie pyszne, choć chyba jeszcze bardziej soczyste. Pycha!!! Polecam również  pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są równie smakowite, choć w nieco innej odsłonie

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z boczniakami. 128

przykryciem około 10-15 minut i gotowe :-) Z pozostałego płynu można zrobić sos, zagęszczając go mąką i przyprawiając do smaku. Pycha!!!      Polecam jeszcze przepis na  pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są bardzo smakowite i soczyste

Rozpustne gotowanie
Klopsy z ziołami. 123

małe klopsy, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym i ryżem. Pycha!!!      Polecam też przepis na  pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są niesamowicie soczyste

Rozpustne gotowanie