smaku. Dokładnie wyrobić naszą masę. W rondlu zagotować bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda). Formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mące. Do wywaru wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 25-30 minut. Na sam koniec dodajemy chrzan, gotujemy całość jeszcze 5 minut, od czasu do czasu przemieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem
magiczna kuchnia Kasiaksamitnym sosie z aromatycznymi kurkami. Czyż może być lepszy obiad latem, gdy są już leśne grzyby? Nawet jeśli waham się między tym daniem a zupą ze świeżych grzybów to pulpeciki były wyjątkowo smakowite i do powtórzenia gdy tylko znowu nazbieram świeżych kurek. Pulpety ugotowałam i dzięki temu są delikatniejsze niż gdybym je usmażyła. Kurki do sosu smażyłam krótko bo poddane
Smaczna Pyzacayenne, zioła prowansalskie, łyżka oleju, przyprawy do mielonego: sól, curry, papryka słodka, suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Mięso łączę z przyprawami, formuję mini pulpeciki, podsmażam na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się przyrumieni dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, smażę 2-3 minuty. Następnie dodaję pomidory z puszki i przyprawy, duszę razem na małym ogniu około
JejKuchniaMięso mielone to żadna nowość, ale jeśli są to smażone pulpeciki z niespodzianką w środku, to już coś innego. A jeśli jeszcze zapieczemy w sosie pomidorowym to już zmienia nam się danie. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePrzygotować sos: połączyć oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy nierafinowany, sok z cytryny, syrop klonowy, chilli, kurkuma, sól, pieprz. 6. Makaron, brokuły i rzodkiewkę wymieszać dokładnie z sosem. Dodać pulpeciki mięsne. Całość udekorować kiełkami brokuła
Podwójnaporcjaodciśniętej), 1-2 łyżki oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso dokładnie łączę bułką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami - solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Formuję małe pulpeciki. Mięso podsmażam na oleju, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przekładam do garnka. Pomidory miksuję, wlewam do garnka, dodaję przyprawy - suszoną natkę pietruszki, curry, sól i szczyptę cukru. Gotuję
JejKuchniarondelku gotuję wodę, dodaje kostkę rosołową i starte na tarce o dużych oczkach – marchewkę i pietruszkę. Dodaję podsmażone klopsiki, chwilę gotuję na małym ogniu. Wywar powinien przykrywać pulpeciki jeśli tak się nie dzieje obracam je. Doprawiam wywar solą i pieprzem. Dodaję koncentrat. W oddzielnym kubeczku mieszam mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlewam do gotującego się wywaru z pulpetami
MojaQchnia.plmijają letnie miesiące? Moja dzisiejsza propozycja na jedzonko do pracy jest bardzo prosta i szybka, mam nadzieje ze się Wam spodoba ;) Śniadanie : Wrapy z jajkiem i awokado. Lunch : Pulpeciki cynamonowe w sosie pomidorowym z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniemożna je podać dzieciom i osobom na diecie. Uprzedzając Wasze pytania i komentarze: to wcale nie jest mdłe. Wręcz przeciwnie, ale żeby to sprawdzić, musicie ugotować taką zupę z pulpecikami 😊 Składniki: 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzowa) 1 sucha bułka pszenna 3-4 średnie marchewki 1 większy pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów sól i świeżo mielony pieprz
Codzienna kuchnia niecodziennakostkę pora oraz podsmażoną cebulkę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Wszystko razem mieszamy do powstania jednolitej masy. Z tak przygotowanej masy tworzymy kulki i obtaczamy delikatnie w mące. Podsmażamy pulpeciki na rozgrzanym oleju. Po około 10 minutach dodajemy przecier pomidorowy. Dolewamy także trochę wody aby sos nie był zbyt gęsty. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem oraz tymiankiem. Zostawiamy
Health-Fit-Lifedalej gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wkładać bezpośrednio do kapusty. Dodać koperek i gotować aż pulpeciki zmienią kolor. Następnie wszystko dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dodać podsmażony boczek z cebulką i wymieszać
Monia miesza i gotujemnie więc zatopiłam w niej klopsiki z indyka. Całość nadal jest lekka i letnia, ale klopsiki powodują, że jest to już wystarczające danie na obiad. Emilce bardzo posmakowały pulpeciki, kłopot oczywiście był z pływającymi liśćmi sałaty – musiałam więc jej porcję zalać czystym wywarem. Następnego dnia jednak wyjęłam z jej porcji klopsiki a resztę zmiksowałam. A ponieważ w weekend obejrzała
Cooking for Emilycoś upichcić 😜 Składniki ▫ 300 g mięsa mielonego ▫ 250 g passaty ▫ 30 g mąki gryczanej ▫ makaron wedle uznania, tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Z doprawionego mielonego mięsa zwilżonymi rękami formować pulpeciki i obtaczać je w mące gryczanej 2. Podsmażyć mielone z obu stron , pod koniec dolać passatę i dusić 10 min co jakiś czas mieszając 3. Podawać na ugotowany makaron
Zdrowie i pysznie na talerzujednak warzywo ? 😊 Rabarbar - owoc czy warzywo Rabarbar potocznie uważany jest za owoc, ponieważ z reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem zapiekane pulpeciki wieprzowe - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego ! Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która należy
Kulinarne przygody Gatitywszystkie warzywa do garnka, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. Każdy obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na patelni. Do podduszonych warzyw przekładamy mięso. Mieszamy. Doprawiamy posiekana świeżą natką pietruszki, słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Dusimy
VioletoweKucharzenie