przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:22/96)

JAJKA FASZEROWANE AWOKADO 147

    Pyszne jajka faszerowane awokado - doskonałe na świąteczny stół. Składniki: 4 jajka  1 awokado  2 łyżeczki soku z cytryny  szczypiorek  sól

Niespełnione zdolności kulinarne
Karp w galarecie. Jak sklarować galaretę? 188

Karp w galarecie to bardzo smaczna przekąska. Sezon świąteczny co prawda minął, ale karp w galarecie może stanowić smaczny element zimnego karnawałowego bufetu lub po prostu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
matiasy z papryką zieloną w oleju... 203

Składniki: matiasy 8 sztuk, papryka zielona 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z octem jabłkowym w oleju... 239

Składniki: matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy śledziowe

W Mojej Kuchni Lubię
Placki ziemniaczane cebulowe 199

Dla nas placki ziemniaczane to kolejne pyszne danie naszej kuchni. Ulubiona wersja to placki z dodatkiem dużej ilości cebuli i koniecznie w towarzystwie szklanki zimnego mleka

R'n'G Kitchen
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe 173

świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia karnawałowe, urodzinowe czy sylwestrowe. Spód z ciasta można przygotować i podpiec nawet kilka dnie wcześniej i przechowywać w lodówce. Wtedy przygotowanie tej smacznej przekąski i zabierze nam więcej niż 20 minut. Składniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 2-3 białe cebule

Pyry na Gaz
krewetki w szynce serrano - tapas 164

przyjąć wyzwanie i stworzyć kilka przystawek, które mam nadzieję, będą zasługiwały na miano tapasów w hiszpańskim stylu. 12 surowych ogonów niegotowanych krewetek, 12 plastrów szynki serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Czosnek i chilli

królestwo garów
Kwiaty cukinii ze szparagami 124

200 g zielonych szparagów, 6 - 8 kwiatów cukinii, 70 – 80 g sera typu feta, oliwa do posmarowania patelni, 100 ml skrobi kukurydzianej, 100 ml mąki pszennej

królestwo garów
JAJKA FASZEROWANE - SMAŻONE W BUŁCE 524

Składniki:5 jajek3 plastry szynkiszczypiorek4 rzodkiewkitrochę śmietankowego chrzanuodrobina majonezupieprzbułka tartaolej do smażeniaWykonanie:Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy i kroimy na połówki. Wydrążamy żółtka

Walijskie Pichcenie
matiasy jabłkowe bez oleju... 207

Składniki: 4 filety matiasy, 1 mała cebula biała, 2 sztuki jabłka, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka ocet jabłkowy, 1 łyżeczka pieprz czarny grubo mielony śledzie matiasy

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche pierożki ze szpinakiem 212

Pyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej

Kulinarny Pamiętnik
Pieczone bataty z serem pleśniowym i figą 199

umierać. Idealne danie na przystawkę lub przekąskę, ale również dodatek do obiadu... lub kolację. Nowa miłość kulinarno-batatowa inna niż chipsy z batata? Chyba tak.  Składniki: 2 średnie bataty Ser pleśniowy Gorgonzola 3 figi Miód Natka pietruszki Oliwa z oliwek Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bataty szorujemy w zimnej wodzie. Każdy kroimy

Czarnawisienka
Pierś gołębia 264

gołębia można traktować jako przystawkę. Na danie główne to chyba za mało :( 2-3 gołębie, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 4 jagody jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 2 ziarna ziela angielskiego, 200 ml mocnego bulionu (u mnie z gołębi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec), sól, cukier, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi(...)wino, zagotować. Wlać bulion, przykryć i gotować około godziny. W razie potrzeby dolać wodę podczas gotowania. Wywar przecedzić. Gotować wywar, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i cukrem. Dodać zimne masło, mieszać aż całe masło się roztopić, zdjąć z ognia. Piersi podsmażyć na rumiano od strony skóry, a następnie na chwilę odwrócić skórą do góry. Przełożyć piersi, skórą

królestwo garów
Kolorowa mięsna rolada 185

Pachnąca lubczykiem i kolendrą rolada wzbogacona kolorowymi warzywami to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna

Szalona Kuchnia Eweliny